Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A szegedi labdarúgás legnagyobb mecénása

Sorozatunkban minden héten egy egykori legendás sportolót, sportvezetőt mutatunk be, aki már nincs közöttünk. A Szeged 2011 labdarúgócsapatának NB II-es szereplése okán ezúttal Bástyai Holtzer Tivadarra, a szegedi labdarúgás egyik megalapítójára és legnagyobb mecénására emlékezünk.
Aligha ünnepelhette volna idén immár 112. születésnapját a szegedi labdarúgás, ha az 1899-ben megalakuló Szegedi Kerékpárosok és Testgyakorlók Körében nem kap szerepet egy bizonyos Bástyai Holtzer Tivadar (akinek nevét Holczernek és Holtzernek is írják).

A megbecsült üzletember a megalakulástól kezdve a csapat mellett dolgozott, kezdetben alelnök volt, majd szakosztályvezető és elnök lett. Idejét és pénzét arra áldozta, hogy Szegeden minél hamarabb meghonosodjon a labdarúgás – törekvéseit akkor koronázta végleges siker, amikor 1902. június 27-én az akkor már SZAK néven szereplő együttes I. és II. csapata lejátszotta a város első futballmérkőzését, az
akkori híradások szerint mintegy 1500 néző előtt.

Bástyai Holczer Tivadar 1905-ben a klub megalakuló futballszakosztályának élére állt Horváth Pállal együtt, és újabb lépcsőfokként azon kezdtek el dolgozni, hogy a SZAK az országos bajnokságban is helyet kapjon – a szövetség makacssága miatt ez sokáig nem sikerült. Bástyai Holtzer munkássága 1913-ban érte el első csúcspontját: saját pénzéből felépíttette a SZAK-pályát (más néven Bástya-pályát), amely akkor az ország legmodernebb stadionjának számított.

– Fantasztikus létesítmény épült fel szinte pontosan egy évszázada. A teljesen új, modernül berendezett pályán az első meccset a SZAK és a Szegedi Testgyakorlók Köre vívta, azon a találkozón 2:0-ra a SZAK diadalmaskodott – mesélte Vitos György futballkrónikás, aki hosszú évek óta kutatja a szegedi labdarúgás múltját. Legutóbbi könyve, A szegedi futball 52. élvonalbeli szereplése előtt… című kiadvány szintén megemlékezik a SZAK mecénásáról.

A legendás SZAK-pálya – megelőzte a korát. Fotó: DM/DV
A legendás SZAK-pálya – megelőzte a korát.
Fotó: DM/DV

Az újabb mérföldkő az 1921-es és 1922-es vidékbajnoki cím mellett az 1926-os esztendő lett: a profizmus bevezetésével a vidéki csapatok teljes jogú tagjai lettek az élvonalnak, így végre a Szeged labdarúgócsapata is megkezdhette első élvonalbeli szezonját.

Koronák és pengők

Lapunk olvasója, Kremser Péter is megosztott néhány érdekességet Bástyai Holtzer Tivadar életével kapcsolatban.
– Távozásának a kiesés mellett más oka is akadt. Zsidó származása miatt kénytelen volt lemondani, ugyanis nem látták szívesen a csapat mellett. Távozását az akkori tudósítások szerint a klub választmányának tagjai megkönnyezték. Számításaim szerint összesen mintegy egymillió koronát és pengőt költött a szegedi labdarúgásra – mai értékre átszámolva tessék ezt az összeget ezerrel beszorozni! – írta e-mailjéban Kremser Péter.
– Az a gárda Szegedi Bástya néven szerepelt, felvéve legnagyobb mecénása előnevét. Bástyai Holtzer Tivadar a profi klubnál elnök lett, de tulajdonképpen mindenes volt, maximális anyagi és erkölcsi támogatást biztosítva – mondta Vitos György.

Az ő segítségével kerültek az első légiósok, az osztrák Weigelhofffer és Höss Szegedre, velük pedig a csapat addigi legjobb szereplését elérve 1929-ben 5. helyen végzett az élvonalban. Jött azonban a hanyatlás, az ötödik élvonalbeli szezon végén, 1931-ben a Bástya a 11. helyen végzett a 12 csapatos első osztályban, majd a Miskolc elleni osztályozón búcsúzott az élvonaltól.

– A kiesés Bástyai Holtzer Tivadart is megviselte, aki lemondott elnöki posztjáról, az addigi teljes körű anyagi támogatást megszüntette, majd a SZAK-nál és a Bástyánál eltöltött 32 évnyi munka után teljesen eltűnt a szegedi labdarúgásból – tette hozzá Vitos György.

Olvasóink írták

 • 6. gyvitos 2011. július 13. 16:05
  „Ha a DVTK megtehette, hogy 2000-től 5-ször becsődölt, majd megszünt, mégis 2010-ben ünnepelhette 100 éves fennállását, a Szeged 2011-nek sem szabadna elfelejtenie a múltját, és az alakulási évet kellene a nevébe visszavinnie, ezzel is ápolván az immár 112 éves szegedi futball nagyszerű hagyományait!
  ÍGY HÁT LEGYEN SZEGED 1899, KÉK-FEKETE SZÍNNEL ÉS A RÉGI DISZKOSZVETŐS CÍMERREL, EZEKRE MINDENKI BÜSZKE LEHET! SOK SIKERT AZ NB II-HÖZ, DE SZEGEDNEK EZ IS CSAK EGY RÉSZÁLLOMÁS, HISZ A CÉL AZ 52. ÉLVONALBELI SZEREPLÉS - A NAPFÉNY VÁROSÁBAN EZ A MINIMUM!
  A krónikás”
 • 5. Apátfalvi** 2011. július 06. 22:26
  „Még egy cikk a sok közül, amit a <moderálva> a figyelmébe ajánlanék...”
 • 4. Tisza 2011. július 06. 12:29
  „andreasz!
  Semmilyen módon nem lehet jogfolytonos, de valamilyen módon a névben jelezni kellene az előzményeket.
  Szeged AK, vagyha már évszám van a csapatnévben akkor 1899.
  Egyébként a cikkhez anyit, hogy természetesen az MTK soha nem volt kizárólagosan nem hogy a magyarországi, de még a pesti zsidóság klubja sem .
  A vidéki városok labdarúgást kedvelő lokálpatrióta zsidó származású polgársága saját csapata mögött állt, amíg ezt békében tehette.”
 • 3. Tapasztalt 2011. július 06. 09:53
  „fiatalok kedvéért: a régi SZAK-pálya a mostani Kisstadion nagypályája helyén vollt. A fedett lelátó a Szöregi ut felöli oldalon állt. Apámmal sokat jártam oda kisgyerekként”
 • 2. andreasz 2011. július 06. 08:25
  „Ma is elkelne egy ilyen labdarúgást szerető mecénás.
  A Szeged 2011 valami módon lehetne jogfolytonos a SZAK-kal hogy tudjunk ünnepelni egy patinás klubot Szegeden is. És más lenne a szurkolói támogatása is egy patinás klubnak.”
 • 1. Együgyű 2011. július 06. 08:17
  „Hol vannak ezek a szép idők!
  A SZAK együttese és a pálya sincs!
  A 20-dik század vége is elhozta ezt nekünk!
  A cikkben szereplő ,,megbecsült üzletember a megalakulástól kezdve a csapat mellett dolgozott, kezdetben alelnök volt, majd szakosztályvezető és elnök lett. Idejét és pénzét arra áldozta....."
  Talán a 21. században is egyszer ilyen ember jön?
  Igaz végül Bástyai Holczer Tivadar is eltűnt! De miért is?
  Béke poraira!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékosnézőben: hazatérő helyi kedvencek?

Továbbra is titok övezi az NB II-ben szereplő Szeged 2011 csapatának keretét. Lapunk megpróbálta összeszedni azoknak a futballistáknak a nevét, akik esetleg visszatérnek a másodosztályba. Tovább olvasom