Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A sport napszámosai, a testnevelők (IV.): a Bélteki házaspár

Testnevelő tanárokat bemutató sorozatunk új fejezetéhez érkezett, először ismerkedhetünk meg ugyanis egy házaspárral, Bélteki Pállal és Béltekiné Kántor Tündével. Ők Szegeden a tornasport életben tartói.
Fotó: Gyenes Kálmán
A tornát a megyében hárman jelentik és érnek el a diákolimpiákon nagy sikereket. Árgyelán György Makón, Bélteki Pál és neje, a 34 esztendős Béltekiné Kántor Tünde Szegeden tart edzéseket. A házaspár életébe pillantunk most be.

– Nem volt nehéz megfertőződnöm a sportággal – emlékezett az 52 éves Bélteki –, hiszen Nagykőrösön Donáth Ferenccel, Király Sándorral és Kovács Istvánnal tornázhattam együtt. Az elsőt senkinek sem kell bemutatni, Király a svájci válogatott szövetségi kapitánya, utóbbi pedig Berki Krisztián edzője.

Lassan 30 éve, 1976-ban végzett Szegeden a főiskolán és rögtön az egyetemre, a JATE-ra került a testnevelés tanszékre (mai napig ott dolgozik, a Széchenyiben pedig óraadó), illetve a SZEOL-ban is sportolt. Jelenleg a Széchenyi gimnáziumban, az Arany és a Weöres általános iskolában tart tréningeket feleségével. Korábban a Makkosháza is stabil bázisnak számított.

– A korábbi időszak szakmailag, a jelenlegi pedig emberileg jobb. Akkoriban még volt sportiskola, most azonban nagyobb tömeget, több gyereket, fiatalt mozgatunk meg és szerettetjük meg velük a sportot, a tornát. A tanítványaim közt volt Kovács Krisztina, az ejtőernyős, Csorba Csilla, a gyorskorcsolyás olimpikon Lajtos Szandra és a kosaras Pungor Krisztina is tornával kezdte. Tündével is mint tanítvánnyal, kolleginával ismerkedtem meg.

– Ez tizenkét évvel ezelőtt, 1993-ban történt, amikor főiskolásként sportszakmai gyakorlatra vezényeltek bennünket – idézte fel a történteket Béltekiné Kántor Tünde. – A sportág miatt az első pillanattól volt közös témánk, bár jómagam csak a diákolimpiai szinten tornáztam. Szeretek a fiúkkal, lányokkal foglalkozni, és külön öröm, hogy a közelmúltban jelentősen bővíthettük, frissíthettük a szerállományunkat lóval, felemáskorláttal, gyűrűvel, nyújtóval és párhuzamos korláttal.

Összesen mintegy száz fiatal jár a tréningjeikre és nyertek már általános (Weöres, korábban Makkosházi és Tarján IV.) és középiskolás (Széchenyi) szinten is országos diákolimpiai bajnokságot; az Aranyban az alsósok ezüst- és bronzérmeket gyűjtöttek, a felsősök a negyedik helyen végeztek. És vajon lesz kinek átadni a stafétabotot? Bélteki abban reménykedik, hogy Berszán Izabella (7 éves kora óta a tanítványa) és Bite Györgyi talán hajlandó lesz erre, és még Tünde is sokáig csinálhatja.

– Néha „veszekszünk", vagy inkább szakmázunk otthon – mondta Tünde –, de ez sohasem fajul el. Egyébként az is igaz, hogy ebből a sportból nem lehet meggazdagodni, az ember nem is ezért csinálja. Inkább a sikerekért, azokért a megható, örömteli pillanatokért, melyeket együtt átélünk a gyerekekkel.
– És az olyan dilis dolgokért, mint amikor a lányok a magnéziával ráírták a nevem a kabátomra. Alig bírtam levakarni...


Turi Vivien, a nagy ígéret

A legújabb szegedi tehetség, akire fényes jövő várhat a sportágban, a 8 éves Turi Vivien, aki már Békéscsabán – a sportág honi női fellegvárában –, Unyatyinszki Mihálynál folytatja pályafutását. Az ismert szakember visszafogottan csak úgy dicsérte: – Nem lóg ki a csoportomból. A kislánynak a vérében van a sportág, hiszen télen, hóban, nagykabátban is csinálta a kiszúrásokat – hátrabukfenc, kézállás – zsinórban. A Bélteki házaspár abban is reménykedik, hogy közös gyermekük, a 4,5 éves Péter („Apa szemefénye") is kedvet kap majd a tornához, a mozgáshoz.

Kolozsvári János

A Bélteki házaspár rövid tanakodás után közfelkiáltással, egyhangúlag voksolt Kolozsvári Jánosra. A makói Galamb József szakközépiskola tanára nemcsak profi edzőként (korábban Makó FC, jelenleg Hódmezővásárhelyi FC) tette le névjegyét imádott sportágában, a labdarúgásban. Diákolimpiákon is jól szerepelt tanítványaival. Legközelebb vele, elsősorban iskolai munkásságával ismerkedhetnek meg olvasóink. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma este 18 órakor: Gospic–Szeviép-Szeged

Ma este hat órakor utolsó csoportmeccsét játssza a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata a FIBA… Tovább olvasom