Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A szegedi Nagy Péter olimpiai kvótáért küzd a thaiföldi vb-n

A thaiföldi Csiangmajban zajló súlyemelő világbajnokságnak Nagy Péter személyében szegedi résztvevője is van. Az öreg kontinens nyolcadik helyezettje csak a hét végén lép porondra. Ördögh István szakosztályvezető a versenyzőtől legjobbjának megismétlését várja.
Már hétfő óta zajlik a thaiföldi Csiangmajban a 76. férfi és 19. női súlyemelő világbajnokság. Azt Juhász István szövetségi kapitány már az elutazás előtt kijelentette a nyolc férfi- és három női versenyző alkotta magyar csapatból senki nem fér be súlycsoportjában sem a legjobbakat tömörítő A, de még a B csoportba sem. Ennél fogva már az első húsz helyezett közé bekerülni is több mint fogós feladatnak ígérkezik bármelyikük számára. A magyar nemzeti együttesben ott van Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SK 21 éves versenyzője is. A nehézsúlyú fiatal már az idei strasbourgi Európa-bajnokságon a nehézsúlyban elért nyolcadik helyével bizonyította tehetségét. Oláh Imre edző tanítványáról mindenki azt tartja, hogy fejlődő képes, aki minden egyes nagy erőpróbán fel tud nőni a feladathoz.

– Már az Eb-n kimagaslóan szerepelt Péter, hiszen sikerült neki 376 kilóra javítania egyéni csúcsát, s megszerezni a 8. helyet. Ennek megismétlését, esetleg túlszárnyalását várom a versenyzőnktől. Egyébként az a típus, aki fel tud nőni a feladathoz, hiszen óriási a természetes ereje. Tőle teljesíthetőnek tartom a 380 kilós teljesítményt is. Ezzel pedig az első tizenöt közé várom, ami azt jelentené, hogy pontszerzője lehet a magyar válogatottnak – mondta Ördögh István, a Szegedi Lelkesedés SK szakosztályvezetője.

A sportvezető által említett pontszerzést úgy számítják ki, hogy a vb végén összesítik a tavalyi és az idei világbajnokságon gyűjtött pontokat (a 25. helyezés például 1 pontot ér, a 24. kettőt, a 23. hármat, és így tovább), és az ez alapján kialakult csapatversenyben az első 27 helyezett ország küldhet súlyemelőket a 2008-as olimpiára. Hogy hányat, azt a végső pozíció dönti el, az alsó fertálybeliek – ahová Magyarország is kerülhet – például három versenyzői kvótához jutnak.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) magyar elnöke elmondta, hogy január elsejétől mostanáig 1029 doppingellenőrző vizsgálatot végeztek 80 ország erős embereinek körében – 394-et a nőknél, 635-öt a férfiaknál –, előbbieknél kilenc, utóbbiaknál hét pozitív mintára bukkantak, három-három esetet pedig még vizsgálnak.

Nagy Péterért a tűzbe merem tenni a kezem – folytatta a szakosztályvezető. – Ő minden eddigi eredményét teljesen tisztán érte el, így ki merem jelenteni, ha egy megfelelő orvosi háttérrel rendelkeznénk, akkor akár az első tízben végezhetne. De így is a sportág első szegedi olimpikonja lehet Pekingben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyemelés: Gábor Róbert az Eb-n járt

A Szegedi Lelkesedés SK utánpótlás-versenyzői több versenyen is dobogóra léptek. Közülük… Tovább olvasom