Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

A szegvári tekesport ünnepnapja a mai

Telt ház és remek hangulat várható ma Szegváron a teke Szuperliga 15. fordulójában: a nagyközség kedvencei a világklasszisokkal felálló Szegedi TE-t fogadják 15 órától. Hiába számít egyértelmű esélyesnek a vendégcsapat, Berkecz Miklós klubelnök bízik benne, hogy egy csapatpontra jók lehetnek.
Szegváron a teke népszerűsége vetekszik a futballéval. A nagyközségben szinte mindenki találkozott már a sportággal valamilyen formában, a legtöbben ki is próbálták, a mai napig űzik hobbiszinten. Sosem felejtem el, amikor 2007-ben a településen jártam, Zsibók Zoli barátom hívott meg az NB II-es bajnoki címet nyerő csapat ünnepi ebédjére
– ritkán látni annyi felhőtlenül boldog embert, mint amennyien ott voltak. Vagy néhány hónappal később, amikor átadták az új, négysávos tekepályát, amely akkoriban az egyik legmodernebbnek számított az országban. Tömeg tülekedett akkor, hogy guríthasson a gyönyörű pályán.

A tekés polgármester

Ezen napok mellé zárkózik fel a mai is Szegvár tekesportjának történelmében: a csapat a nyolcszoros Szuperliga- és kétszeres BL-győztes Szegedi TE-t fogadja. A település legrangosabb sporteseményére kerül sor 15 órától. Megnéztük, hogyan készülnek a tekederbire a nagyközségben. Elsőként a polgármesteri hivatalba mentünk, Gémes László, a település első embere ugyanis nagy tekésnek számít.

– Azért én nem fogalmaznék ilyen bátran, bár nem tagadom, szeretem a sportágat, barátokkal, ismerősökkel sűrűn összejárunk játszani – mondta.
 
Gémes László polgármester is rendszeresen gurít. otó: karnok Csaba
Gémes László polgármester is rendszeresen gurít.
Fotó: Karnok Csaba

A polgármester ott volt a 2008. januári pályaavatón is. Vajon akkor gondolta volna, hogy az alig ötezres település csapata három évvel később a hatodik helyen áll a Szuperligában, és van esélye a dobogó megszerzésére is?

– Álmomban sem. Az tűnt realitásnak, hogy az együttes az NB I-ben váljon stabil középcsapattá, arra, hogy egy nap a Szegedet fogadhatjuk, gondolni sem mertem – mondta.

Plakát is hirdeti a derbit. Fotó: Karnok Csaba
Plakát is hirdeti a derbit.
Fotó: Karnok Csaba

Készül a pálya

Ahogy útnak indultunk a pályára, a helyi sportkocsma előtt megpillantjuk a meccs plakátját, ám sem itt, sem a közeli sörözőben nem találkozunk sem tekedrukkerrel, sem amatőr játékossal.

– Hát persze, hiszen a tekések nem járnak kocsmázni – mondta mosolyogva Berkecz Miklós, a Szegvári TSE elnöke, aki már a pályánál fogadott minket. Készítette a helyiséget a nagy meccsre.

Berkecz Miklós elnök maga készítette elő a pályát.  Fotó: karnok Csaba
Berkecz Miklós elnök maga készítette elő a pályát.
Fotó: Karnok Csaba

– Nemrég fejeztem be a porszívózást, most éppen a bábukat tisztogatom – mondta. Büszkén mutatja a 2008-as átadás óta emelt lelátót, azért állították, hogy rangos versenyeket is lehessen rendezni a négysávoson. Ez az a lelátó, amelyet ma vélhetően megtölt az a hatvan szegvári drukker, aki saját csapatáért és – ahogy az elnök fogalmazott – a szegediekért érkezik a mérkőzésre. A falon ott csüng a pályacsúcsot hirdető képkeret: a Zalaegerszeg őszi vendégjátékán 3549 fát dobott.

– Az egerszegiek nagyon kedvesek voltak, végig méltó ellenfeleknek tekintettek bennünket. Volt már olyan, hogy egy nagyváros csapata fanyalogva jött el Szegvárra, azt sem tudták, hol van a település. Amikor aztán egy nagy zakóval mentek haza, megtanulták – mesélte nevetve.
Rácz a csúcstartó. Egyéniben egyébként szegvárié a csúcs: Rácz József 626 fás teljesítményét még senki nem tudta felülmúlni. Talán ez a rekord is veszélybe kerül ma, hiszen olyan rangos ellenfél, mint a világbajnokokkal felálló Szegedi TE, még nem látogatott Szegvárra. Bár a hazaiak tudják, nem sok esélyük van Kiss Norberték ellen, azért nem adják fel.

Nem lehet eltévedni: tábla is jelzi a tekepályát Szegváron.Fotó: karnok Csaba
Nem lehet eltévedni: tábla is jelzi a tekepályát Szegváron.
Fotó: Karnok Csaba

– Óriási dolog lenne, ha legalább egy csapatpontot össze tudnánk hozni. Akkor aztán lenne nagy ünneplés – mondta az elnök.

Csúcsra jutottak

Berkecz Miklós elnök elárulta, a csapatban három olyan tekés is játszik, aki a megyeegyből indulva jutott el a Szuperligáig: Rácz József, Bozó Tibor és Staberecz Mihály már a kezdeteknél is ott volt, majd együtt ünnepelte a csapattal a 2005-ös NB III-as, a 2007-es NB II-es és a 2010-es NB I-es bajnoki címet is.

A szegediek fogadkoznak. Karsaiék komolyan veszik a szegvári összecsapást, ám csak a győzelmet tartják elfogadható eredménynek a megyei rivális otthonában. Fotó: Karnok Csaba
A szegediek fogadkoznak. Karsaiék komolyan veszik a szegvári összecsapást, ám csak a győzelmet tartják elfogadható eredménynek a megyei rivális otthonában.
Fotó: Karnok Csaba

Vélemények

Kecskés Miklós, a Szegvár játékos-edzője:
– A világ egyik legjobb csapata jön hozzánk. Hatalmas várakozással tekintünk a mérkőzés elé, de nemcsak mi, hanem a falu sportszeretői is várják már a mai meccset. Tisztában vagyunk a szegediek képességeivel, de azért megpróbáljuk megnehezíteni a dolgukat, és legalább egy csapatpontot szerezni.

Karsai László, a Szegedi TE világbajnoka: – Voltunk már felkészülési tornán Szegváron, ismerjük a pályát, így tudjuk, mi vár ránk. Nem becsülünk le senkit, így a Szegvárt sem, még akkor sem, ha az esélyek mellettünk szólnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport-szelet - hírek Csongrád megye sportéletéből, 2011.02.05.

Tovább olvasom