Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

2006 utánpótlás női sportolója Szegeden: Márton Anita

Lapunk, a Délmagyarország és a Délvilág hagyományos év végi díjátadó ünnepségén a dobóatléta Márton Anita vehette át a DM legjobb utánpótlás női sportolójának járó serleget.
Fotó: Frank Yvette
Márton Anita. Ha csak ennyit írok, a rovatunkat ritkábban böngészők megkérdezhetik: melyik, az atléta vagy a súlyemelő? De a tájékozottabbak tudják, ugyanarról a sportolóról van szó. Amiért a talány felmerülhet, hogy ebben az évben belekóstolt az erős emberek, a súlyok, a tárcsák világába, és a bajnokságokon (felnőtt és korosztályos) nem okozott csalódást. De mestersége címere az atlétika, ahol nem emeli, hanem dobálja – a Szegedi VSE és a válogatott színeiben – a nehéz tárgyakat, súlyt, diszkoszt. Mert többször kijelentette, és ezt a díjátadón is megerősítette: – A súlyemelés számomra csak kiegészítő sportág, jól illeszkedik a felkészülésembe. A bajnokságokon azért indultam, mert erre a Szegedi Lelkesedés SK edzői megkértek, és ezzel törleszthettem az adóságomból: az alapozó időszakban ugyanis ingyen erősíthetek náluk az edzőteremben, és ez számomra sokat jelent.

Idei eredmények

A 17 éves, még ifjúsági korú Márton Anita 2006-ban három felnőtt bajnoki címet szerzett: a terembajnokságon súlylökésben, a téli dobó ob-n diszkoszvetésben, míg a Debrecenben rendezett országos bajnokságon ismét súlylökésben bizonyult a legjobbnak. Utóbbin diszkoszvetésben ezüstérmes lett. Amióta atletizál, korosztályában itthon nem talált legyőzőre, ez természetesen az idén sem változott; valamint „leborotvált" két szakállas ifjúsági rekordot, a diszkosz 27, a súly 25 évet élt. A Görögországban, Thesszalonikiben rendezett Gymnasiadén (középiskolás világbajnokság) is remekelt, súlylökésben aranyat, diszkoszvetésben ezüstöt szerzett.

Legnagyobb sikere – nyugodtan sorolhatjuk a junior világbajnokságon valón helytállás és a Gymnasiadén való éremtermelés elé –, hogy 17 évesen három felnőtt bajnoki címet nyert az idén. A legnagyobb durranásnak ezek közül a Debrecenben megrendezett szabadtéri ob súlylökő elsősége számított. A Gábor Dénes gimnázium tanulója minden idők legfiatalabb bajnoka lett.

– Őszintén mondom, ezt vártam: súlylökésben nyerni akartam. Az ideális az lett volna, ha ez 15 méter feletti dobással, teljesítménnyel sikerül, de júliusban a sikerhez 14,88 méter is elegendő volt. Amennyiben erősebb a mezőny, az valószínűleg engem is nagyobb erőkifejtésre sarkallt volna. Nagyon örültem a sikernek.

A duplázás 6 (!) centiméteren múlott, diszkoszban ugyanis az elsőséget elhódító csabai Máté Katalin 50,51, Anita pedig 50,45 méterre „vetette" a diszkoszt. Ez egy kicsit bántotta, bosszantotta, de még bőven van ideje a bajnoki címek gyűjtésére, ráadásul ezt tartja jobb, erősebb, akár olim-
piai kvótát érő számának.

Képességei, szorgalma alapján sokra hivatott. A magyar atlétika egyik csiszolatlan gyémántja. Szegednek vigyáznia kellene rá, arra, hogy megtartsa – még nem késő! –, hogy az európai és világszínvonalú diadalokat, eredményeket is ennek a városnak, itteni klubjának, az SZVSE-nek szállítsa. Elképzelhető, hogy ezt az anyagi körülmények – keretesünkben edzője, Eperjesi László nyilatkozik erről – meghiúsítják. Lehet, hogy a fejlődése érdekében távoznia kell. Pedig ő maradni szeretne...


Elmehet Szegedről?

– Anita lelkiismeretes, céltudatos, tehetséggel megáldott sportoló – mondta Eperjesi László edző –, ezért könnyű és jó vele dolgozni. Nagy álma, hogy ott legyen Pekingben az olimpián, de reálisan számunkra a jövő évi junior Európa-bajnokság – mindkét számában érmet nyerhet, diszkoszban akár aranyat – és a 2008-as korosztályos világbajnokság lesz a két főverseny. Viszont azt még nem tudjuk, hogy melyik várost képviselve, milyen egyesületi színekben indul majd... Ahhoz ugyanis, hogy ne rekedjen meg ezen a szinten, szponzorra, támogatóra lenne szükség, az ideálishoz közeli körülmények megteremtése, az edzőtábori lehetőségek miatt. Ez mintegy 5-800 ezer forintot jelentene, erre pillanatnyilag nincs fedezet. Már van megkeresése, ajánlata máshonnan, én azt szeretném, ha Szegeden folytatná. Ez a kérdés a téli dobóbajnokságig mindenképpen eldől. De annyit már most mondhatok: ha nem rendeződnek az anyagiak – és ezt ne tekintsék zsarolásnak –, akkor, a saját érdekében, el kell mennie Szegedről. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algyő, HFC: a dobogó a minimum

Élboly, középmezőny, kiesőzóna. Az NB III-as labdarúgó-bajnokság Alföld csoportjának mindegyik… Tovább olvasom