Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A címeres mez a csúcs

Csongrád megyében hemzsegnek a válogatott játékosok. A csapatsportágakban a legjobbakig eljutó sportolók számára mindig dicsőség a címeres mezt felhúzni, sőt némelyikük már kisgyermekként a nemzeti csapatról álmodott.
A válogatottban szerepelni minden sportoló számára hatalmas elismerés, hazáját képviselni, piros-fehér-zöld mezben a Himnuszt hallgatni olyan élmény, amely csak a legszerencsésebbeknek és a legjobbaknak adatik meg.

Csongrád megyében hemzsegnek a válogatottak, közülük is sok olyan akad, aki egy csapatsportágban került a legjobbak közé.

Vitathatatlanul a megye rekordere Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, aki 296-szor ugrott medencébe a válogatott tagjaként.

– Fantasztikus éveket töltöttem el a nemzeti csapatnál, olyan élmények és sikerek értek, amelyeket soha nem fogok elfelejteni – mondta a Szeged Beton 34 éves centere, aki tavaly mondta le a kerettagságot. – A sok szép emlék ellenére 2008-ban úgy éreztem, eljött a búcsú ideje. A koromnál fogva is időszerű volt a visszavonulásom, hiszen a következő olimpiáig biztosan nem tartottam volna ki. Vegyesek az érzelmeim: a csapat egy-egy meccse során eszembe jut, hogy akár én is ott lehetnék közöttük, ám amikor felrémlik az a sok-sok lemondás, ami ezzel jár, úgy gondolom, jól döntöttem – mondta családjára gondolva a klasszis.

Megyei válogatott rekorder. Molnár Tamás sosem felejti a nemzeti csapattal átélt élményeket. Fotó: Karnok Csaba
Megyei válogatott rekorder. Molnár Tamás sosem felejti a nemzeti csapattal átélt élményeket. Fotó: Karnok Csaba

Gyakorlatilag a fiatalokon kívül a Pick Szeged összes játékosa megfordult már hazája kézilabda-válogatottjában, a magyar játékosok mellett Marjanac, Andjelkovics és Nenadics a szerb, Kos a horvát, Oszmajics a montenegrói, Zvizej pedig a szlovén együttesben lépett pályára. Utóbbi közel 140 válogatottságával a csúcstartó, míg a magyarok közül a 94 meccsnél járó Zubai Szabolcs vezet.

– Kissrác koromtól álmodoztam arról, hogy bemutatkozhatom a válogatottban – mondta a még mindig csak 25 éves beálló. – Fokozatos célokat tűztem ki magam elé: először az első meccs volt a célom, majd a 25., az 50. és a 75. fellépés elérése motivált. Azt, hogy ilyen fiatalon ennyiszer bekerülhettem a keretbe, hatalmas szerencsének tartom, jó helyen és jó időben tudtam olyan teljesítményt nyújtani, ami miatt a kapitányok rendszeresen számítottak rám – fogalmazott.

Sopronyi (középen) visszaverekedné magát a legjobbak közé. Fotó: Tésik Attila
Sopronyi (középen) visszaverekedné magát a legjobbak közé.
Fotó: Tésik Attila

A többi megyei csapatban is akad egy-egy húzóember, aki nagy válogatottbeli rutinját a bajnokikon is kamatoztatni tudja. A Hungerit MetalCom-Szentes női vízilabdacsapatában a világbajnok Takács Orsolya immár nyolcvanszoros válogatott, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatában Fürész Emőke 92 alkalommal a legrutinosabb (mellette Németh és Horváth a magyar, Zserzserunova az ukrán, Ciglar pedig a horvát válogatottban szerepel), míg a Dél- Konstrukt SZTE-Szedeák férfi gárdájában Gémes Levente, a HPQ-Szeged férfi röplabdacsapatában pedig Petheő Gábor rutinja ér sokat egy-egy kiélezett szituációban.

Az ASA-Consolis-HNKC legújabb reménysége Sopronyi Anett, aki tavaly került a tűz közelébe, eddig kilencszer lépett pályára a női kézilabda-válogatottban.

– Fantasztikus volt bemutatkozni a legjobbak között, az Európa-bajnokságon pályára lépni pedig különleges élmény marad. Bár most nem kerültem be a kínai vb-re készülő keretbe, a célom egyértelműen az, hogy visszaverekedjem magam a legjobbak közé – fogalmazott a mindössze 22 éves átlövő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Beton: él még a továbbjutás

A férfi vízilabda LEN-kupa nyolcaddöntőjének első, idegenbeli mérkőzésén a Szeged Beton 10–9-re kikapott a Ferencvárostól. Tovább olvasom