Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Húsz tipp, hogyan spóroljunk fűtési szokásainkkal!

Ha fűtési rendszerünket nem tudjuk vagy csak magas költséggel tudjuk korszerűsíteni, spóroljunk fűtési szokásaink megváltoztatásával!
Spórolás

Nem ért egyet?
Írja meg kommentben a cikk alján!

Spórolási ötlete van?
Küldje be a cikk alján talált űrlapon!


A magyarországi éghajlaton átlagosan hét hónapon át kell fűtenünk lakóterünket és eközben a háztartásban felhasznált energia 50-75 százalékát a lakás fűtésére fordítjuk. Jobban jártunk, mint a norvégok, de a telet szívesen elcserélnénk a portugálokkal.

Energiafelhasználásunk takarékossága a szigetelésen, a fűtési rendszerek korszerűsítésén, a nyílászárókon - és saját magunkon múlik, vagyis azon, hogy milyenek a fűtési szokásaink. Ha pedig már mindent korszerűsítettünk és megjavítgattunk, akkor maradt a fűtési spórlásnak még egy jelentős területe: gondoljuk át fűtési szokásainkat!

 • Moliere A fösvény című darabjának Harpagonja levágatta a macska farkát, mert így a szerencsétlen pára hamarabb beér a házba, és közben kevesebb meleg megy ki. E stádiumig még van pár árnyalat a Tudatos Spóroló viselkedésében. Más szavakkal: nem menjünk családunk agyára a spórolási mániánkkal.

 • Ne fűtsük túl a lakást! A helyiségek nappali vagy éjszakai hőmérsékletének szabályozásával sok energiát lehet megtakarítani. A szezon elején gondoljuk át, hogy az egyes helyiségek rendeltetésszerű használata milyen hőfokot igényel. A lakás helyiségeit a tényleges használat idejére fűtsük erre a hőfokra. Ezt a célt a fűtési rendszert vezérlő termosztátok, illetve a fűtőtesteken lévő termosztatikus szelepek beállításával érhetjük el. Ismert adat, hogy 1 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérséklet 5-6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást.

 • A nappaliban 20 fok, a gyerekszobában 22 fok is lehet, a hálószobában viszont elég, ha 18 fokot tartunk. Nappal a hálószobában nemigen tartózkodunk, éjszaka pedig egészségesebb, kellemesebb az alvás, ha nincsen meleg.

 • A konyhában elegendő a 16-18 fok is. A konyhában üzemelő berendezések növelik a hőmérsékletet, a páratartalom miatt magasabbnak érezzük a helyiség hőfokát.

 • A fürdőszobában 22 fok az aktív időszakokban megfelelő hőmérséklet, nap közben pedig lejjebb csavarhatjuk a fűtőtest szabályozását.

 • Általános tanács, hogy előbb vegyünk fel egy pulóvert, és azután fontoljuk meg a hőfok növelését. Több fokot is spórolhatunk, ha nem pólóban vagyunk otthon. Ha a megszokott 24 fokról 20 fokra szállítjuk le a hőmérsékletet, a 4 fok csökkentéssel akár 24%-kal is csökkenhet a fogyasztásunk. Megéri átállítani szokásunkat!

 • Ne szárítsunk radiátoron, és ne tartsunk ott semmit! Ezzel szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását, és jobb lesz a hőérzetünk, mintha csak szivárogna a meleg.

 • Ha a radiátor tetejére szokott a macskánk, nézzünk újszerű megoldások után!

  Jolly Moggy radiátors bambusz macskatartó az Amazon.com-ról
  Jolly Moggy radiátorra tehető bambusz macskatartó az Amazon.com-ról

 • Kicsi lakásban célravezető, ha nappal nyitott belső ajtók mellett fűtünk, ezzel biztosítva a lakás átlagos hőmérsékletét. Ha az átlagosnál melegebbet akarunk egy helységben, akkor becsukjuk az ajtókat, és csak ott fűtünk. A nagyobb lakterület esetén célszerűbb a nem egybefüggő légterületeket külön fűteni és zárva tartani az ajtókat.

 • Ha napközben hosszabb időre nem vagyunk otthon, célszerű 3-5 °C-kal alacsonyabbra állítani a termosztátot.

 • Általában nem érdemes nagyon szakaszossá tenni egy lakás fűtését azzal, hogy hagyjuk nagyon lehűlni, majd újra felfűtjük. A felfűtés mindig nagyobb energiafelhasználást igényel, mint a szinten tartás. Különösen akkor érdemes szinten tartani, ha a házunk szigetelése megoldott, és nem sok a hőveszteség. Ha azonban a szigetelés rossz, a nyílászárók szelelnek, lehet, hogy a szinten tartás sok energiát emészt fel, és ilyenkor a hosszabb távollétek idején nem érdemes fűteni.

 • Az alacsonyabb hőmérséklet melegebbnek tűnik, ha eléggé párás a levegő. A fűtött szobákban tegyünk enyhén sós vízzel telt tálkát a radiátor mellé, vagy használhatunk párologtató készüléket is. Tartsunk 40-60%-os páratartalmat a lakásban, ez ideális az egészségünk szempontjából, és a hőérzetünk miatt is szükséges. A szobanövények is párásítanak a lakásban.

 • Szellőztessünk rendszeresen a fűtési szezon alatt is. Ennek legjobb módja az, ha naponta kétszer 3-5 percre szélesre tárjuk az ablakot, hogy az egész lakás levegője kicserélődjék, de a falak, tárgyak még nem hűlnek le. Ez a módszer sokkal célravezetőbb, mintha hosszú időn át résnyire nyitva tartanánk az ablakot, hiszen ekkor folyamatosan távozik a meleg. A szellőztetés alatt természetesen állítsuk le a fűtést.

 • A levegő párásításával egy időben a jól szigetelt lakásokban folyamatosan figyelni kell a szellőztetésre, nehogy a páralecsapódás következtében meginduljon a penészesedés. Célszerű azonnal szellőztetni (a megismert módon az ablakokat rövid időre szélesre tárva), ha sok pára keletkezik a konyhában, a fürdőszobában vagy abban a helységben, ahol ruhákat teregettünk.

 • Ha kisütött a nap, húzzuk el a függönyt. Ilyenkor lejjebb vehetjük a fűtést is a napsütötte szobákban.

 • Csukjuk be a fűtetlen vagy szigetelés nélküli helyiségek ajtaját.

 • Éjszakára érdemes elhúzni a vastag függönyt és lehúzni a redőnyt, mert ezzel szigeteljük az ablakot. Ha nincsen szobanövény vagy házi kedvenc a helyiségben, akkor a nappali távollétünk idejére is megtehetjük ezt.

 • Mivel a nagyon felforrósított vízhez mindenképpen hideg vizet keverünk, eleve ne állítsuk nagy hőfokra a bojlert, mert kárba vész a hő egy része. Ráadásul a különösen forró vízben erőteljesebb a vízkőképződés. A hőtárolós bojler termosztátját állítsuk be 40 şC-ra, és csak akkor vegyük feljebb, ha melegebb vízre van szükségünk.

 • Segíti a spórolásunkat, ha a szolgáltatóknak bejelentjük az óraállásokat, vagyis a fogyasztásunk után fizetünk, nem pedig átalányban. Ilyen módon hónapról-hónapra látjuk spórolásunk eredményét, és megkíméljük magunkat a lelombozó elszámolószámláktól.
 • Ugyancsak motiváló stratégia, ha havonta követjük fogyasztásunkat: Excel táblában vagy más szoftverrel, applikációval tartsuk nyilván a fogyasztás adatait, és értékeljük ki ezeket a számokat az előző év hasonló időszakához, vagy az előző időszakhoz képest.

 • Beszélgessünk alsó szomszédunkkal, hogy miért is nem fűti a kisszobáját...


Olvasóink írták

 • 13. csonakos 2013. január 28. 15:37
  „12. macs 2013.01.28. 15:03
  Ebbe az összegbe az újracsövezés, új radiátorok, új szaniterek, festés-mázolás, parkettázás, konyhabútor és konyhagépek cseréje is benne van új szőnyegekkel!:D
  A fiaméknál szűk 300000 forintból megvolt minden és 30%-al lett kevesebb a fűtésszámla! Ablakcsere szigetelés festés! Igaz, itt az egész tömb szigetelve lett!”
 • 12. macs 2013. január 28. 15:03
  „4. papika56,
  kérlek kérdezd meg az ismerősödet, hogy milyen műszaki tartalomért fizetett 1 milliót? Komolyan, érdekelne! :-)”
 • 11. Besenyő_Pistabácsi 2013. január 28. 14:29
  „Mi amikor otthon vacsora helyett csak úgy ülünk a hideg konyhában az üres asztal mellett, akkor elfújuk a gyertyát és letoljuk a nadrágunkat, hogy addig se kopjon!”
 • 10. nanemaaa 2013. január 28. 14:10
  „5. Büfékocsi
  Ott a pont. Teljesen egyetértek az általad leírtakkal.”
 • 9. Egyolvasó 2013. január 28. 13:15
  „Én úgy spórolok, hogy nem tudtam kifizetni a számlákat, ezért lekötötték a villanyt, és a gázt is.”
 • 8. állatbarát3 2013. január 28. 13:02
  „Egy panellakásban sokszor mindegy hogyan fűtesz, takarékoskodsz, ott úgyis a Hőtáv dönti el, hogy mennyi a fűtés számlád.”
 • 7. M.Aurelius 2013. január 28. 12:49
  „A hőfok 18 C meg hasonló nagy marhaság követelményként beállítani. Olyan meleg legyen amiben jól érzi magát az ember.
  Én pld 23-25 fok között. Lentebb fázom, meg beteg leszek.”
 • 6. deszkás 2013. január 28. 12:41
  „A páralecsapódás egy egyszerű üvegházhatás. (a "meleg"-ebb oldalon pára., szélsőséges esetben víz keletkezik a külső hideg TALÁLKOZÁSAKOR. A belső hőmérséklet nagy ingadozásának vagy a rossz falazatnak is köszönhető. CSÓNAKOS-t olvasva ha jól tudom 2025-től csak passzív ház építhető idehaza ami az intenzív takarékosság felé mutat. A nyugaton elkezdett visszabontásoknak szerintem az oka :az általában hungarocell és a védendő hőtároló képességgel is rendelkező falazat között páralecsapódást eredményez még a kis légrés ellenére is. A fal lassan ugyan de átnedvesedik így elveszíti a hőtárolás képességét. A rosszabb képességű un kőzetgyapot alkalmasabb volna-mert ezzel a légréssel nem kell számolni viszont az ára és a feldolgozása jelentős-akár kétszeres- ára miatt nem kelendő. Véleményem szerint.”
 • 5. Büfékocsi 2013. január 28. 12:33
  „A következő spórolási tippet szeretném adni, minden kedves hazánkban élő nyomorultnak: ne fűts egyáltalán, ne egyél, és ne igyál, na és amit mindezekkel megspóroltál ne költsd el semmire, de ha mégis akkor ajánld fel jótékonysági célból az éhező bankároknak és politikusoknak, és családjaiknak. Ez a jövő fogyasztói társadalma erre felénk, igaz kedves DrogerieMarkt? Nézzünk csak egy pillanatra Amerikára, ott aztán tudnak spórolni. Ott pl. a legnagyobb Toyota pickup-oknak a Tundráknak az über motorja 5.7 ccm v8 benzines,persze automata váltóval kizárólag. Az elgondolás jó, csak kicsit már hányingerem van tőle, spórolj, mert ha nem fogyasztasz semmit az nagyon jót tesz a fogyasztói társadalmunk gazdaságának. Sőt nem is baj ha nincs pénzed, hiszen akkor nem is tudsz egy csomó dolgot megvenni, hiszen úgyis csak hülyeségeket vásárolgatnál magadnak. Azaz jobb ha hozzászoksz a nincshez, mert akkor olyan életet élhetsz ami a gazdagoknak sosem adatik meg. A spóroláshoz is leginkább három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Ennyi!”
 • 4. papika56 2013. január 28. 12:24
  „Ezek mind jó kis ötletek ! Aki ráér variálja a hófokot..óránként .
  Én pl. beállítom 18 fokra fűtés kezdetén és úgy is marad márc, végéig. Nem csavargatom naponta.
  Jól záró ablak..ajtó--de már széndioxidmérőre NEM marad pénz ! Hányan haltak meg már az idén is ????Szerintem ez a " csomagoljuk be " a házat..lakást ..csak 1 érdekcsoportnak tett jóót.Sokan meggazdagodtak ebből. Szegedi ismerősöm is ilyen panelba lakik, milliós hitelt vett fel ..de a havi rezsije ugyan annyi mint régen volt. A szomszédom..70 m2 lakik, fázós ..neki a dec. gázszámlája : 92 000.-ft lett. Nekem kb. féléves fűtésem.
  Spórolni :
  cserépkályha, fa--szén és nem fázik a manus.
  Még az a jóóó, hogy kint sincs hideg, max - 5 fok. Majd csak jön a tavasz !!!hóvirág már van .”
 • 3. jozko 2013. január 28. 11:44
  „"...és ha tél van, összebújunk kicsi párom..."”
 • 2. deszkás 2013. január 28. 11:37
  „Csak egy hiányzik. A Co mérő. De minek az becsukni beszögelni minden ablakot ajtót aztán jöhet. A szénmonoxid mérgezés. Hurrá.”
 • 1. csonakos 2013. január 28. 11:27
  „Át kell állni megújuló energiára és már meg is van oldva! Minden panelablakon ki egy kályhacsövet és kész! Vissza a barlanglakásokhoz!
  Félretéve a komolytalanságot! A jövő a passzív házaké lesz! Hol a mi világszabadalmaztatott napelemes tetőcserepünk? Bebizonyosodott már régen, hogy az ablakok nagy többsége javítható és felújítható! Csak hát oda kéne figyelni ezekre! Ahol egyedi fűtés van ott kifejezetten ellenjavallt a teljesen zárt belső tér!
  Azt nem értem, nálunk még megy a szigetelés javában, nyugaton meg bontják őket! Valamit ők már tudnak!
  Ettől a 16-fokról a forradalom előtti Románia jut eszembe! Ott is leszorították a lakások hőfokait! - meg is lett az eredménye!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom