Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

16 éve: Európa tetején a szentesi vízilabdások

Tizenhat évvel ezelőtt egyedülálló sikert ért el a szentesi női vízilabdacsapat: megnyerte a bajnokcsapatok Európa-kupáját.
A helyszínen, Szentesen szurkolhattam – és tudósíthattam – végig a BEK-döntőt. A hungerites lányok nagy csatában, 6–5-re nyertek – akárcsak 1980-ban a fiúk az MNK-fináléban – az olasz Orizzonte Catania ellen, s elhódították a serleget. Tizenhat éve, 1993. február 14-én 2000 ember ünnepelte a csapatot a ligeti uszodában. Nézzünk egy kis névsorolvasást – a tréner, dr. Tóth Gyula segítségével –, mi történt az akkori, ma 30–40 év közötti hősökkel, merre vetette őket a sors?

Az együttes motorja, a „cséká", Vincze Edit Szentesen él, óvónőként dolgozik, férje az egykor szintén vízilabdás dr. Rhébeli Sz. Tamás, három fiút nevelnek, egyikük a serdülőcsapatban pólózik. A center, Rónaszéki Ildikó Vásárhelyen a Kozmutza Flóra iskolában és gyermekotthonban oktatóként tevékenykedik, és foglalkozik sajátos nevelési igényű, középsúlyos értelmi sérült gyerekekkel. Egy fogyatékos fiút (Mátyás) nevel. A kapus, Huff Zsuzsanna Csongrádon él, és tanárként dolgozik, egy fia van.

A játékszervező, Tóth Gabriella az „olasz kontingens" tagja: Palermóban telepedett le, két fiút (magyarul Krisztiánnak és Gyulának hívják őket) nevel olasz párjával, magyar fogalmak szerint háztartásbeli. Szintén a „csizmában" él a mester másik lánya, Tóth Noémi, a sportág egyetlen magyar olimpiai bajnoka. Kis szépséghiba: az aranyat 2004-ben az olasz válogatott színeiben szerezte. Capuában él, ikrei, Gabriel és Emanuele 8,5 évesek, vízilabdáznak. Junior világbajnokságot nyert férjével, Fabio Villanival uszodát és klubot üzemeltet. A gólvágó Rafael Irénről annyit sikerült megtudni, Itáliában él, akárcsak a még mindig aktív és a BEK-döntőre szintén a OSC-ből érkezett Stieber Mercédesz. A kétszeres világ- és Európa-bajnok Imperiában profiskodik, nem alapított családot. Svájcban „tengeti életét" az akkor a gyorsaságot és fiatalságot megtestesítő Erdőháti N. Anett, egy lánya van.

 Stieber Mercédesz a válogatottban már nem, de klubszinten, Olaszországban még most is játszik.  Fotó: MTI
Stieber Mercédesz a válogatottban már nem, de klubszinten, Olaszországban még most is játszik.
Fotó: MTI

Újra itthon

Kádár Noémi Szegeden él, férjhez ment, több felsőfokú végzettséget szerzett. A nagy lövőerejű és jól védekező Sipos Editnek nincs családja, a fővárosban úszó- és vízilabdaedzőként dolgozik, Sipos Anett Szentesen maradt, három gyereket nevel, s szintén a Kurca-parti városban él Sipos Ivett, a városgazdálkodásnál dolgozik tisztviselőként, egy csemetéje van, eggyel most várandós. Az akkori ügyes kis centernek, Debreczeni Beátának nincs családja, a szentesi APEH-nél számítanak munkájára. Szamosi Csilla nemcsak saját három gyermekével (egy fiú és két kislány, az egyik lány vízilabdázik) foglalkozik, általános iskolában tanít, és ő rögtön a BEK-döntő után – makacskodó vállsérülése miatt – visszavonult. Úszóedzőként is dolgozik.

Sokaknak rögtön beugrik az egyik legismertebb szentesi pólós, Szremkó Krisztina neve, de Szuszi csak 1994-ben érkezett a Hungerithez, nem volt részese a BEK-diadalnak. Sokat tett a sikerért a szponzor, a Hungerit képviseletében Magyar József, a másodedző, Fülöp Tibor, a szakágvezető, Sóti Lajos, a technikai vezető, id. Kiss Ottó és a klubelnök, Kozák János.

A Hungerit a kisváros sportjának legnagyobb sikerét érte el, amire azóta is büszke mindenki.

A BEK-meccs jegyzőkönyve

BEK-döntő, 1993. február 14.
Hungerit-Szentesi SC–GS Orizzonte Catania (olasz) 6–5 (0–1, 2–0, 2–1, 2–3).
Szentes, 2000 néző. Vezette: Bajenaru (román), Sztavropoulosz (görög).

Szentes: HUFF – Tóth N., Rónaszéki 1, VINCZE 1, Rafael 1, Tóth G., STIEBER 3. Csere: Szamosi. Edzők: dr. Tóth Gyula, Fülöp Tibor.

Orizzonte:
CONTI – Da Campo 1, Vaillant, VINCI 4, Mazato, Virri, Picciono. Csere: Delvoca, Conson. Edző: Mavgero Maro.

Végeredmény: 1. Hungerit SC, 2. Orizzonte, 3. Donk Keller (holland), 4. Uralocska (orosz), 5. Creteil (francia), 6. Wupperthal (német).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kötelező a H1N1-oltás a megyei élcsapatoknál

Senkinek sem kötelező: a megyei élcsapatok játékosai maguk dönthetnek arról, beadatják-e a H1N1… Tovább olvasom