Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A negyedik helyezett: Gujdár Sándor

Gujdár Sándor Szegeden kapta meg azokat az alapokat, amelyek után 25 válogatottságig vitte, szerepelt az argentínai világbajnokságon is. A szegediek emlékezetében még élénken él a kapus, aki a listán negyedik helyen végzett.
– Hallott arról a szavazásról, amelyet lapunk kezdeményezett, és amelyben százan szavazhatnak Szeged legjobb labdarúgójára?
– Nem, most értesültem először róla.

– Akkor azt sem hallhatta, hogy igen sokan voksoltak önre, és elárulhatom: Sándor Károly, Kocsis Lajos és Baróti Lajos mögött negyedik lett.

– Szenzációs társaságba kerültem. Remek az ötlet, és megtiszteltetés, hogy ilyen labdarúgók közt az élbolyban szerepelhetek. Kocsis Lajos például mellettem ült a Honvéd öltözőben, Baróti Lajos a kedvenc edzőm volt, de személyesen megismerhettem Sándor Károlyt is.

Gujdár Sándor (jobbról) nagyon szerette szüleit. Édesapját a díszpolgárrá avató ünnepségre is elkísérte. Fotó: Gyenes Kálmán

– Két szezont húzott le Szegeden 1972 és 1974 között, az élmények biztos élénken élnek még önben. Melyik volt a legemlékezetesebb?
– Nem egy meccsről, hanem egy hosszabb folyamatról beszélnék. Amikor felkerültem az első kerethez, Szűcs György volt az edző. Ő fedezett fel, és vett oda az NB I/B-s gárdához. Aztán amikor feljutottunk az első osztályba, jött a hagyományos, klubon belüli Nőtlenek–Nősök évnyitó meccs. Nem tévedés: két-három ezer ember látogatott ki ezekre a találkozókra. Az akkori első számú kapus, Bencze János lemondta a részvételt, így én védhettem. Szenzációsan ment a játék, és mivel az akkori tudósító, sőt talán senki sem ismert, csak annyit írt rólam: az a fekete hajú kapusgyerek nagyon ügyes volt.Ezután a kapuban ragadtam, és kiváló évet produkáltunk: bennmaradtunk, Szegeden megvertük a Honvédot, Budapesten pedig 60 ezer ember előtt a Fradit. A következő szezonban kiestünk, de felkapott lettem. Majdnem Győrbe kerültem, de végül a Honvéd „erővel" leigazolt.

– Milyen gyakran tud Szegedre, illetve szülővárosába, Szentesre eljutni?

– Legutóbb nem is olyan régen, halottak napja előtt voltam Szegeden. Ott élnek a húgomék, és együtt mentünk el Szentesre, ahol a két éve elhunyt édesapám díszsírhelyet kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötödik helyezett: Kutasi László

Imádták Szegeden és Diósgyőrben is. A remek bal hátvéd elpusztíthatatlan volt, saját szavait… Tovább olvasom