Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A nyolcasok versenye szegedi specialitás lett

Az ötvennégy döntős szereplésből szerzett tizenkét arany- és ugyanennyi ezüst-, valamint öt bronzéremmel minden idők legjobb országos bajnoki szereplésen vannak túl a Démász-Szegedi VSE evezősei. A kitűnő teljesítményre kormányos nyolcasuk sikerével tették fel a koronát. A klasszikus szám tagjai 2002 óta nem találtak legyőzőre.
A serdülők jóvoltából hosszú távra biztosított a nyolcasok sikere. Fotó: Sebesvári Mihály
Szépek az egyesek versenyei, látványosak a kettesek és négyesek küzdelmei, de a csúcsot a nyolcasok vetélkedése jelenti, amikor nyolc lapát egyszerre emelkedik ki, majd nem sokkal később csapódik a vízbe. Ennek a versenyszámnak fél évtizede a Démász-Szegedi VSE a No1-ja. Az alapító, Dani Zsolt vezetőedző 2002-ben állította össze a csapatot.

Egy-egy személycserére szinte minden évben sor került. A tréneren kívül azonban dr. Haller Ákos, Kónya Gábor, Kitka Gergely és Labancz Attila most szerezte ötödik bajnoki aranyérmét ebben a számban. Négyszer volt tagja az aranyegységnek dr. Csonka Csaba, Hegyközi Ferenc, Vámos György. Tari János és Labancz Attila a legfiatalabb csapattag.

– Labancz Attila úgy került a hajóba, hogy Török Zoltán egy másik számban indult előtte, egyébként bronzérmes lett, de ájulásig kihajtotta magát, így cserére volt szükség. Az akkor még ifjúsági Labancz az indulás előtt tudta meg, hogy neki kell beugrania. Azóta vezérevezőssé nőtte ki magát – árulta el Dani Zsolt, a mester és a csapat összefogója.

A szakember ezután arról beszélt, hogy a nyolcasba kerülés a klubon belül komoly presztízsnek számít. Többen is pályáznak, meg is érdemelnék, de a kormányoson kívül csak nyolc indulása lehetséges. Gelányi László, Márton Gábor ugrásra kész, hogy bekerüljön. Ők egy másik számban most bronzérmesek lettek.

– Érdekesen került a kormányos helyre Tóth Tamás is – folytatta Dani Zsolt. – Tamás a klub egyik szponzora, aki állandóan azt hajtogatta, hogy szeretne bajnoki aranyérmet is nyerni. Javasoltam neki a kormányos pozíciót. Az idén aztán elkezdte a tréningeket, s dicséretére legyen mondva, annyira profi módon kezelte a „kormányt", hogy szinte zsinóron húzták a hajónkat. Mi pedig 43-as csapásszámmal haladtunk biztosan a cél felé.

A szegediek pedig nyugodtak lehetnek, hiszen a serdülő nyolcasuk is a dobogó legmagasabb fokán állhatott. A négyesben és az ORV-versenyen is győztes Dumitrás István, Radics Bence, Blutman Kristóf, Bakacsi Norbert kvartettre épülő egységet Kitka Gergely edző kiegészítette a negyedik helyezett négyes tagjaival: Pozsár Endre, Fehér Szabolcs, Számfira Zoltán, Kovács Péter. A kormányosuk pedig Jancsó Tamás volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas a dobogón

A zsombói Farkas Zsolt harmadik lett összetettben a Mórahalmon megrendezett roncsderbi országos… Tovább olvasom