Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

A mérleg: egy öröm, három bánat

Kissé eltérő módon négy sportág eseményeit egy csokorban foglaljuk össze. Sajnos csak egyetlenegy igazán jó eredményről tudunk beszámolni, a szegedi Dudás Zita vb-bronzzal kezdte szereplését a búvárúszó-világbajnokságon.
Öröm és bánat. Ez a sport jellemzője. Mikor fejünkbe vettük, hogy a hétvége jelentősebb eseményeit egy csokorba gyűjtjük, akkor még úgy nézett ki, hogy három kiváló szereplésről, és egy nem várt kudarcról számolunk be. De milyen a sport, Lékó Péter váratlan veresége, és a Lázár fivérek hibái áthúzták a számításunkat, egyedül Dudás Zita búvárúszó vb-bronzérme számított igazán sikernek. Nézzük a részleteket!

Szentpétervár

Az oroszországi búvárúszó-világbajnokságra nagy reményekkel utazott ki a kétfős szegedi csapat, Kanyó Dénes és Dudás Zita. A Muréna Búvárklub két klasszisa a vasárnapi első napon máris medencébe szállt. Dudás 200 méter gyorson végül a harmadik lett, vb-bronzéremmel kezdte felnőtt szereplését. Kanyó Dénesnek kicsin múlott az éremszerzés, 400 méter uszonyos úszásban a negyedik helyet szerezte meg. „Remélem, lesz még ennél is jobb! Indításnak remek ez a bronzérem, a hangulatunkon mindenképpen javított" – foglalta össze SMS-ben tömören a vb első napjának történéseit Kanyó Dénes.

Dudás bronzérmet szerzett a búvárúszó vb-n. Fotó:Segesvári Csaba
Dudás bronzérmet szerzett a búvárúszó vb-n.
Fotó:Segesvári Csaba

Dzsermuk

Lékó Péter szegedi sakknagymester az utolsó forduló előtt esélyes volt a dzsermuki Grand Prix-sorozat örményországi eseményeinek megnyerésére. Ehhez sötét bábukkal le kellett volna győznie az izraeli Gelfandot. Végül ez nem jött össze, drámai csatában a 78. lépésben vereséget szenvedett. Az elsőség ezzel a fiaskóval elúszott, Lékó végül holtversenyben a negyedik lett. Szeged díszpolgára nagy lehetőséget szalasztott el, pedig három győzelem és kilenc remi mellett ez volt az első veresége, csak éppen a legfájóbb.

Lékó az utolsó fordulóban botlott.
Lékó az utolsó fordulóban botlott.
Fotó: Karnok Csaba

Budapest

Balzsay Károly nagy reményekkel lépett a kötelek közé fővárosi címmeccsén. A végén hordágyon távozott a magyar klasszis. Az első három menetben jól bokszolt a WBO világbajnoka, az orosz származású német Robert Stieglitz viszont fokozatosan felőrölte, a 10. menet után Fritz Sdunek nem engedte vissza az erejével elkészült tanítványát, így 22. profi meccsén vereséget szenvedett.

A drma Budapesten Balzsay vereségével folytatódott. Fotó: MTI
A drma Budapesten Balzsay vereségével folytatódott.
Fotó: MTI

Kecskemét

Nagy bizakodással várta a hazai publikum a magyar kettesfogathajtó-válogatott kecskeméti vb-szereplését. Mivel a magyar ember legtöbbször aranyban, azaz elsőségben határozza meg egy-egy versenyző eredményességét, a publikumnak csak a végső győzelem volt az elfogadható teljesítmény. Végül az arany, azaz vb-elsőség sem egyéniben, sem csapatban nem jött össze, a sportág sikertörténete egy ezüsttel (csapatban második lett a magyar válogatott, amelynek a Lázár fivéreken kívül tagja volt a vásárhelyi Selyben Zsolt), illetve Lázár Zoltán egyéni bronzérmével folytatódott.

Dráma Kecskeméten – Lázár Vilmos leesett a fogatról
Dráma Kecskeméten – Lázár Vilmos leesett a fogatról.
Fotó: MTI

Sajnos a mieink nagy lehetőséget szalasztottak el, Lázár Vilmos még szombaton esett le a fogatáról, majd vasárnap délután Lázár Zoltán utolsó hajtóként – ha verőhiba nélkül megy végig, akkor két arany a vége – három hibát vétett, így odalett a dupla elsőség lehetősége, maradt az említett két érem. Mi ez, ha nem dráma? Olyan, mint amilyen Lékó vagy Balzsay meccsén volt. Még jó, hogy Dudás Zita mosolyt csalt az arcunkra, az ő vb-bronzérme szépen csillog, de néhány nap múlva a kettesfogathajtó vb-n szerzett medáliákra is büszke lesz mindenki.

Eredmények

Búvárúszó világbajnokság, Szentpétervár, nők, 200 m gyors: 3. Dudás Zita. Férfiak, 400 m uszonyos: 4. Kanyó Dénes.

Sakk, Dzsermuk, Grand Prix, 4. állomás, eredmény, 13. forduló: Gelfand–Lékó 1:0. A végeredmény: Ivancsuk (ukrán) 8,5 pont, Gelfand (izraeli), Aronjan (örmény) 8–8, Alekszejev (orosz), Kaszimdzsanov (üzbég),   Lékó 7,5–7,5, Karjakin (ukrán) 7, Eljanov (ukrán) 6,5, Kamsky   (amerikai), Bacrot (francia) 6–6, Jakovenko (orosz), Akopjan   (örmény) 5–5, Inarkijev (orosz) 4,5, Cseparinov (bolgár) 4 pont. 

WBO nagyközépsúlyú vb-címmérkőzés: Robert Stieglitz (német)–Balzsay Károly technikai KO a 11. menetben.

Kettesfogathajtó világbajnokság, Kecskemét, csapat:  csapat: 1. Hollandia 282,26 hibapont, 2. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Selyben Zsolt) 286,22  3. Németország . Egyéni: 1. Harrie Verstappen (Hollandia) 143,92 hibapont, 2. Beat Schenk (Svájc) 146,54  3. Lázár Zoltán (Magyarország) 148,18, 10. Selyben Zsolt (Magyarország).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen pont jutott...

A megyei csapatok összesen egy pontot szereztek a labdarúgó NB III Alföld csoportjának második… Tovább olvasom