Sport PRINT

2007.02.22. 15:19

Negyedszer remizett Lékó a mexikói Moreliában

A mexikói Moreliában, a szuperverseny negyedik fordulójában Lékó Péter világossal remizett a tavalyi viadal győztesével, Levon Aronjannal.

Nagymesterünk ezúttal 1.d4-gyel kezdett. Az örmény olimpiai bajnok engedélyezte a világos bástya behatolását a hetedik sorra, és Péter a 20. lépésben minőséget áldozott. Aronjan pontosan védekezett, a remek csata pontosztozkodással végződött. Viswanathan Anand megszerezte második győzelmét, az orosz Alekszandr Morozevics időzavarban rontott. Az indiai exvilágbajnok félpontos előnnyel vezet.

Elszenvedte első vereségét az ukrán Vaszilij Ivancsuk, dicséret illeti Magnus Carlsent a higgadt védekezésért. Harmadik világos partijában sem villogott Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler negyedik remijét könyvelhette el, és a szintén nyeretlen, veretlen Lékóval játszik az ötödik játéknapon.

A szabadnap után folytatódott a pontvadászat a Moreliában zajló 20-as kategóriájú tornán. Két játszma végződött döntéssel, de a negyedik forduló legérdekesebb játszmáját Lékó Péter és Levon Aronjan játszotta.

A tavalyi tornán ebben a színelosztásban az utolsó játéknapon mérkőztek, és Péter a spanyol megnyitású összecsapást elvesztette, ezzel elúszott első helye. Ezúttal nagymesterünk 1.d4-gyel kezdett, és a szolid megnyitás akkor éleződött ki, amikor az örmény sakkozó beengedte a világos bástyát a hetedik sorra. Lékó csak úgy játszhatott nyerésre, ha minőséget áldoz, és ezt a döntést meg is tette, szemre nagyon szép kompenzációt kapott cserébe.

Az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblása azonban higgadtan védekezett, hárította a fenyegetéseket, és megőrizte minőségelőnyét. A nagyon érdekes végjátékban gyorsan belátta, hogy nem tudja feltörni világos védőállását, és nem "kínozta" tovább sem Pétert, sem magát.

Másodszor kapott ki az orosz Alekszandr Morozevics, második nyerésével Viswanathan Anand immár egyedül vezet a tornán. A spanyol megnyitású játszmában Moro visszaverte az első világos akciót, és figuráinak átrendezésével kiegyenlítette esélyeit. Időzavarban azonban rosszul értékelte a pozíciót, a vezércsere után a világos huszárok sikeres összjátéka megpecsételte sorsát, két gyalogot is vesztett.

Sokat bosszankodnak a sakkrajongók, hogy milyen pocsék az internetes "élő" közvetítés. Még szerencse, hogy a hivatalos honlapon túl még másutt is követhetőek a partik, igaz némi késéssel. A torna doyenje és a legfiatalabb résztvevő, Vaszilij Ivancsuk és Magnus Carlsen partjában nehezen hittük el, hogy az ukrán olimpiai bajnok ajándékba adta az "a" gyalogot. A 16 éves norvég fiú nem késlekedett szabadgyalogjának előrenyomulásával. Carlsen dicséretére szól, hogy kicsit rosszabb állását ügyesen védte, 34...He5! lépéssel "felbosszantotta" Ivancsukot, aki korábban nem akart remizni lépésismétléssel. Magnus második győzelmével feljött a második helyre, Ivancsuk az ötvenszázalékosok négyes csoportjába esett vissza.

A világranglista-vezető Veszelin Topalov immár harmadik világossal játszott partijában nem tudott csodát művelni. A Corus-tornán sötéttel nyert állást vesztett el Peter Szvidler ellen, ezúttal óvatosabb volt. Az orosz nagymester kedvenc változata kiállta a próbát, sikerrel blokkolta világos c szabadgyalogját, és gond nélkül érte el az áhított döntetlent.

A 4. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2749) - Levon Aronjan (örmény, 2744) döntetlen (Blumenfeld-csel, 46)
Viswanathan Anand (indiai, 2779) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2741) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 59)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750) - Magnus Carlsen (norvég, 2690) 0 - 1 (Vezérgyalog megnyitás, 60)
Veszelin Topalov (bolgár, 2783) - Peter Szvidler (orosz, 2728) döntetlen (Angol megnyitás, 60)

A verseny állása:
1. Viswanathan Anand 3 pont
2. Magnus Carlsen 2,5
3-6. Lékó Péter, Peter Szvidler, Levon Aronjan és Vaszilij Ivancsuk 2
7. Veszelin Topalov 1,5
8. Alekszandr Morozevics 1

Az 5. forduló párosítása:
Peter Szvidler - Lékó Péter
Magnus Carlsen - Veszelin Topalov
Alekszandr Morozevics - Vaszilij Ivancsuk
Levon Aronjan - Viswanathan Anand

Címkék#*nemzsport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!