Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A Délmagyarország utánpótlás fiú díjasa: Lele Ákos

Lele Ákost, a Pick Szeged tizenhét éves kézilabdását a sportág legtehetségesebbjei között tartják számon. Ezt éreztetik is vele, hiszen rendszeresen tagja a magyar utánpótlás-válogatottaknak. A sportág tehetségeinek rangsorában az idén a második helyre rangsorolták, míg lapunk a Szeged Városi Sportigazgatósággal a kiváló utánpótlás-versenyzők között az elsőre.
Fotó: Miskolczi Róbert
Éppen a Szeged–Békéscsaba között közlekedő vonaton értük utol telefonon a Pick Szeged kézilabdását. Az utazása céljáról sem kellett sokat faggatni:
– Egyszerre két meghívót is kaptam. Az egyik az ifjúsági, míg a másik a juniorválogatottban való szereplésre hív. Hogy melyikben játszom, az a helyszínen derül ki. Egyébként a Héraklész-kupáért játszunk az ukrán és a román juniorok ellen – mondta a Pick Szeged bővebb keretéhez tartozó kézilabdás.

Azt tartja a magyar közmondás, hogy nem esik messze az alma a fájától, hiszen édesapja, Lele Ambrus 127-szer húzta fel magára a felnőtt válogatott címeres mezét. Sőt első szegedi kézilabdásként külföldön is kipróbálta képességeit. Lele Ákos édesapja nyomdokain haladt eddig, hiszen tizenhét éves kora ellenére már nyolc NB I-es felnőtt mérkőzés van mögötte. Továbbá kétszer már hajszálon múlott, hogy bemutatkozzon a legrangosabb kupában, a Bajnokok Ligájában.

– Legutóbb itthon, a Ciudad Real elleni BL-mérkőzésre bemelegítettem, de már előtte közölte Kovács Péter edző, csak abban az esetben számíthatok a kispadra, ha Nenad Perunicsics nem tudja vállalni a játékot. A világhírű játékos, akire én csak felnézek, injekciót kapott, s pályára lépett. A Veszprém elleni hazai rangadó előtt is készültem a bevetésre, azonban Bendó Csaba végül úgy döntött, hogy játszik. Nem mondom, hogy jólesett, de én már azt is nagy dolognak tartottam, hogy egyáltalán számításba vett a mester – árulta el lapunknak a szegedi Deák gimnázium maturandusa, aki később még közölte velünk, hogy beigazolódott a sejtése, miszerint mindkét válogatottban szerepel a békéscsabai tornán.

Amikor a díjátadó ünnepségen átvette a díszes serleget Szetey András főszerkesztőtől, szerényen megjegyezte:
– Nagy megtiszteltetésnek veszem, hogy reám esett a választás, hiszen Szegeden még számtalan sportágban vannak olyanok, akik ezt az elismerést szintén kiérdemelték. Ígérem, nagy szorgalommal készülök arra, hogy álmomat valóra váltsam: szeretnék édesapám nyomdokaiba lépni, aki a példaképem.

A negyedikes gimnazista a beszélgetésünk alatt elárulta, hogy kedvenc játékosa Nikola Eklemovics. Akitől szeretné ellesni azt a könnyedséget, azt a rendkívüli érzéket, amivel kitűnik a szerb idegenlégiós a hazai bajnokságban. Természetesen szó esett arról is, hogy mit vár a sorsfordulónak számító jövő esztendőtől.

– A legfontosabb vágyam az, hogy sikeresen leérettségizzem. Aztán, hogy felvegyenek a jogi kar munkaügyi kapcsolatok szakára. Ezt levelezőn szeretném elvégezni, hogy jusson elegendő időm a kézilabdára. Titkos vágyam az is, hogy a felnőtt csapat bajnoki címet szerezzen, míg az ifjúsági a dobogóra kapaszkodjon fel. S természetesen szeretném stabilizálni a helyemet a juniorválogatottban is. Tudom, mindez egy kicsit nagy falat lesz, de optimista vagyok, s sikerülni fog – mondta mintegy zárszóként lapunk és a városi sportigazgatóság által kiosztott legjobb utánpótlás-sportolónak járó kupa gazdája.


Tizenhét gól

Annak ellenére, hogy Lele Ákos mindössze nyolc NB I-es mérkőzésen szerepelt a Pick Szeged felnőtt csapatában a házi góllövőlistán, 17 találatával a 12. helyet foglalja el. Igen emlékezetes teljesítményt nyújtott a Debrecen elleni hazai összecsapáson, amelyen irányító létére ötször köszönt be a cívisváros együttesének kapujába, s a megszerzett gólok közül mindössze egyetlen született büntetőből. De a legtöbb gólt egy előkészületi mérkőzésen, Kiskőrösön lőtte, ahol hatszor zörgette meg a volt első osztályú csapat hálóját. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi gyász

"Drága Lajos bácsi, mélységes fájdalmat okozott, mégsem haragszom, tudom, hogy nem volt szándékos." Tovább olvasom