Megbízhatónak találták a gépeket

2021.11.27. 08:45

Robotporszívókat és -fűnyírókat ellenőriztek

A fogyasztóvédelem első alkalommal ellenőrizte a kereskedelmi forgalomban kapható robotporszívók és -fűnyírók biztonságát. Érdemi hibát nem találtak, hatósági intézkedésre nem volt szükség.

Munkatársunktól

A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatösszesítése szerint tavaly világszerte 18,5 millió otthoni használatra szánt robot kelt el. Az értékesített eszközök túlnyomó részét a több mint 17 millió porszívó vagy egyéb padlótisztító gép adta. A szakmai szervezet a robotfűnyírók forgalmában két számjegyű éves növekedést prognosztizál.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma öt robotporszívót és négy -fűnyírót vizsgált. Az eszközök sok időigényes munkától kímélhetik meg gazdáikat. Borsos áruk mellett elterjedésüket lassítja, hogy használatuknak a tágasabb szobák, zsebken­dőnyinél jóval nagyobb gyep­­szőnyeg ad értelmet.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a robotporszívók, hozzáférhető mozgó alkatrészeik lefogott forgórész mellett vagy felemelés után rövid időn belül leálltak. A tisztítandó felület ha­­tárához, például lépcsőhöz érve megfordultak, és fennakadás nélkül működtek tovább. Az akkumulátorokat a cellák hőmérsékletét érzékelő eszközzel szerelték fel, a burkolat egyszer sem melegedett 45 fok fölé. A vizsgált készülékek tehát nem sérülés- vagy tűzveszélyesek.

A robotfűnyírók vágófelüle­teihez sem ujjal, sem kézzel nem lehet hozzáférni, a működés a megfelelő érzékelőknek köszönhetően egycentis megemelés, dőlés vagy borulás esetén leállt. A fél percen át tartó 20 kilogrammos terhelés nem okozott látható károsodást. A dokkolóegységek szigetelése, zárlat elleni védelme, melegedése is megfelelőnek bizonyult, egyik esetében sem merült fel az áramütés vagy a kigyulladás kockázata.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: a szaktárca folyamatosan új területekre terjeszti ki vizsgálatait. A kereskedelmi kínálatban megjelenő árucikkekhez igazodva korábban például az elektromos rollerek vagy párásítók ellenőrzését végeztették el.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!