Sport

2008.11.10. 10:12

Nyilvánosságra hozták a Fradit kizárók névsorát

Hétfőn reggel saját honlapján tette közzé az FTC Pártolói Egyesület (FTCPE) a Ferencvárost az első osztályból kizáró másodfokú licencadó bizottság névsorát. Mint ismert a zöld-fehéreket 2006 nyarán zárták ki az első osztályból a klub anyagi helyzete miatt.

Az FTCPE pénteken kapta kézhez a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) levelét, amelyben a zöld-fehéreket kizárók névsora olvasható. Az egyesület elnöksége azonban úgy döntött, hogy nem hozza azonnal nyilvánosságra a dokumentumot, mert az indoklás szerint: "semmiképpen nem szeretnénk elvonni a figyelmet a szombati demonstrációról, mert most minden erőnkkel presszionálni kell a hazai döntéshozókat, hogy komoly és határozott lépéseket tegyenek a dunaszerdahelyi vérengzéssel kapcsolatban".

A bíróság szerint a névsor nyilvánosságra hozatala nem jelent állásfoglalást abban a kérdésben, hogy a Ferencváros kizárása jogszerű volt-e vagy sem, miként abban a kérdésben sem, hogy a sportszervezet valóban megfelelt-e a licencadás feltételeinek. A felperes felelőssége, hogy a kiadott adatokkal ne éljen vissza - áll a bíróság határozatában.

Az FTCPE nyomatékosan felhív mindenkit, hogyha megkeresik a kizárásról döntő személyeket, akkor "érzelmektől és indulatoktól mentesen kérdezzenek", mert közérdekből eljáróktól meg lehet kérdezni, mit és miért döntött, "ez elvitathatatlan alapjog".

Az MLSZ licenszbizottsága 2006. május 31-én először feltételekhez kötve, de megadta a licenszet az NB I-hez való játékhoz a Ferencvárosnak, majd visszavonta azt, később pedig ismét megadta a NB I-hez való szereplés lehetőségét. Ezt követően az MLSZ elnöksége megsemmisítette a május 31-i határozatot, és a korábbi licenszbizottságot feloszlatta. Az új, másodfokon eljáró fellebbviteli bizottság pedig visszavonta az FTC indulási engedélyét.

Az FTC később bíróságon jogerősen pert nyert a labdarúgó szövetség ellen. Az ítélet szerint az MLSZ elnökségének nem volt joga a független licenszbizottság eljárásába beavatkozni, annak döntését nem bírálhatta volna felül. Az ítélet azonban nem volt befolyással a kizárásra, így az FTC maradt a másodosztályban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!