Hódmezővásárhely

2022.06.03. 17:41

Királyválasztó bál lesz a Tájházban

Pünkösd, a karácsony és a húsvét utáni a harmadik legfontosabb keresztény ünnep, amelyet a húsvétot követő ötvenedik vasárnapon tartunk. Arra emlékezve, hogy Jézus menny­bemenetele után a szentlélek leszállt az apostolokra – mondta lapunknak Terendi Viktória néprajzkutató-muzeológus. 

Hozzátette: a néprajzi gyűjtések arra hívják fel a figyelmet, hogy világiak voltak az ünnephez társult népszokások. Ilyen a pünkösdikirály-választás, melyben a középkor óta mérték össze erejüket és ügyességüket a legények, de ilyen a vidékünkön is sokáig fennmaradó pünkösdölés. Ez utóbbi a lányok díszes felvonulását jelentette, mely során énekkel, rigmusokkal köszöntötték a település lakóit. A 18. században még a céhek mulatságai, úgynevezett lakozásai voltak a pünkösdi időszak meghatározó eseményei, később azonban szélesebb körben tartottak pünkösdi bálokat. 

A népi hagyományokat felelevenítő Pünkösdi Királyválasztó Bált tartanak a Népművészeti Tájház udvarán június 4-én, szombaton 17 órától 19-ig. A megnyitót követően Terendi Viktória tart előadást Ünnep a néphagyományban címmel, majd elkezdődik a királyválasztás erőpróbával, ügyességi versennyel. A bál után megtartják a pünkösdi király és királyné búcsúztatóját. Eközben galambocskasütéssel, fogatdíszítéssel, kézműves-foglalkozással várják az érdeklődőket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!