Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A csúcson?

"Büszkék lehetünk. Kevés megyében található annyi élvonalbeli együttes, mint Csongrádban. Akik figyelemmel kísérik a sportsajtót, sűrűn bólogatnak és már sorolják is a csapatokat."
Büszkék lehetünk. Kevés megyében található annyi élvonalbeli együttes, mint Csongrádban. Akik figyelemmel kísérik a sportsajtót, sűrűn bólogatnak és már sorolják is a csapatokat.

Nézzük akkor mi is, az ismétlés a tudás édesszüleje alapon: Szeged Beton, Hungerit-Szentesi VK, Legrand-Szentesi VK (vízilabda), Legrand-Szentes, Első Beton Szeged, SZAK (futsal), Pick Szeged, HNKC SE, Németh Toll Makó (kézilabda), Szeviép-Szeged, Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli (kosárlabda), Szegedi DRE-Radnóti, Starcopy-Szeged (röplabda), Makói SVSE (sakk), Vegas BC Szeged (biliárd), Diablo BC Szeged (bowling) Ferroép-Szeged (teke), Floratom-Szeged AC (asztalitenisz), Hód TC (tenisz), Démász-Szegedi VE (kajak-kenu és evezés). A lajstromból kitűnik, hogy Szegednek tizenkettő, Szentesnek és Vásárhelynek három-három, míg Makónak két képviselője van/lesz legjobbak között. Húsz elitklub. Ezek közül négy (Németh Toll, Bodrogi Bau, Starcopy, SZDRE) újonc.

Büszkék lehetünk? Igen, de meddig fokozható ez? Csongrád gazdaságilag nem az ország legerősebb régiója, bár kétségtelen, hogy a Szegedig, majd Röszkéig megépült autópálya új távlatokat nyithat, katalizátor lehet. De nem hallgathatjuk el aggodalmainkat sem. A sport, minden szinten rengeteg pénzbe, áldozatvállalásba kerül – erről a szülők hosszasan tudnának mesélni. Az élvonal pedig rendkívüli pénzeket „emészt fel", nagyságrendekkel többet, mint a második vonal. Ezt a területet az önkormányzatoknak nem kötelessége, pontosabban nem feladata finanszírozni. Mégis megteszik, mert tudják, hogy nélkülük nem maradnának életben, nem működhetnének ilyen sikeresen a klubok. Ez a vállalkozások szerepére is igaz.

Az első intő jelről a közelmúltban adtunk hírt. A Legrand az év végével kivonul a szentesi póló finanszírozásából. Korábban is éltek meg krízishelyzeteket klubok az anyagi háttér hiánya miatt. Emlékezzünk csak a Medikémiára, a Szedeákra, a korábbi SZDRE-re, valamint a HKE-re, HKK-ra, vagy a Szeged LC-re, mind megszűntek – majd később újjáéledtek –, és a sors fintoraként általában a csúcson, akkor, amikor a legtöbbet nyújtotta az együttes. Persze időnként túlvállalások, túlköltekezések is szerepet játszottak a csődben. A Medikémia éppen Magyar Kupát nyert, amikor a névadó szponzor kivonult, megszüntette a támogatást. Pillanatok alatt az NB II-ig zuhant vissza a gárda. Hasonlót élhettek át a vásárhelyi és a szegedi férfi kosárlabdázás hívei, azzal a különbséggel, hogy az előbbiek ősztől ismét élvonalbeli mérkőzéseket láthatnak. Meddig?

Reméljük sokáig, és az elkövetkező években nem azt kell majd figyelnünk, hol számolgatják a kuncogó krajcárokat, félnek a holnaptól, gondolkoznak azon, visszalépjenek-e a bajnokságtól. A klubvezetők – úgy tűnik, ez a helyzet – tisztában vannak a lehetőségeikkel, tudják milyen hosszú a takarójuk, és minél tovább szeretnék megőrizni a megteremtett értéket, nevelni, gondozni az utánpótlást. Ez a négy újoncra is igaz. A legszebb és legfurcsább példa éppen a Németh Toll Makóhoz fűződik, mely fordított utat járt be. A 2005/2006-os szezon félidejében majdnem megszűnt a csapat, majd – az önkormányzat és a Németh Toll Makó Kft. segítségével – megmenekült, megcélozta az élvonalat, és fel is került az NB I-be. Ilyen sztorikról írunk szívesen. És akkor a sport világában mindig, mindannyian büszkék lehetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatjuk a világbajnokság csoportjait (2.): B csoport

Jövő pénteken 18 órakor a Németország–Costa Rica mérkőzéssel megkezdődik a németországi… Tovább olvasom