Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A szegedi súlyemelő reménykedik

Egy olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi súlyemelő-válogatott a lignanói Európa-bajnokságon, miután a harmadik helyen végzett a kvalifikációval még nem rendelkező nemzetek pontversenyében. A sikerért sokat tett a plusz 105 kg-ban 10. helyen végzett szegedi Nagy Péter is.
Az olaszországi Lignanóban rendezett súlyemelő Európa-bajnokságon a plusz 105 kg-ban induló szegedi Nagy Péter 380 kilogrammos teljesítménnyel a tizedik helyet szerezte meg. A sportág jellegéből adódóan mind a szakításban, amelyben egyéni csúcsot, 177 kg-ot teljesített, mind pedig a lökésben (203 kg) kilencedik lett, de összetettben egy hellyel lejjebb csúszott. A magyar válogatott a helyezések után kapott pontok alapján az olimpiai kvótával nem rendelkező nemzetek között a harmadik helyet szerezte meg, s egy pekingi indulási lehetőséget szerzett. Hogy ki lesz az egyetlen magyar induló? Erre a kérdésre Nagy Péter edzője, Oláh Imre a következő választ adta:

– Hárman versengenek az olimpiai részvételért: Ádám Róbert, aki 7. lett, Baranyai János, aki a 8. helyen végzett, és Nagy Péter. Június végén dől el, hogy közülük ki utazik Pekingbe. Addig azonban mindhármukra hosszú edzőtáborozás vár, s aki a legnagyobb fejlődést mutatja, az utazik. Nagyon biztatónak tartom, hogy Péter másfél hónap alatt másodszor ért el 380 kg-os eredményt.

Nagy Péter gőzerővel készül, és reménykedik, hogy ott lehet az olimpián. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy Péter gőzerővel készül, és reménykedik, hogy ott lehet az olimpián.
Fotó: Schmidt Andrea

A Szegedi Lelkesedés SK vezetése bízik abban, hogy a januárban 22. évét betöltő Nagy Péter harcolja ki az olimpiai részvételt. Erre Ördögh István szakosztály-vezető versenyzőjüket tartja a legesélyesebbnek:

– A két súlyemelő, Ádám és Baranyai teljesítményét nem akarom lebecsülni, hiszen a helyezéseik önmagukért beszélnek. Az előbbi alacsony súlycsoportjában azonban, valamint Baranyai középsúlycsoportjában óriási a mezőny, s nagyon nehéz akár az első húszba is bekerülni. Péter ólomsúlycsoportjában már kevesebb a résztvevő, igaz, hogy az elit nagyon erős, de az első 15-be be lehet kerülni egy 390 kg-os eredménnyel.

Nagy Pétert éppen olimpiai ruhapróbán értük el telefonon, sőt azt is megtudtuk, hogy erre a hétre egy kis lazítást kapott, hiszen szombaton már ő is részt vesz az olimpiai eskütételen.

– A szakításeredményemmel elégedett vagyok, de a lökésben két kilóval elmaradtam a legjobbamtól. Nem lehetett kockáztatni, elsősorban a pontszerzésre kellett figyelnem. Őszintén szólva szerettem volna 390-et emelni. Remélem, ez nem csak álom marad – mondta Nagy Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akikre méltán büszke egy ország

A magyar jégkorong-válogatott a csúcsra ért. Feljutott a világligába, az elitbe, miután Japánban… Tovább olvasom