Sport

2008.02.12. 19:31

Rejtő Ildikónak adták át a Nemzet Sportolója címet

Átadták a Nemzet Sportolója címet kedden délután Rejtő Ildikónak, így mától ő társaság 12. tagja. A Zsivótzky Gyula halálával megüresedett helyre tavaly decemberben választották meg a kétszeres olimpiai bajnok vívónőt.

Az elismerést Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter adta át. Az ünnepélyes eseményen a Nemzet Sportolói közül Földi Imre, Gyarmati Dezső, Hammerl László, Portisch Lajos és Polyák Imre vett részt - olvasható a minisztérium közleményében.

Rejtő Ildikó 1937-ben született Budapesten. 1964-ben a tokiói olimpián két aranyérmet is szerzett tőrvívóként, egyszer egyéniben, egyszer pedig a csapatversenyben. Pályafutása alatt még három olimpiai ezüstöt, két olimpiai bronzot, öt világbajnoki aranyat, hét ezüstöt és három vb bronzot gyűjtött be. Aktív pályafutása után edzőként dolgozott tovább.

A sporttörvény értelmében, a Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár együtt, és annak a 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolónak adományozható, aki aktív sportpályafutását követően is meghatározó szerepet töltött be a honi sportéletben.

A Nemzet Sportolója jelenleg Albert Flórián, Balczó András, Földi Imre, Gyarmati Dezső, Hammerl László, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Polyák Imre, Portisch Lajos, Székely Éva, Weltnerné Ivánkai Mária és Rejtő Ildikó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!