Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A Krúdy lett a vívóbázis

Másfél évvel ezelőtt – amikor először meglátogattuk őket – még a Makkosházi Általános Iskola tornaterméből szűrődött ki fémes, érces hang, ott tartotta edzéseit a Szegedi Vívó Egyesület. Idén januártól a klub a Krúdyban folytatja a munkát – változatlan célokkal, tervekkel.
Sipka Bence (balról) és Paluch Róbert csörte közben az edzésen. Fotó: Schmidt Andrea
– A Krúdyban egy kicsit kisebb a terem, mint Makkosházon, de családiasabb a hangulat – mondta Drevenka Péter, a Szegedi Vívó Egyesület elnöke, aki edzőként is dolgozik. – Már berendezkedtünk, és szeptembertől megkezdődött az új szezon, és negyvenöt-ötvenen látogatják a foglalkozásainkat hétfőtől péntekig.

A vívók nyáron sem unatkoztak: Szombathelyen és Zalaegerszegen nemzetközi edzőtáborban vettek részt, előbbiben 300, utóbbiban 50 (köztük a vásárhelyi Csomorkány sportolóival is) versenyző gyakorolt, iskolázott. Arra is jutott idő, hogy az edzők kicseréljék tapasztalataikat, szemináriumon vegyenek részt a tábor keretében. Szeptembertől pedig már az új feladatokra, versenyekre készülnek a Tisza-parti „pengések".

Nagy Tímea nagy alakítása

Kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrözőnk, Nagy Tímea ismét elfoglalta a trónust, ezúttal Torinóban, a vb-n. Az elődöntőben az örök rivális francia Flessel-Colovic (15:12) hódolt be, és a fináléban az észt Embrich (15:11) sem tudta feltartóztatni. Nagy Tímea, „Titi" világbajnok (1992 után szereztünk egyéni vb-aranyat) lett, Szász Emese nyakába a bronzérem került.
– Csodálatos, amit Tímea véghez vitt – mondta Drevenka Péter, a Szegedi Vívó Egyesület elnök-edzője –, másfél évvel harmadik gyermeke születése után nyert, és újra ott van a világ tetején. Nemcsak sportoló, igazi sportember is, rendkívül szimpatikus, közvetlen egyéniség. A vívás iránti szeretete, alázata követendő példa lehet minden fiatal számára.

Közülük is kiemelkednek a Paluch testvérek. A kadet korcsoportú, 16 éves Paluch Róbert tőrben a hetedik helyen végzett a korosztályos ranglistán, és az a cél, hogy induljon a 2007 áprilisában Izmirben rendezendő világbajnokságon. „Szerintünk minden esélye megvan arra, hogy kvalifikálja magát a törökországi vb-re, egyébként a ranglista első három helyezettje utazhat. Nagyon szeretnénk, hogy sikerüljön, megvan az elszántság és a tehetség benne" – mondta a klub első embere.
Paluch Dávid (gyermek korcsoport) is a hetedik helyen végzett a tőrranglistán, de párbajtőrben is vitézkedett. Meg kell még említeni a 33 esztendős kardozót, Ferke Norbertet, aki a vidékbajnokságokról érmekkel tért haza, és az egyéb rangos viadalokon is szépen szerepelt.

– A fejlődésre, terveink valóra váltására a feltételek adottak – hangsúlyozta Drevenka. – A felszerelések a klubnak és a versenyzőknek is rendelkezésre állnak – egy-egy egyéni „szett" több mint 100 ezer forintba kerül –, közvetlenül az önkormányzattól nem kapunk támogatást, de pályázatokon szoktunk nyerni, jelentősebb szponzorként a Lombard Lízing Zrt. áll mellettünk. Elvárások? Döntős helyezéseket várunk a legjobbaktól a bajnokságokon, Robitól és Dávidtól viszont érmet.

2004. szeptember 9-én, az alakuláskor az alapszabályban is rögzítették, hogy a hazai vívósport egyik meghatározó utánpótlás-nevelőbázisává akarnak válni. Ezért dolgoznak az edzők (Drevenka Péter, Marinki Ákos, Kiss Tibor, Nagy Ágnes Virág, Sipos Réka), és kijelenthetjük: jó, helyes úton járnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajusz Sándor lett a befutó

Felszállt a fehér füst a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatánál: az ujjsérülést szenvedett irányítót,… Tovább olvasom