Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Kárász Anna két aranya a moszkvai kajak-kenu vb-n!

Szeged két versenyzője összesen öt számban volt érdekelt a moszkvai 41. kajakos, kenus világbajnokságon. Közülük Kárász Anna két aranyérmet, Vajda Attila pedig egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett.
Kedves, aranyos, mosolygós, vidám, tehetséges. Kárász Annát (22) így ismertük meg. És most már egészen más oldaláról is ismeri a világ: a dobogó tetején állva, aranyéremmel a nyakában. Ezen a nyáron három világversenyről öt aranyéremmel térhetett haza. A felnőtt Európa-bajnokságon egy, aztán a szegedi U23-s vb-n két, majd legutóbb Moszkvában megint a felnőttek között újra két aranyérmet nyert.

– Nagyon jól sikerült ez a nyár, ennél rosszabb sose legyen. A négyessel elvárt elsőség nem zavart, tudtuk, hogy jók lehetünk. Kétszázon pedig nem lepett meg minket az aranyérem, mert láttuk, éreztük, hogy erősek vagyunk. Bár a rajtot egy kicsit elrontottuk, hiszen belehúztuk a hajót a gépbe, de utolértük, majd le is előztük a többieket. Fáradtság? Nem volt vészes ez a vb, szerencsére megoldottuk a pihenést és a kajakozást is – mondta Kárász, aki Vad Ninettával párban a sprinttáv egyetlen magyar érmét szerezte.

Az aranyérmet nyert kajakpáros, Kárász Anna (elöl) és Vad Ninetta örül a K-2 200 méteres versenyszám döntője után, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Az aranyérmet nyert kajakpáros, Kárász Anna (elöl) és Vad Ninetta örül a K-2 200 méteres versenyszám döntője után, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A 20 éves brazil Isaquias Queiroz Dos Santos partot ért, mólót fogott, majd hirtelen a földhöz vágta az ásványvízes flakont. Pedig a C1 1000 méteres fináléban végig vezetett – már-már azt hittük, senki sem éri utol. A fiatal, éppen ezért még rutintalan dél-amerikai azonban elkövetett egy hatalmas hibát a moszkvai 41. kajakos, kenus világbajnokságon: jóval a célvonal előtt már be akarta rúgni a hajóját a német Brendel előtt, ám olyan szerencsétlenül sikerült a mozdulat, hogy a hajó áthaladt a célvonalon, Dos Santos viszont nem: a vízbe borult. Így hiába lett második, kizárták, a mögötte végzettek pedig egy-egy hellyel feljebb sorolódtak.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnoka, Vajda Attila (31) is éppen a fenti események után lett bronzérmes – és nem negyedik. Az egész futam alatt látszódott rajta, hogy megpróbál Brendellel tartani – az edzők, a szegedi Vécsi Viktor és német kollégája is így tett a parton: egymás mellett bicikliztek –, és ez a pálya feléig sikerült is. Ám még ezelőtt ellépett a brazil, ment vele Brendel mellett a cseh Martin Fuksa is, így Vajda hiába kapaszkodott utánuk a számára nem kedvező hátszélben, csak negyedikként ért a célba. Illetve Vécsi révén már a kiszálláskor tudta, a brazil bakija miatt harmadik lett.

Vajda Attila mutatja ezüstérmét a dobogón a C-1 5000 méteres versenyszám eredményhirdetésén, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vajda Attila mutatja ezüstérmét a dobogón a C-1 5000 méteres versenyszám eredményhirdetésén, a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

– Megnyertem ezt a két érmet, különösen az ezer egyest, amely életem egyik legizgalmasabb, legérdekesebb versenye volt. Jutalmat érdemelt, hogy egy percre sem adtam fel, hiszen ha így teszek, és mondjuk hatodik vagyok, a brazil hibája után nem állhattam volna fel a dobogóra. Olyan a helyzetem, mint az úszó Cseh Lacinak volt Michael Phelps-szel szemben: nekem Brendel jelenti az állandó konkurenciát, és egyelőre mostanában jobb nálam. Ez az eredmény pedig mindenképpen a pályafutásom sikereinek élére kívánkozik, hiszen két érmet nyertem ebben az erős mezőnyben. Tegnap nem csináltam semmit, csak szétnéztem Moszkvában. Előbb bemetróztam az orosz fővárosba, majd fáradtra sétáltam a lábaimat – nyilatkozta Vajda.

A magyar válogatott 17 érmet – 6 aranyat, 5 ezüstöt és 6 bronzot – szerzett a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. Az olimpiai számokban három elsőség, egy második és két harmadik hely volt a mérleg – nem csoda, ha a pontversenyben sem volt jobb a mieinknél.


41. kajakos, kenus világbajnokság, Moszkva, a magyar egységek A döntős eredményei

1000 m, férfiak, K2:
5. Hufnágel Tibor, Kökény Roland. C1: 3. Vajda Attila. C4: 3. Magyarország (Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál). C2: 2. Vasbányai Henrik, Mike Róbert. K4: 3. Magyarország (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel). Nők, K1: 2. Csipes Tamara. K2: 3. Medveczky Erika, Sarudi Alíz.
500 m, férfiak, K1: 2. Dombvári Bence. K2: 2. Dombi Rudolf, Boros Gergely, C1: 6. Khaut Kristóf. C2: 5. Vasbányai H., Mike R. Nők, K1: 1. Kozák Danuta. K2: 1. Szabó Gabriella, Csipes Tamara. K4: 1. Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta). C2: 1. Lakatos Zsanett, Takács Kincső.
200 m, férfiak, K2: 9. Molnár Péter, Bán Kristóf. C2: 5. Nagy Péter, Lantos Ádám. Nők, K1: 6. Kozák D. K2: 1. Kárász A., Vad N. C1: 6. Lakatos Zs.
5000 m, férfiak, C1: 2. Vajda A. K1: 8. Csontos Csaba. Nők, K1: 3. Csay Renáta.
Váltók, férfiak, K1, 4×200 m: 1. Magyarország (Dudás Miklós, Tótka Sándor, Nádas Bence, Hérics Dávid). C1, 4×200 m: 3. Magyarország (Lantos Ádám, Nagy Péter, Hajdu Jonatán, Korisánszky Dávid). Nők, K1, 4×200 m: 4. Magyarország (Vad N., Kárász A., Lucz Dóra, Tóth Dzsenifer).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak-kenu vb: 17 magyar érem, köztük 6 arany!

Kárász Anna, az EDF DÉMÁSZ-Szeged fiatal kajakosa négyesben és párosban is aranyérmet nyert. Vajda bronzérmes C-1 1000 méteren, és ezüstérmes C-1 5000 méteren. Tovább olvasom