Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A Szeged Betoné a LEN-kupa!

Története legnagyobb sikerét könyvelhette el a Szeged Beton csapata: ötméteresekkel 17-13-ra győztek a Kásás-legények a görög Panioniosz ellen a LEN-kupa döntő visszavágóján és megnyerték a sorozatot.

SZEGED BETON - PANIONIOSZ  17-13 (2-3, 3-1, 4-1, 0-2, 0-2, 3-1) ötméteresekkel 5-3

Szeged, újszegedi sportuszoda, 1000 néző, vezette: Galkin (orosz), Caputi (olasz)

SZEGED BETON: Baksa - Vejzagics 2, Weszelovszky
3, Varga T. 5, Milos Korolija, Komlósi, Török 1. Csere: Lehmann 1, Varga P., 2 Juhász 1, Kuncz, Mihjalo Korolija 2. Edző: Kásás Zoltán.

PANIONIOSZ: Reppasz - Miralisz 1, Mazisz, Kokkinakisz 5, Tomakosz, Papadogkonasz 1, Murikisz 2. Csere: Zamantakisz, Lotszakisz 1, Berisztianosz, Vlontakisz 1, Kapotszisz, Flegasz (kapus). Edző: Ludisz Konsztantinosz.

Verheti a fejét a falba, aki kihagyta a Szeged Beton–Panioniosz meccset. A jelzőket most hosszasan lehetne sorolni, legyen annyi elég, hogy ilyen találkozó talán ha húsz évente előfordul.

Mindkét csapat életében ez az este volt a valaha legfontosabb, ugyanis sem a Beton, sem a Panioniosz még soha nem nyert európai kupát. Mindkettőnek ez volt az álma, de csak az egyiknek sikerülhetett. A szurkolók első csoportja biztos, ami biztos alapon már majdnem két órával a kezdés előtt elfoglalta a helyét a lelátón. Hogy mennyire jól tették, az valamivel több mint egy órával később derült ki: ötven perccel a kezdés előtt mát totális telt ház vette körül a nagy csata helyszínét. Ennyien még soha nem voltak az újszegedi sportuszodában pólómeccsen. Még az 1996-os, Pescara elleni szintén LEN-kupa-döntőn sem. Jó ötlet volt a szervezőktől a mobil pótlelátok behelyezése a sátor alá. Még el sem kezdődött a a meccs, már zúgott a „Hajrá, Szeged!".

A történelmi pillanat képei. Fotók: Schmidt Andrea

Aztán megkezdődött a csata. Méghozzá szegedi szemszögből katasztrofálisan. A harmadik perc közepén ugyanis már 2–0-ra vezettek a görögök. Ami azt jelentette, hogy összesítésben már néggyel. Hogy lesz ebből LEN-kupa-siker? – fogalmazódott meg jó néhány drukkerben. Weszelovszky előnygólja hozta vissza a reményt. Az a találat adta meg a lökést, na meg Weszének a másodikja (Athénban az utolsó két szegedi gólt is ő szerezte). Onnantól kezdve nem volt megállás, az athéniak teljesen elbizonytalanodtak, zavarba jöttek, nem csoda, mert a Varga Tamásék ellenállhatatlanul pólóztak. Csuvi első találata a 8–5-öt, a másodikja már a 9–5-öt jelentette! Ölelgették, csókolgatták egymást a szurkolók, de nem csak ők, a szegedi pólósok is elkönyvelték a kupagyőzelmet.

Büntetőpárbaj

A Szeged kezdte a mindent eldöntő büntetőcsatát. Az első körben Vejzagics belőtte, Kokkinakisz viszont a kapufát találta el, 1–0. A másodikban Lehmann és Miralisz is biztos ítéletvégrehajtónak bizonyult, 2–1. A harmadik párban Juhász Zsolt is betalált, Baksa viszont kivédte Lotszakisz próbálkozását. Csakhogy újradobatták a bírók. Az gól lett, 3–2. A negyedikben nem változott semmi: Weszelovszky és Berisztanosz keze sem remegett, 4–3. És akkor következett Varga Tamás. Ha értékesíti, LEN-kupa-győztes a Szeged. Naná, hogy bevágta, 5–3!

Hiba volt, a negyedik negyedet 2–0-ra megnyerve kiharcolta a hosszabbítást a Panioniosz. Vajon melyik csapat játékosainak lesz több vér a pucájában? Úgy festett, hogy a görögökében, az első ráadás három percben dobtak két gólt, és egyet sem kaptak, 9–9. Kész, vége, ahogy 1996-ban, most is „csak" ezüstérem lesz a Szeged jutalma. Na azt már nem! Hogy honnan vették a fiúk a lelkierőt, nem tudni, de hogy csodát műveltek, az biztos. Különösen Varga Péter. Kiharcolt egy ötméterest (Csuvi bevágta), majd centergólt szerzett, végül pedig 11–10-es vezetésnél előnyben sem remegett a keze, 12–10.

Jöhettek a büntetők, majd annak megnyerése után az azt követő fieszta. Mindenki repült a vízbe, az edzői stáb, a vezetők (Körtvélyessy Péter elnökkel az élen), és persze a pezsgők is pukkantak.

Elképesztő jelenet játszódott le, de a legörömtelibb az volt, amikor a szegediek kétszeres olimpiai bajnok kapitánya, Varga Tamás a magasba emelhette a LEN-kupát!

Szép volt, fiúk! Nagyon szép volt! Örökre beírtátok magatokat Szeged sporttörténelmébe

A boldog szegediek mondták

Kásás Zoltán vezetőedző: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert a görögök egyenlítése után is volt a fiúkban tartás. Van minek örülni, de higgye el mindenki, kegyetlen volt ez a meccs. Korábbi csapataimmal nyertem már két Euroligát, és most magyar gárdával is csúcsra értünk.

Varga Tamás: – Csak azt tudom mondani, igazi csapatmunka volt. Mindenki dicséretet érdemel, nagyon megdolgoztunk ezért a hatalmas sikerért. Hogy a mindent eldöntő utolsó büntetőnél mire gondoltam? Arra, ha belövöm, miénk a LEN-kupa. Belőttem!

Weszelovszky László – Életem legboldogabb sportnapja! Mindenkinek köszönettel tartozom: csapattársaimnak, edzőknek, vezetőknek, szponzoroknak, és nem utolsósorban a fantasztikus közönségnek.

Varga Péter: – Egy pillanatra sem adtuk fel! Magamról? Próbáltam kihozni magamból a legjobbat, úgy érzem sikerült. Köszönet ezért a srácoknak, a drukkereknek, mindenkinek. Nagyon boldog vagyok!

Baksa László: – Biztos, hogy sokáig tart ez az eufórikus érzés. Mámorító! Mindenkinek köszönettel tartozom, aki hozzájárult ahhoz, hogy megszerezzem életem első aranyérmét.

Török Béla: – Leírhatatlan a boldogság, amit most érzek. Ezért dolgoztunk egész évben, és most bearanyozódott munkánk gyümölcse. Minden csapattársam fantasztikus volt, egy valakit mégis külön kiemelnék: Varga Pétert. Pepe emberfelettit teljesített a hosszabbítás második felében.

Juhász Zsolt:– MI a medencében bizonyítottunk, a vezetőség azon kívül. Ahogy csapattársaimnak, nekik is gratulálok. Köszönöm a sikert Kásás Zolinak és az eddigi összes edzőmnek.

Botka László, Szeged polgármestere: – Április 22-e Szeged város sportjának nagy napja. Fantasztikus sikert értek el a pólósok. Tiszta szívemből gratulálok.

Vajda Attila olimpiai bajnok kenus: – Körülbelül nyolc kilót fogytam, a szívem pedig ötször akart megállni. Nagyon büszke vagyok a srácokra, gratulálok mindannyiuknak.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. joy 2009. április 23. 14:52
  „Köszönjük!”
 • 36. lifeguard 2009. április 23. 10:44
  „SZIASZTOK FIUK!!
  Büszke vagyok rátok nagyon örülök annak hogy egy ilyen remek csapatra vigyázhatok minden nap a medence partjáról ellesve néhány trükköt és cselt.és nadon jó volt beugrani közétek és elsöként gratulálni Nektek teljesen extázisban voltam végig izgultam nadon fogytam is egy picit:)).A sátorbontás után talizunk addigis HAJRÁ FIUK.
  És persze a barátnőm is gratulál nektek:).”
 • 35. zehn 2009. április 23. 10:21
  „Mégegyszer! Csak a legnagyobb elismerés hangján szólhatok a fiúkról, szép estét szereztek!
  Nem mondhatom ugyanezt a város sportvezetéséről / ha van egyáltalán ilyen / akik hagyják, hogy Szeged város egy ócska levegőtlen cirkuszi sátorban rendezzen európai kupadöntőt.Egyébként a csapat és a város is rég kinőtte már ezt a szörnyszülöttet.Remélem az illetékesek olvassák ezt és szégyellik magukat.”
 • 34. Pengemester 2009. április 23. 08:08
  „Nagy nagy gratulációm a CSAPAT-nak,megmondom őszintén,mind ezidáig jobbnak tartottam a ´96-os gárdát,elismerem,tévedtem. Az a sátorbontás nem egyszerűen csak arról szól,hogy lekapják a ponyvát,lehet csobbanni,egészen más történet,meg kell szokni. Itt mégsem egy "ulibuli" sörmeccsről volt szó,ez egy Európai kupadöntő volt. Sajnos nem tudtam kimenni,amennyire lehetett,rádión követtem az eseményeket,a Rádió88 műsorpolitikáját inkább nem minősíteném. Megértem,hogy egy kereskedelmi rádióban ezerrel mennek a reklámok,de biztos sokakat érdekelt,hogy idősb Zoltán Erika melyik diszkóban csinál bohócot magából.
  Fedett uszoda:szóval tényleg nem értem,hogy mit kell nyújtani ennek a sportágnak a normális körülményekhez?! Ez a város adta a magyar vízilabdázásnak a legidősebb Szívós Istvánt (nézz csak utána,ez nem vicc) ,Molnár Papeszt,egy Fodor Rajmundot,innen indult Czene Attila,ehhez a listához csatlakozott tegnap Kásás Zoltán csapata.
  Galkin sporttárs pedig ismételten igazolta,miért is szeretjük oly nagyon.”
 • 33. Szponzor 2009. április 23. 07:25
  „GRATULÁLOK!
  Megérdemelték volna a szurkolók, hogy ne sátor alol nézzék a csatát! Szerintem a város azt elintézhette volna, hogy egy héttel korábban vegyék le a sátrat és mobil lelátokat épitsenek. Sajnos sokan kint maradtak akik még élő közvetitést sem kaphattak.
  BIZNI KELLETT VOLNA A FIUKBAN!!!!

  ( Ök ne a Pick kényelmes kézisei! A kézisek 5000 fős csarnokot kapnak és ezeknek a történelmet iró polósoknak, még a sátor sem lett lebontva!????)”
 • 32. Mermex 2009. április 23. 00:24
  „Üdvözletem mindenkinek!
  Hát mit mondjak, ilyen érzésben és hangulatban nagyon nagyon ritkán volt részem (talán a Medikémia bajnoki aranya, vagy amikor kupa nyolcad döntőt játszottam a Veszprém ellen).
  Szép estét szereztek nekünk!
  Ilyen szurkolást, buzdítást régen láttam a szegediektől.
  Ilyen akarást és egységet régen láttam a csapattól!
  Olyan volt ez a meccs, mint a fiúk ez évi teljesítménye, voltak hullámvölgyek benne rendesen, de ma este valami mindig ott volt, ami visszahozta a reményt.
  Talán a szív?!
  Igen a szegedi szív!
  Sorolhatnám kikre is gondolok, de sort mindenképpen a közönséggel kezdeném, helyén volt a szíve. Buzdította, hajtotta a szeretett csapatát. Nem volt kétely, nem volt lankadás!
  Ott volt az elnöki szív is. Figyeltem a meccsen, hát adhattak volna ki róla 8-10 kardiológia jelentést. De hit és oda ért, ahol már nem kell magyarázni semmit!
  A CSAPATA KUPÁT NYERT AZ EURÓPAI PORONDON! Amit nem adtak ingyen (!), amiért nem tegnap kezdte el munkát, gyötrődés, alkudozást!
  Pepe szíve!
  Itt van Ő, aki már a Szeged Beton maga. Tessék, szépen kérem megmondani, hogy lehet azt elviselni, ilyen kiélezet szituációban, kell háromszor is zseniálisat alkotni (1 négyméteres kiharcolása, 2 pengés gól). Ha szeretnék megtudni, forduljanak Varga Pepéhez, hisz Ő ezt ma megcselekedte, de meg ám. Tanácsadásra időpont egyeztetés szükséges!
  Ha azt nézzük most mindenért kárpótolta a sors (a sok munka, szenvedés, változás), mert nem csak megnyerte a meccset, hanem MEGNYERTE!
  Csuvi, a mi Csuvink!
  Nem mellesleg a kisfiam egyik kedvence. A másik is hamarosan sorra kerül.
  A gyereki lélek rajongását, féltését, és menybemenését láttam rajta, amikor az Ő 7-ese belőtte a mindent eldöntő 5 méterest!
  SPORTEMBER, de ezt tudtuk. De ami az átlag fölé emeli, ahogy képes hihetetlen magas fokon égni, izzani a vízben!
  A tűz, a hit sugárzik belőle!
  Oda figyel a társaira, őrületbe kergeti az ellenfelet! És ezt átragasztja a többiekre, akik a zseniális szintig hajszolva felnőttek hozzá!
  Csak néztem a játékát és hálát rebegtem az Édesanyjának, hogy ilyen szép nagy magyar embert adott ennek a kis országnak és Szeged városának is. Köszönet virágai járnak neki!
  Wesze, az Isteni Ostor, mert mást nem tudok rá mondani. Olyan könnyed mozdulattal rebben a keze, hogy nem is értjük, hogy képes ilyen erővel kapuba vágódni a labda.
  Nem is tudom, milyen lehet az Ő taktikai elemzése az ellenfélnél, - ha azt látod fiam, hogy nem akar lőni, akkor már mehetsz is középkezdéshez, mert már be is lőtte, le ne vedd a szemed róla, mert mehetsz az ifihez fürdőgatyát mosni!
  Mondhatják rá, egyénieskedő, akaratos, különc. De azt gondolom, most és elmúlt kupameccseken már szinte éteri szinten, hanyagul beszórta a maga góljait!
  Jót tett neki szerintem Tamás mentalitása, de Ő már nagyon régen készen állt a diadalra. Tessék elhinni, a zseniket mindig utólag ismerik le igazán. Most már magyaráznia sem kell a bizonyítványt!
  A fiam másik kedvence más nem is lehet, mint a Baksa Laci. Akinek nevét, hamarosan nem egy európai vízilabda menedzser noteszába bekerül, a ,,végy egy nagyon jó kapust oldalra".
  Á, már szerintem bent is van a legtöbbe!
  Mit művel? Néha azon gondolkodom, hogy honnan ilyen hosszú a karja. Mindent elér. Azt is, amire már mindenki gólt kiált! Oktatófilm lehet a csendes óceáni polipoviban, karhasználati órán.
  Egyre jobban együtt él a játékkal és irányítja a védelmet, és a játékosok pedig hálásak érte, mert tudják, nem hétköznapi portásuk van.
  Az edzőnk pedig, akivel a srácok megjáratták már a mennyet és a poklot. Aki korhol, hajt, irányít, pörög a parton, ma már azt vártam mikor ugrik be a vízbe lőni egy gólt, 9-6 után.
  Hát mit mondjak, koleszterincsökkentésre és aktív zsírégetésre már nem kell mennie. Amit ma kapott, az szerintem három húsvét alatt sem eszi vissza.
  Orvosi eset már az a hangulat-hullámvasút, amibe Ő kerül. Nem lehetne ésszel bírni, csak úgy, hogy zseni a szakmájában.
  Mert az igazat megvallva, nem sokan hittek a végső győzelembe, amikor becsúszott egy - két arcpirító vereség.
  Így hinni, alkotni már nem munkaköri kötelesség, hanem a szeretett sportágának imádata mindenek felül!
  Tisztelet és köszönet érte.
  A többiek, és a cserepad!
  Együtt ugró, mozduló, reklamáló sokszívű társaság. Mindenkin látszott itt van élete meccse, hajtották egymást. Nem volt kilógás, hitehagyás. Nem engedték csüggedni egymást!
  Nem néztek egymásra csúnyán, a hibák miatt, hanem tűzzel, hittel hajtottak!
  Ország világ előtt bizonyították, hogy ez egy CSAPAT volt ma este.
  A szurkoló, a játékos, az edző, mindenki!
  Jó volt részese lenni, jó volt megajándékozni vele a kisfiamat. Ilyen élmények miatt, nem kell könyörögni neki, hogy a heti három úszásra elvonszoljam.
  Csak az jelent problémát.
  Súlyos, kardinális problémát, hogy éppen Varga Tomi, vagy Baksa Laci legyen ha felnő.
  Szerintem mindkettővel ki fogok békülni, szerintem!
  Üdv,”
 • 31. Toth_Ibrahim 2009. április 22. 23:26
  „Mert ahhoz komolyabb technikára lenne szükség. Egy közvetítőkocsi pl nem ártana.”
 • 30. jobbikosember 2009. április 22. 22:05
  „miért nem élöben adta?”
 • 29. jobbikosember 2009. április 22. 22:04
  „gratulalok!”
 • 28. Yucca 2009. április 22. 22:01
  „Szuper meccs volt, bár kevés levegővel, de megérte ott lenni! Az ilyen hangulat legalább rövid időre eggyé kovácsolt minden szegedit (és magyart). Egy ország élvezhette volna a nem mindennapi izgalmakat és hangulatot, ha közvetíti a magyar tv. Valóban szégyen, hogy nem tette!
  Minden játékos előtt le a kalappal, kiemelve Baksát, akinek fantasztikus védései érzésem szerint sokat adtak a fiúk önbizalmához. Én nem egyszer hittem, hogy vége, elszállt minden remény és - nagy bírói segédlettel - a görögök nyernek.
  Örülök, hogy a csapat ennyire hitt magában és nyert! Könnyfakasztó volt látni a végén az eufórikus fürdőzéseket! Aki teheti, nézze most a VTV-ben, érdemes!”
 • 27. Toth_Ibrahim 2009. április 22. 20:53
  „Este 10kor adja a meccset a VTV Szeged, akit érdekel.”
 • 26. studyfy 2009. április 22. 20:39
  „Gratulálok a fiúknak!!! Az utolsó negyed nem sikerült, úgy látszik ez már a csapat védjegye. De utána a hosszabbításban és végül a büntető dobásoknál mi birtuk jobban az idegi csatát.
  Az on-line közvetítést köszönjük a DM-nek, de a mindenkori mérkőzés állást vastagított számmal mindig ki kell írni, az egyértelműség végett.”
 • 25. aranyember7 2009. április 22. 20:31
  „S Z É P V O L T F I Ú K !!!!

  ui .

  Ez Magyarország szégyene , hogy nem volt élő TV közvetítés .”
 • 24. joy 2009. április 22. 20:29
  „Gratulálok!
  Irígylem azokat, akik láthatták.”
 • 23. Toth_Ibrahim 2009. április 22. 20:23
  „Elképesztő siker. Mélységes gartulációm a csapatnak. Este 10kor adja a meccset a VTV Szeged, akit érdekel.”
 • 22. zehn 2009. április 22. 20:22
  „SZÉP VOLT FIÚK!!!! Nagy gratula mindenkinek!
  A város vezetői meg megszégyeljék magukat, hogy az európai kupadöntőt méltatlan körülmények közt egy ócska ,levegőtlen cirkuszi sátorban kellett lejátszani! Ezek a fiúk és Szeged is megérdemelne egy normális fedett uszodát. Miből? Jah kérem, nem kell tornyos elfuserált, senki által nem használt emeletes parkolóházat építeni például. De sorolhatnám....”
 • 21. matsan 2009. április 22. 20:19
  „GRATULÁLOK FIÚK !!! IZGALMAS DE SZÉP VOLT !”
 • 20. Larsson 2009. április 22. 20:10
  „S I K E R Ü L T!

  Gratula a fiúknak! :)))))))))))”
 • 19. Fri 2009. április 22. 20:10
  „MEGVAAAAAAAAAAAAAN !!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 18. Larsson 2009. április 22. 20:08
  „Viccesek a bírók!”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HPQ-Szegedi RSE: egyenlített a Szolnok

Amire számítani lehetett, bekövetkezett: egyenlített a Szolnok férfi röplabdabdacsapata a bajnoki… Tovább olvasom