Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

A 10 éve elhunyt Marian Cozmára emlékeztek a szegedi kézilabdások

A 10 éve elhunyt Marian Cozmára emlékeztek a szegedi kézilabdásokFotó: Török János
10 év hunyt el Marian Cozma, a Veszprém férfi kézilabdacsapatának játékosa. A román válogatott sportoló gyilkosság áldozata lett. A MOL-PICK Szeged együttese a mai délelőtti edzésen emlékezett meg róla.
Szomorúan indult a péntek délelőtti edzés a MOL-PICK Szeged férfi kézilabdacsapatának. A szakmai stáb, a játékosok egy kört alkottak, majd összekapaszkodva emlékeztek meg Marian Cozmára, a 10 éve elhunyt veszprémi kézilabdásra.

A klub a honlapján így emlékezett a nagyszerű játékosra, ide kattintva olvasható.
Fotó: Török János
Fotó: Török János
Marian Cozmát egy veszprémi szórakozóhelyen ölték meg 2009. február 8-a hajnalban,a 26 éves sportoló a kórházba szállítást követően életét vesztette.A csapat horvát kapusát Ivan Pesicet megkéselték és Zarko Sesum is életveszélyes sérüléseket szerzett. A veszprémi kórház intenzív osztályán ápolják őket. Ivan Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, mert teljesen szétroncsolódott. Sesum pedig koponyaalapi törést szenvedett.
Mécsesek Veszprémben, a gyilkosság helyszínén. Archív fotó
Mécsesek Veszprémben, a gyilkosság helyszínén. Archív fotó
Az ország több pontján tartottak gyertyás megemlékezést, így az újszegedi sportcsarnok előtt is. Másfél óra alatt közel ötszázan tették tiszteletüket a gyertyák mellett virágokkal is Marian Cozma fotója előtt, temetése előtt a koporsója is Szegeden keresztül haladt Romániába.
Archiv fotó: Karnok Csaba
Archív fotó: Karnok Csaba
A Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának kezdeményezésére országos összefogás indult útjára. A következő meccsek előtt a szurkolók, játékosok és edzők egymás kezét megfogva tiltakoztak az erőszak ellen.
Archív fotó: Karnok Csaba
Archív fotó: Karnok Csaba
Sz. Iván, a gyilkossággal és támadással vádolt harmadik gyanúsított 5 nappal később feladta magát a rendőrségen, de tagadta az ellene felhozott vádpontokat. Több mint egy év nyomozás után vádat emel a Veszprém Megyei Főügyészség a Marian Cozma román válogatott kézilabdázó meggyilkolásával gyanúsítottak ellen. Másodfokú, jogerős ítéletet 2012 nyarán hirdettek: a másodfokú ítélet életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig 20 év fegyházról 8 év börtönre mérsékelte. Az április 27-én szóban már kihirdetett ítélet egyebek mellett azzal indokolja az első fokon kiszabott büntetések enyhítését, hogy a Veszprém Megyei Bíróság "a vádlottaknak a testi sértés okozására irányuló, kétség kívül fennálló akarategységét" esetükben "ténybeli alap nélkül terjesztette ki több ember élete kioltására irányuló akarategység megállapítására".

A Legfőbb Ügyészség közleményben jelentette be, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Cozma-ügyben a Kúriához, mivel szerinte a jogerős ítéletben megállapított tényállás olyan ellentmondásokat tartalmaz, amelyek miatt a büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentős kérdésekben nem derül ki, hogy a Győri Ítélőtábla milyen tényállásra alapozta döntését. Ezért a Legfőbb Ügyészség azt kérte a Kúriától, hogy helyezze hatályon kívül az ügyben másodfokon hozott határozatot. Végül a Kúria 2012-ben, jogerősen 13 évre ítélte Sztojkát.

Végül jó magaviselete miatt 9 és fél év után szabadulhatott 2018 nyarán a Marian Cozma haláláért elítélt Sztojka Iván. Az áldozat családja 2012-ben polgári perben 250 millió forint kártérítést kért, ebből a bíróság 211 milliót ítélt meg, aminek megfizetésére a kézilabdázó halálában felelős öt embert kötelezték. Később született egy újabb ítélet, ez jogerősen már csak 16 millió forint nem vagyoni kártérítést szabott ki, ám ebből még semmit sem láttak a hozzátartozók.

A megölt kézisről könyv és  film is készült, Veszprémben emlékművet, Bukarestben emléktáblát avattak a tiszteletére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a középházért: ma 18 órától Szedeák-Alba Fehérvár

Harc a középházért: ma 18 órától Szedeák-Alba Fehérvár
Roppant kiélezett és fontos találkozó előtt áll a Naturtex-SZTE-Szedeák, ugyanis a mai, Alba… Tovább olvasom