Sport

2008.06.06. 21:51

A MOB egyhangúlag szavazta meg a sportolói nyilatkozatot

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége penteken egyhangúlag megszavazta, hogy a pekingi játékok rajtja előtt valamennyi magyar olimpikonnak alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik, hogy doppingmentesen készült és úgy is fog versenyezni Pekingben.

Ezt a papírt a sportoló edzőjének, keretorvosának, szövetségi kapitányának és az adott szövetségi elnökének is szignóznia kell. Az elnökség döntése értelmében bárki, aki nem írja alá ezt a nyilatkozatot, nem utazhat el az olimpiára.

Ebben a dokumentumban minden sportoló aláírásával támasztja alá azt is, hogy rendelkezik úgynevezett TUE-engedéllyel (betegség esetén mentesség bizonyos, tiltott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek szedésénél), túlesett a kötelezően előírt négy doppingvizsgálaton - negatív eredménnyel - és részt vett a Sportkórház egészségügyi szűrővizsgálatán. Ezen túlmenően a versenyzők aláírásukkal igazolják, hogy ismerik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) részvételi szabályzatát, a MOB és a NOB doppingellenes szabályzatát, a korábban aláírt sportolói szerződés valamennyi részletét, továbbá az olimpiai esküt is.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója elmondta: a falu megnyitásától (július 27.) egészen a záróünnepség végéig (augusztus 24.) valamennyi akkreditált sportolót bárhol, bármikor ellenőrizhetnek a doppingellenőrök, a föld bármely országában (tehát ha már nem tartózkodik Pekingben, akkor is), naponta akár többször is. Nagy azt is hangsúlyozta, hogy a sportolóknak immáron órára lebontott nyilvántartást kell vezetniük arról, hogy hol fognak tartózkodni. Az ellenőrök csak a mintavétel helyszínét adják meg e nyilvántartás alapján, és két órán át várakoznak: ha a sportoló nem jelenik meg, mulasztást követ el, és - ellentétben az olimpián kívüli időszakkal, amikor a harmadik alkalom jelenti a vétséget - két mulasztás is elég az eltiltáshoz.

Az olimpián egyébként az egyéni sportokban az első öt helyezettet automatikusan vizsgálják, és számonként további két sportolót, a csapatjátékokban pedig az érmesek közül három-három főt tesztelnek le.

Az ülésen, Kamuti Jenő főtitkár jelezte: a jelenlegi 160 fős olimpiai csapat bővülhet, ugyanis hét sportágban még szerezhetőek kvóták: atlétikában és úszásban, valamint evezésben, triatlonban és íjászatban is van még egy utolsó verseny, amelyen talán újabb versenyzők harcolják ki a részvételt, míg kerékpárban és teniszben a világranglista alapján osztanak helyeket. Előbbiben talán kapunk egy női kvótát az országúti versenyben, utóbbiban a Roland Garros után hirdetnek eredményt. Szávay Ágnes biztosan ott lesz az egyéniben, párosban pedig elképzelhető, hogy Arn Gréta csatlakozik hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában