Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

A sport napszámosai, a testnevelők (6.): a Mandl házaspár

A Mandl házaspár neve – ez korántsem túlzás – fogalom Szegeden, a kézilabdautánpótlás-nevelésben. Mandl Gábor és Alice a kezdetektől együtt dolgozik, és klasszisok sora került ki a kezük alól. Az Odessza II. (ma Vörösmarty) Általános Iskola nekik (is) köszönheti, hogy sportági, sőt sportfellegvár lett.
Mandl Alice és Mandl Gábor a parkettára rajzolva magyaráz a gyerekeknek. Fotó: Schmidt Andrea
Mandl Gábor és Domonics Alice hamar egymásra talált, pedig előbbi bajai (testnevelő tanára Antal Gábor és Gombás László), utóbbi pedig kisteleki (dr. Bali Mihály). A főiskolán, negyedévesként kötöttek házasságot, majd első „állomáshelyükre", Szentesre, a Deák Ferenc Általános Iskolába is együtt mentek. Ott kezdték pedagógusi pályafutásukat 1980-ban. Két évig erősítették azt a tanári kart.

– Az ottani, már tapasztalt testnevelő, Krám Lehel meghatározta a pályánkat, életszemléletünket, mintát adott, amit a mai napig követünk – árulta el Alice.

– Kellemes, szép emlékeket őrzök erről az időszakról – kapcsolódott a beszélgetésbe Gábor, akiről talán kevesen tudják, hogy birkózott, és edzőként egy évet tevékenykedett a SZEOL-ban sportágában –, higgadt, nyugodt gyerekekkel dolgozhattunk, és Leheltől rengeteget tanultunk. A kézilabdacsapataival sokszor szerepelt a diákolimpia országos döntőjében, és az ő tanítványaira épült az NB I/B-s szentesi női gárda, melyben Alice is játszott. Az igazgatókkal is szerencsénk volt, a szentesi Bóka Imre és az odesszás Botos István is azt vallotta: együtt nyerünk, együtt bukunk – mindig vállaltak minket.

A Hős házaspár

Házaspár házaspárt választott, s ennek okán Szegedről ismét Makóra kirándulunk majd. Legalábbis az írott szó segítségével. Hős Zoltán és felesége, Hősné Lovas Éva évtizedek óta tevékenykedik a Maros-parti városban, a Kertvárosi Általános Iskolában, és a „fő csapásirány" számukra az atlétika. A nehézségek dacára fanatikusan, elhivatottan végzik a dolgukat, mert hisznek a sport nevelő erejében. Legközelebb velük ismerkedhetünk meg.

Lényeges, hogy a Kurca-parti tanintézményben és a szegediben is testnevelés-tagozatos osztályokkal foglalkoztak, foglalkoznak és elsős koruktól végigkísérik a gyerekeket. Így lényegesen szorosabb kapcsolat, kötődés alakulhatott ki tanár és diák között. Nézzük, hogy az elmúlt majd három évtizedben kik kerültek ki a kezük alól (a teljesség igénye nélkül): Laluska Balázs, Pigniczki Krisztina, Kotormán Attila, Buday Dániel, Oláh Gábor, Laluska Eszter, Bódi Bernadett, Scholtz Andrea, Miklós Gizella, Sutka Norbert, de járt az óráikra a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdás, Fodor Rajmund is. Valamint Nagy Lászlót, Barna Évát és Vadkerti Attilát – ők széchenyisként, a Mandl-duó ugyanis itt is tevékenykedett óraadóként, diákolimpiai arany is termett számukra – is idesorolhatjuk. Az országos diákolimpiai bajnok általános iskolás csapatuknak Szabó Mónika is tagja volt. Itt kell megemlíteni a munkamegosztást: a fiúkat elsősorban Gábor, a lányokat pedig Alice pallérozta.

Vajon az érmeken kívül mit tekintenek még sikernek?
– Nagy örömöt jelent, amikor látjuk, hogy a gyerek napról napra több lesz, fejlődik – mondta Alice. – És azt is ide sorolom, hogy az egykori tanítványaink hozzánk hozzák a csemetéiket.
– Mindig arra törekedtem, hogy igazi egymásért küzdeni tudó baráti közösséget alakítsak ki. Célként pedig a válogatottságot jelölöm meg a srácoknak, lányoknak – árulta el a férj.
– De a legmeghatóbb pillanat, amikor olimpián szerepel a neveltünk – mondták szinte egyszerre –, mint Buday, Laluska és Pigniczki. Ilyenkor olyan idegesek, izgatottak vagyunk, mintha a saját meccsünket vívnánk. És végül is ez az igazság...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török önbizalma már a régi

Kevesen hitték volna, hogy a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata kiharcolja a továbbjutást a Magyar… Tovább olvasom