Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A Délvilág utánpótlás-díjasa: Erdős Boglárka

Ha az Erdős családi név nem cseng még olyan patinásan, mint a Lékó, de egy biztos: nem csupán a hazai sakkéletben, a nemzetköziben is kezdik megismerni. Ugyanis Viktor után Boglárka is letette már a névjegyét a világ porondján.
Erdős Boglárka edzőjével, Balázs Tiborral. Fotó: DM/DV
Ha az Erdős családi név nem cseng még olyan patinásan, mint a Lékó, de egy biztos: nem csupán a hazai sakkéletben, a nemzetköziben is kezdik megismerni. Ugyanis Viktor után Boglárka is letette már a névjegyét a világ porondján. A Békéscsabán élő, de a Makói SVSE-ben sakkozó hölggyel egy sikeres nemzetközi verseny után beszélgettünk, annak apropóján, hogy ő lett a Délvilág legjobb utánpótlás leány versenyzője.

Ha sakkutánpótlás-verseny van valahol, akkor a helyezettek között egészen biztosan ott találjuk az Erdős nevet. Vagy a báty, Viktor, vagy a nagy reménységnek számító Boglárka végez a dobogón.

Viktor az úttörő

– Viktor fiam esetében a véletlen hozta ki a sakk iránti különleges képességeket. Az történt ugyanis, hogy egy hosszú téli estén azzal állt elő a gyerek, hogy tanítsam meg sakkozni. Erre még vállalkoztam, mert ismertem, hogyan kell lépni a figurákkal. De ennél többre én nem voltam képes. Aztán elvittem a békéscsabai sakk-klubba, ahol azt mondta a tréner: van öt hasonló korú gyerek, akiknek éppen versenyt akar rendezni, de ők már régebb óta járnak az edzésre. Mondtam, nem baj, legalább látja Viktor, hogy nem elég csak a lépéseket ismerni. Erre legyőzte mindegyiket. Így lett belőle sakkozó, s így nőtte ki a helyi sakkegyesületet, s lépett át a Makói SVSE-be. Boglárka pedig észrevétlenül került egyre közelebb a sakkhoz – árulta el Erdős apuka.

A báty az edző

Így aztán Boglárkának már egyenes út vezetett a sakktábla mögé. Ő már tudatosan készült arra, hogy sakkozó lesz. A testvér pedig adva volt, hogy tanítsa a húgát. A 13 éves lány pedig nem állt ellen, s szépen fejlődött, olyannyira, hogy ma már a hazai sakkcsapatbajnokság legmagasabb osztályában küzdő Maros-parti együttes egyik tagja.
– Napi másfél, két órát foglalkozom a sakkal. A versenyidőszakban azonban ennek a többszörösét. A nyáron meg addig elemzek mérkőzéseket, amíg el nem fáradok. Szerencsére Viktor türelmes, és nemcsak jó testvér, hanem jó edző is – mondta szerényen a negyedik évfolyamos gimnazista, aki igazán kitűnő évet zárt 2005-ben.

Ha végignézzük Erdős Boglárka tavalyi eredménylistáját, akkor egy igen szépreményű tehetség kibontakozása tárul elénk. A Makói SVSE versenyzője tagja volt az Európa-bajnokságot nyert magyar csapatnak. Ugyanakkor egyéniben mind a rapid, mind pedig a villám kategóriában ezüstéremmel dicsekedhet. Háromszoros magyar bajnok. Ő az, akitől nyugodtan meg lehet azt is kérdezni: hogyan áll a tanulmányaival?
– Eddig nem panaszkodhatok. Éppen decemberben vettem át Budapesten a Jó tanuló, jó sportoló országos elismerést. Remélem, hogy ezt az eredményt a jövőben is tartani tudom majd – dicsekedett, joggal a határozott egyéniséggel rendelkező sakkozó.

2006 sem lesz könnyű

Erdős Boglárkának az elmúlt esztendő vége is kitűnően sikerült, hiszen tagja volt a horvátok ellen 57,5–32,5-re győző magyar válogatottnak. Nem is akármilyen teljesítménnyel, hiszen a hat partiból négyet megnyert. A tavalyi szereplésére pedig a koronát négy nappal ezelőtt tette fel, hiszen a Harkányban rendezett hazai ifjúsági csapatbajnokságon a legeredményesebb makói sakkozóként nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az MSVSE ezüstérmes lett.

– 2006 sem lesz könnyű, hiszen korosztályos Európa- és világbajnokság lesz, amelyre eredményeimmel szeretném kiharcolni a részvételt. Ehhez azonban meg kellene védenem az országos bajnoki címemet – fogalmazta meg az új évre vonatkozó kívánságát Erdős Boglárka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón és Szegeden is futottak 2005 utolsó napján

Szegeden és Makón a sportolni vágyók futva búcsúztathatták az óesztendőt; de míg a Maros partján… Tovább olvasom