Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A hatodik idő sem volt elég

Ezer méteren minden magyar egység döntőbe jutott a dartmouth-i kajak-kenu világbajnokságon, ötszázon viszont Molnár Péter és meglepetésre Vajda Attila sem tudta beverekedni magát a fináléba.
Hol vannak már azok az idők, amikor egy-egy kajak-kenu világbajnokságon az elő- és középfutamokat kötelező ujjgyakorlatnak tekinthették az adott szám legjobbjai? Az egykoron néhány ország belügyének tekintett sportág mára oly annyira kinőtte magát, hogy bizonyos esetekben nemcsak az érmet, de a döntős helyezést is illik megbecsülni. (Az állítás igazát ezen a napon saját bőrünkön is tapasztalhattuk.)

Az ezres középfutamban a szólókajakos Kucsera Gábor az első és ránézésre is a legnehezebb futamba került, közvetlenül a kanadaiak olimpiai bajnoka, Adam van Koeverden mellé. A magyar klasszis sokáig a döntőt érő második helyen haladt, ám a célhoz közeledve megbillent, és az új-zélandi Ferguson megelőzte. Idegtépő várakozás kezdődött: vajon meglesz-e a legjobb harmadik idő. Meglett, ráadásul Kucsera összesítésben a negyedik időt lapátolva jutott a döntőbe.

A Sík, Gyökös, Bozsik, Boros négyesnek nem lesz könnyű dolga a döntő szélső pályáján. Fotó: Segesvári Csaba
A Sík, Gyökös, Bozsik, Boros négyesnek nem lesz könnyű dolga a döntő szélső pályáján.
Fotó: Segesvári Csaba

A hirtelen jött izgalmak után Vajda Attila szolgáltatta a nyugtatót. A Démász-Szeged VE olimpiai bajnok kenusa címvédőhöz méltó, imponáló rajt-cél győzelemmel üzent a riválisoknak: a csütörtöki selejtezőben kellően összebarátkozott a Lake Banook vizével, és ember legyen a talpán, aki le akarja taszítani a trónról.

– Az első napot az „ismerkedésre" szántam, de itt már a döntőért kellett menni, így azt terveztem, hogy az elején elmegyek, és jól „megcsapkodom" a vizet a táv első felében. Ez annyira jól sikerült, hogy a végén már el is tudtam nyújtani – értékelt Attila érthető örömmel a mérlegelés után.

Kucserához hasonlóan a fogósabb futamba került férfi kajak négyesünk is. A Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor (mindhárman a Démász-Szeged versenyzői), Boros Gergely összetételű egység az olimpiai bajnok fehérorosz, továbbá a cseh és az olasz kvartettel harcolt az első három pozícióért. A fiúk nagy csatában végül harmadikok lettek, ami mindenképpen dicséretes, ugyanakkor a finálé szélső pályáján nem lesznek irigylésre méltó helyzetben.

Vajda ma délután ezren megvédheti címét. Fotó: Karnok Csaba
Vajda ma délután ezren megvédheti címét.
Fotó: Karnok Csaba

– A fiúknak még mindig nem sikerült „igazi pályát" evezniük. Az eddigi teljesítmény és a másik középfutam időeredményei azt mutatják: a fináléban ennél több kell a jó eredményhez – mondta Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged VE igazgatója.

A délelőtti összkép elégedettséggel tölthette el a magyar tábor tagjait: kisebb-nagyobb nehézségek árán ezer méteren valamennyi egységünk kiharcolta a döntős szereplést.

Délután, az ötszázas középfutamok idején már kevésbé lehettünk boldogok. A kajakos Molnár Péter ötödik helye csak a C-döntőre volt elég, de egy hellyel lecsúszott a végjátékról Vajda Attila is, aki pokoli erős mezőnyben, fehérorosz, azeri és orosz riválisa mögött végül negyedik lett.

– A három középdöntő mindegyikében 4–5 kenus egyforma eséllyel pályázott a fináléra, sajnálom, hogy én is azok közé tartozom, akik lemaradtak – mondta Vajda Attila, akit útban a szálloda felé értünk el telefonon. – Nagyon bosszant, hogy összességében a hatodik legjobb időt eveztem, jobbat, mint a spanyol Cal, a német Brendel vagy a kanadai Oldershaw, és mégis be kell érnem a B-döntővel. Kellemetlen szembeszél fújt, de még csak azt sem mondhatom, hogy elrontottam valamit. Az utolsó centiken múlt minden. Az ezres döntőre ezek után pláne nem akarok jósolni, odaállok a rajthoz, és megcsinálom, amit tudok.
Az ezerméteres finálék magyar idő szerint ma 14 órakor kezdődnek (az MTV élőben közvetít).

Olvasóink írták

 • 3. Szurkoló 2009. augusztus 15. 20:14
  „Én a lányok mellett a fiúknak is szívből gratulálok, elsősorban a majd´ "színtiszta" szegedi kajak négyesnek!
  Hatalmas küzdelem volt ez, és jóval előrébb járnak már, mint tavaly Pekingben! Végig harcban voltak a dobogóért.
  Remélem, a megérdemelt pihenő után lesz erejük tovább folytatni a menetelést, mert ha így folytatják, ez a kvartett még rengeteg csodálatos percet fog szerezni a szurkolóknak.

  Hajrá Magyarok!”
 • 2. eva45 2009. augusztus 15. 15:21
  „A lányoknak gratulálok! Sajnálom hogy a fiúknak nem sikerült.
  Aki nem nézte nem veszített semmit olyan tekintetben hogy élvezhetetlen a közvetítés. Olyanok a kameraképek, hoy képtelenség követni a versenyt. Van még mit tanulni a kanadaiaknak.
  Ráadásul nem is közvetítenek minden versenyszámot. Holnap újra szurkolhatunk!”
 • 1. Szurkoló 2009. augusztus 15. 12:50
  „Hajrá, Fiúk!!! Sokan drukkolunk értetek, mindnyjátótokért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfi kosárlabda: vereség Ukrajnában

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 77–69-es vereséget szenvedett ukrajnai… Tovább olvasom