Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A megyei atlétika motorja

Guba Pálnét (sokaknak valószínűleg ismerősebb Szecsei Györgyiként) nem kell bemutatni a sportban jártasaknak. A dorozsmai Orczy István Általános Iskolában dolgozik, a megyei atlétikai szövetség főtitkára, és a Nemzeti Utánpótlás-nevelő Intézet megyei instruktora – nélküle nem rendeznek versenyt Csongrádban.
Az Orczy-sportcsarnok edzői szobája pólókkal, kupákkal volt telezsúfolva – a vásárhelyi atlétikai viadalra készülődött Guba Pálné –, de annyi hely és idő azért akadt, hogy egy kicsit leülhessünk beszélgetni. Az általános iskolában, még Szecsei Györgyiként, Tamás István választotta ki a sportra, atletizálni (súlylökés és diszkoszvetés) a Bp. Spartacusban kezdett, majd a Petőfi gimnázium testnevelés tagozatos osztályában olyan kiválóságokkal koptatta együtt a padot, mint Szalma László és Siska Xénia. Szegedre 1976-ban került a főiskolára, ahol földrajz–testnevelés szakon végzett.

– Az edzősködést már főiskolásként elkezdtem – mondta a 48 esztendős Guba Pálné –, hat évig tevékenykedtem a Szeol AK-ban, a tanítványaim között volt Alexa Szabolcs, Márki Mariann, Móricz József és a Marik Balázs, Szabolcs vitte a legtöbbre, válogatott lett.

A Kiskundorozsmai I. számú (a keresztségben később az Orczy István nevet kapta) Általános Iskolába 1986-ban került, eleinte nagyon mostoha, sanyarú körülmények között dolgozott.
– Egy kis tornaszoba állt a rendelkezésünkre – a lányok ott vetkőztek, öltöztek –, valamint az udvaron egy-egy kosárlabda- és kézilabdapályánk volt. A szobát nem nagyon használtuk, a gyerekek inkább hoztak melegítőt és a szabadban tartottuk az órákat, csak ha nagyon hidegre fordult az idő, akkor húzódtunk be. Mindannyian lelkesek voltunk, nem a pénzért csináltuk, egy délutáni foglalkozásért például 31 forintot fizettek akkoriban. Az általános iskolában Remzső Ferenc későbbi testépítő világbajnok, valamint a kézilabdás Hódi Szilvia volt a tanítványom. Sajnos, sok tehetséges gyerek elkallódott a középiskolákban.

Következik: Süli Józsefné

Sorozatunk következő részében egy forráskúti tanárral, Süli Józsefnével ismerkedhetnek meg olvasóink. Kollégaként és szülőként is jó kapcsolatot ápolt vele Guba Pálné, hiszen két gyermekét, Róbertet és Pétert is okította, jártak az edzéseire. A forráskúti lesz a sorozatunkban szereplő második – mint emlékezetes, Deszk volt az első – falusi tanintézmény.

Az Orczyban mindig is pártolták, a vezetők támogatták a sportot és 1997-től (ekkor adták át az impozáns sportcsarnokot) már ideális körülmények között tevékenykedhetnek a testnevelők. Fogékonyak a nebulók is, és az iskola főprofilja az atlétika és a kézilabda (az Orczy-csarnokban játssza bajnoki meccseit a dorozsmai férfi és női NB I/B-s gárda) és mindennap tartanak valamilyen foglalkozást, tréninget.

– Hogy miért éri meg csinálni? A sportban, az atlétikában nőttem fel, ez az életem. Ebben a munkában a családom is segít, támogat, a férjem is testnevelő, ő a rókusi iskolában dolgozik. Ebből a „világból" az is sokat profitál, aki nem válik élsportolóvá, profivá – rendszerességre, fegyelemre, közösségi életre, annak a szabályaira és küzdelemre nevel. És úgy gondolom, talán ez a legfontosabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pólókeretek

Három Csongrád megyei vízilabdás (Hosnyánszky Norbert, Tóth Andrea, Győri Eszter) is bekerült a… Tovább olvasom