Sport

2009.07.27. 10:39

Javul Massa állapota: már beszél

A Hungaroringen balesetet szenvedett pilótát levették a lélegeztetőgépről, és már beszélt is családjával.

Jelentősen javult Felipe Massa állapota: a Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzésén balesetet szenvedett pilótát levették a lélegeztetőgépről, és már beszélt is családjával.

Ezt Grósz Andor katonai főigazgató-helyettes jelentette be a sportolót kezelő Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) hétfői sajtótájékoztatóján.

Felipe Massát, a Ferrari Forma-1-es brazil pilótáját a Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérő edzésén érte baleset: az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról leszakadt rúgó fejen találta. Massa ezután óriási sebességgel a gumifalnak csapódott. A versenyzőt koponyatöréssel szállították be az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) intenzív osztályára, ahol egyórás előkészítés után megoperálták.

Bocskai István közölte: bizakodóak, reményeik szerint elkezdődik egy lassú felépülés. Hozzátette: vélhetően nem történt különösebb károsodás, de még nincsenek a gyógyulás azon fázisában, amikor ezt ki lehet jelenteni. Ismertetése szerint az elmúlt órákban elvégeztek egy ultrahangvizsgálatot Felipe Massán, amelynek a célja az volt, hogy megállapítsák, felgyülemlett-e víz a sérült beleiben. Mint mondta, a vizsgálat eredménye megnyugtató volt.

Felipe Massát, a Ferrari Forma-1-es brazil pilótáját a Magyar Nagydíj szombat délutáni időmérő edzésén érte baleset.

Felipe Massát, a Ferrari Forma-1-es brazil pilótáját a Magyar Nagydíj
szombat délutáni időmérő edzésén érte baleset.

Közölte, hogy hétfőn újabb CT-vizsgálatot végeznek majd el az orvosok, hogy kontrollálni tudják az előző napi hasonló vizsgálat eredményeit.

Arra a kérdésre, hogy a CT-vizsgálatokból tudható-e, hogy a versenyző agya megsérült-e, Bocskai István azt mondta: az eredmények bizakodásra adnak okot. "Semmiféle olyan aggodalomra okot adó jelzést nem vettek az orvosok a CT-eredményről, amely ezt kimutatná, de (...) korai lenne bármilyen kijelentést tenni" - fogalmazott a szóvivő.

Hangsúlyozta: az orvosok és az ápolók mindent megtesznek a pilóta felépüléséért. Kiemelte, hogy Európa egyik legkorszerűbb kórháza a Honvédkórház (vagyis az ÁEK), és egy olyan csapat dolgozik a versenyző gyógyulásán, amelynek tagjai misszióban tapasztalatot szerzett katonaorvosok.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/Q/W/2/m/thumb_QW2mkzONV5QLq584YVcpTw/6.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3DcJTij5Hg59k3rgsvs0qzbpKIo88IQtC98HVfizt032js235b8v_03Kcdm0kQsuUcxdLRzSKU0PBpdXcme35QMwEikhaB9cX2Y1I-jEeWbUcv-hvHqH8P5S6PzUXZjTMRehH5DP_dESSguIg3yePv6ti49-AgqtubldanZJeYRNAwrF6kCxKJLlTY4AZuVCUS905116JwA3kscocQPZh_Bvh6IjT9Kkuf&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3DQW2mkzONV5QLq584YVcpTw&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3DQW2mkzONV5QLq584YVcpTw&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("QW2mkzONV5QLq584YVcpTw");

// ]]>

Massa balesete
Mint mondta, olyan szakemberek végezték a műtétet, akik nagyon extrém sérülésekkel is foglalkoztak missziós tevékenységük során.

Felipe Massa 2002 óta versenyez az autósport elitkategóriájában, eddig 116 futamon indult, 11 alkalommal intették le elsőként, és 15-ször rajtolt az élről.

Címkék#baleset
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!