Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A magyar válogatott kiütötte a világot

Siker vb-nek bizonyult a magyar válogatott számára a 15. WAKO kick-box-világbajnokság. A mieink négy szakágban 11 arany-, 12 ezüst- és 11 bronzérmet gyűjtöttek. A szegediek közül fullban Szuknai Zsuzsanna világelső lett, semiben Stricz bronzérmet szerzett, míg perneki aero kick-boxban három medállal gazdagodott.
Fotó: Gyenes Kálmán
Kezdjük egy kis matematikával a szombati események elemzését! A szegedi Tigers SE versenyzője, Szuknai Zsuzsanna nemcsak a magyar válogatott egyetlen full-contactos női sportolója volt, hanem ő szerezte a sportágban hazánk ötvenedik vb-elsőségét. A férfiaknál a szintén fullos Aburkó Gábor 1997 után – azaz nyolc évvel az első vb-címét követően – nyert újra önmagának és a férfi szakágnak világbajnoki aranyérmet.

Semi-contactban Debreczeni Dezső utolérte Magyarország eddigi legeredményesebb kick- box harcosát, Pesuth Ritát. Ugyanis mindkettejüknek hat– hat vb-elsősége van immár. Dancsó Zoltán is jó úton jár efelé, hiszen már ő is a harmadik világbajnoki aranyat szerezte. Novák Jenő óriási ünneplésben részesült, és sprintben futott egy kört a megtelt újszegedi sportcsarnokban. A versenyzők által csak Rémusz bácsinak becézett amerikai bírótól is kapott egy pacsit. És végül Krempf Rékához is szám: ő szerezte szombaton a magyar küldöttség küzdőszámokban elért hatodik aranyát.

Összesítésben ekkor már hét hazai elsőségnél jártunk, hiszen a világbajnokságon bemutatkozó aero-kickbox női egyéni számában Gazdag Brigitta győzött. A tegnapi versenynap is ezzel a szakággal indult. Újabb magyar, és újabb szegedi sikerekkel. Mert Stricz Olivér (light-contact, 74 kg) harmadik helye és Szuknai aranya után Perneki Mihály vehetett át medált.

Szuknai Zsuzsa kezei a magasban, mosoly az arcon: világbajnok lett Szegeden! Fotó: Gyenes Kálmán
Méghozzá hármat: az egyéni második helye után Tóth Ivett olyan koreográfiát alkotott a magyar színekben induló szegedi triónak, hogy az egyik első, a másik második lett. A közös nevező pedig Perneki volt a csapatokban.
– Ebből a három éremből akár mindhárom arany lehetett volna. De természetesen nem vagyok, nem lehetek csalódott, hiszen az aero kick-box első vb-jén ez azért kiváló siker. Mindre rettentően büszke vagyok, és nem is tudok sorrendet felállítani közöttük – nyilatkozta Perneki.
A küzdelmi szakágak délutáni döntőiben hét magyar volt érdekelt. A csatákat már a lelátóról figyelte az esemény első bajnoka, a szegedi Szuknai Zsuzsanna.

– Kellően megünnepeltük a sikert, hiszen már reggel volt, mikor hazaértem. Két éve Párizsban az elődöntőben találkoztam ezzel az orosz lánnyal, akkor ő nyert 2:1-re, most viszont én 3:0-ra. Talán az dönthetett, hogy a bal egyeneseim és csapottaim rendre utat találtak a fejére. Mindketten válogatott öklözők vagyunk, ezért volt aránylag kevés rúgás. Hazai közönség előtt szerettem volna nyerni, mert éreztem, van keresni valóm. Nehéz ágon voltam, mert a legutóbbi vb döntőseivel találkoztam – mondta állandó mosollyal az arcán Szeged friss világelsője.

Szuknai pedig azt láthatta, hogy a mieink még két arannyal gazdagították az amúgy igen tekintélyes éremkollekciót. A magyar válogatott a csapatversenyek előtt a négy szakágban 11 arany-, 12 ezüst és 11 bronzmedálnál járt. Azaz: kiütötte a világot. A nap nagy vesztese Debreczeni volt, akinek érdekes körülmények közt nem jött össze a hetedik vb-elsőség. Ám a hat arannyal azért így is beírta magát a sportág világtörténetébe.


A magyarok döntős eredményei

Semi-contact, férfiak, 57 kg: Debre-
czeni Dezső–Ajsin (orosz) 17:7, technikai KO a 3. menetben. 63 kg: Hirsch Viktor–Passaro 7:17, technikai KO a 3. menetben. 89 kg: Greenhalgh (anmerikai)–Csikós Péter 18:13. Nők, 55 kg: Kovács Betty–Sorlie (norvég) 5:15, technikai KO a 2. menetben. 65 kg: Szendrei Barbara–Small (ír) 9:19, technikai KO a 3. menetben. +70 kg: Kovács Barbara–Kinakh (orosz) 18:12.
Light-contact, férfiak, 57 kg: Debreczeni Dezső–Ajsin (orosz) 1:2. 63 kg: Szántó Sándor–Mayer (orosz) 1:2. 79 kg: Dancsó Zoltán–Touzeau (francia) 3:0. 84 kg: Novák Jenő–Niziolek (lengyel) 2:1. Nők, 50 kg: Krempf Réka–Kibanova (orosz) 3:0. 60 kg: Marton Klára–McHale (ír) 2:1. 65 kg: Hudák Mariann–Furmaniak (lengyel) 1:2. 70 kg: Rajher (szlovén)–Pruzsinszky Ivett 2:1.
Full-contact, férfiak, 54 kg: Aburkó Gábor–Pavlenko (ukrán) 3:0. 60 kg: Sándor Kornél–Martins (francia) 0:3. Nők, 56 kg: Szuknai Zsuzsa–Andrejeva (orosz) 3:0.
Aero kick-box, egyéni, férfiak: 2. Perneki Mihály, 3. Iglói Dénes. Nők: 1. Gazdag Brigitta. Csapat, steppados szakág: 1. Magyarország I (Perneki Mihály, Liposits Réka, Rózsahegyi Ágnes), 2. Magyarország II (Iglói Dénes, Zsengellér Zsófia, Fajka Judit). Hagyományos (talaj) szakág: 1. Magyarország I (Kocsis Tünde, Gazdag Brigitta, Kriszeg Tímea) 2. Magyarország II (Perneki Mihály, Busa Gabriella, Tóth Tímea).  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuknai döntős, Stricz vb-bronzérmes

Az újszegedi sportcsarnokban zajló 15. WAKO kick-box-világbajnokságon tegnap tizenhét kategóriában… Tovább olvasom