Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

A sportolók nem tudnak edzeni a Tiszán

Tegnap reggelre ki kellett üríteni a Démász-Szegedi VE vízitelepének alsó szintjét. Azonban a Tisza magas vízállása miatt a kajak-kenus és evezős edzéseket már korábban áttették a Maty-éri pályára.
A Tisza az úr a vizitelepen is Fotó: Gyenes Kálmán
A klubvezetés még nem tudja, hogy miből fedezi a pluszköltségeket. A jelenlegi helyzetről Petrovics Kálmán klubigazgató tájékoztatta lapunkat.

Hétfő óta óriási a nyüzsgés a Démász-Szegedi VE Tisza-parti vízitelepén, ugyanis akkor kapták meg a szakhatóságtól az értesítést, hogy a folyó napokon belül eléri a 950 centiméteres magasságot.

Száz hajót mentettek

– Jelenleg 886 centit mutat a vízmérce. Ez pedig azt jelenti, hogy a székházunk alsó szintjére betört a víz – mutatja az épület kiürített alsó részét Petrovics Kálmán klubigazgató. – Nagyon kapkodnunk kellett, hiszen még az elmúlt héten olyan információnk volt, hogy nem éri el a Tisza az épületünket. A nagy kapkodás ellenére is károk keletkeztek a hajókban, hiszen száz csónakot kellett biztonságos helyre szállítani az udvari tárolókból. Homokzsákokkal lezártuk a lefolyókat. Az értékeinket pedig felmenekítettük a felső szintre. Az ajtókat és ablakokat bezártuk, hogy csak annyi víz menjen be, amennyi beszivárog. Ha kinyitnánk, akkor tele lenne az épület uszadékkal, ami egyben nagyobb kárt is okozna.

Segít az olimpiai sportközpont

Támogatásra számítanak?

Amikor 2000-ben hasonló helyzetben volt a Démász-Szegedi VE, akkor a víz visszavonultával keletkezett károk enyhítésére pályázni lehetett. Most is erre számít a sportegyesület vezetése, hiszen a takarítás, a fertőtlenítés, a festés és az egész létesítmény állagának a visszaállítása komoly összegbe kerül. Nem beszélve a károkat szenvedett hajók pótlásáról. Ha ez a lehetőség nem adatik meg, akkor a klubnak a versenyeztetésre fordítandó összegből kell lecsípni.   
Utoljára az ezredfordulón volt hasonló helyzetben a Démász-Szegedi VE vezetése. No meg 1970-ben. Természetesen az ilyenre nem lehet felkészülni, de a kajak-kenusok és az evezősök igyekeznek alkalmazkodni a rendkívüli helyzethez és körülményekhez. Nagy szerencse, hogy a Maty-éren a sportigazgatóság és a nemzeti olimpiai sportközpont szegedi igazgatója, Horváth András maximális segítséget nyújt.

– Egy hete folyamatosan pakolunk. A tagság óriási részt vállalt a munkákból, hogy át tudjuk tenni az edzéseket a Maty-érre – folytatta a sportvezető. – Az élő Tiszán a harmadfokú árvízi védekezés kihirdetése óta nem edzhetünk. De nem lehet leállítani az életet, hiszen április 22-én már szeretnénk megrendezni a hagyományos Démász-kupa Hanzok Örs-emlékversenyt. Utána pedig már sorjáznak a nagyobbnál nagyobb erőpróbák. Mivel tartósnak ígérkezik a tiszai árhullám, ezért hosszú távra be kell rendezkednünk a Maty-éri pályán. Még szerencse, hogy minden segítséget megkapunk.

Hátrányok

A felnőtt korú versenyzőkkel nincs is akkora probléma, mint a nagy létszámú utánpótlás tréningeztetésével. De a klubigazgatóval folytatott beszélgetésből kiderült, hogy erre is gondot fordítanak.

– Ugye nem kell ecsetelni, hogy mennyivel nehezebben lehet a Maty-érre kijutni, mint a vízitelepünkre. Különösen a gyerekekre kell gondot fordítanunk. Megszerveztük az autóval való kiszállításukat. De a Maty-éren a terület behatárolt, így bármennyire is igyekszünk, nem tudjuk úgy megoldani a helyzetet, hogy ne csorbuljon a felkészülés.

Természetesen csak az edzésekre vonatkozik a helyszín áthelyezése. A klubélet továbbra is a vízitelepen folyik. Hiszen a felső szintet még a kilenc és fél méteres vízmagasság sem veszélyezteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzött, és a legjobb 4 között a Legrand-Szentes

Győzött, és ezzel a négy közé jutott a futsal NB I-ben a Legrand-Szentes. A Gödöllő és a Szentes… Tovább olvasom