Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A Szeviép-Szeged levele Szabó Györgynek

Kosárlabda - A Szeviép-Szeged tegnap levélben juttatta el álláspontját a játékvezetői bizottság elnökének a soproni magyarkupa-elődöntő eseményeivel kapcsolatban.
A Szeviép-Szeged tegnap levélben juttatta el álláspontját Szabó Györgynek, a játékvezetői bizottság elnökének a soproni magyarkupa-elődöntő eseményeivel kapcsolatban. Az alábbiakban közöljük a feljegyzés teljes szövegét.

Tisztelt Elnök Úr!

A női kosárlabda magyar kupa négyes döntőjében, a 2009. március 28-i Pécs–Szeviép-Szeged elődöntőben történtek okán arra kérünk, hogy hivatalosan vizsgáld ki a mérkőzés játékvezetését. Elöljáróban szeretnénk leszögezni, hogy csapatunk nyolc éve a magyar élvonal tagja, hatodik éve állandó szereplője a nemzetközi kupasorozatoknak, de ez az első ilyen alkalom, amikor ehhez a megoldáshoz fordulunk.

Az említett mérkőzésen a Hartyáni, Farkas, Balog játékvezetői hármas ugyanis véleményünk szerint ítéleteivel döntően befolyásolta a találkozó végeredményét. A mérkőzés egészében nem azonos mértékben ítélte meg a két fél szabálytalanságait, a támadófaultokat egyáltalán nem alkalmazta, a gólhelyzetben történő, szándékos mezvisszahúzást nem ítélte sportszerűtlen hibának, az egész bajnokságban és Euroligában faultproblémákkal küzdő Iványi Dalmának a 35. percben fújta be az első hibáját (a másnapi döntőn alig 20 percnyi játék után pontozódott ki…), és még hosszasan sorolhatnánk az egyoldalúságra utaló jeleket – Zserzserunova és Fürész kipontozódása stb. Ezt tetézte az utolsó perc sorsdöntő két súlyos hibája (fordított alapvonal-bedobás ítélete, illetve az egyenlítést jelentő két büntető befújása), amelynek köszönhetően – no meg az utolsó percek remek pécsi tripláinak okán – hosszabbítással végződött a rendes játékidő.

Meg szeretnénk jegyezni, hogy számunkra a küldés is érthetetlen, miközben a hétvégén egyetlen tétmérkőzés nincs a kupadöntőn kívül, miközben nagyszerű magyar bírók dolgoznak (lásd még a másnapi kupadöntő…), akkor egy ilyen rangos találkozót miként vezethet ez a trió? De ez nem a mi problémánk.

Végezetül: egyesületünk nemcsak hogy nem reklamált a korábbiakban hivatalosan a játékvezetés okán, hanem mindig is segítette az éppen aktuális JB törekvéseit (lásd még októberi bírósztrájk). Éppen ezért elvárjuk azt, hogy amikor érzésünk szerint klubtörténetünk talán legfényesebb sikerétől fosztanak meg bennünket, akkor legalább vizsgálja ki a történteket az arra illetékes testület, és ha úgy véli, példás szigorral hozzon döntést. Elvégre ahogy a mondás is tartja: először a saját ház körül illik rendet teremteni.

A mérkőzés után nem óvtunk – sőt ezúton is gratulálunk a végül kupagyőztes pécsieknek –, valljuk: egy kosárlabdameccs a pályán dőljön el. Ugyanakkor azt is hisszük: a mérkőzéseket a pályán lévő játékosoknak kell eldönteniük!

Válaszodra várva köszönettel és tisztelettel:
Domokos Mihály (Szeviép-Szeged KSK Kft., általános igazgató).

Szeged, 2009. március 30.

Olvasóink írták

 • 3. theseus 2009. április 02. 11:32
  „Gratulálok a csapatnak, és sajnálom, hogy a bírók elcsalták az elődöntőt. A kérdésem viszont az, hogy miért nem óvták meg a meccset a szegedi vezetők?
  Nyilván volt ellenőre a mérkőzésnek, és feltehetőleg videófelvételek is. Ilyen esetben nem elég az erkölcsi kárpótlás, vagy a bírók eltiltása, ami feltehetőleg csak ideiglenes lesz, ha egyáltalán megtörténik.”
 • 2. krisz800 2009. április 01. 19:54
  „Kellet már ezt meglépni,hogy egyszer vége lehessen vetni ilyen "lopasóknak"És ha az illetékesek meg tesznek a dolgukat,akkor máskor jóbban meggondolnak a "feketék",érdemes-e tamagotni a pécsiéket!!!
  "Lazanak igaza van,lanyok!Ott lesz a bajnaki elődöntö nemsokara!Ott kell visszavágni a friss" kupagyöztesnek"

  Hajra Szeged,gyerűnk kékek!!”
 • 1. LAZA 2009. március 31. 19:02
  „A legteljesebb mértékben egyet tudok érteni Domonkos Úr ral és a kárvallott játékosokkal.
  A helyszinen jelen lévő Soproniként sokadmagammal óriási felháborodással észleltők a három játékvezető gyalázatos ténykedését.Teljesmértékben belenyúltak a mérkőzésbe és a szegediek veresége egyértelmüen a számlájukra irható!
  A szegedi csapatnak és szakvezetésének ezuton gratulálok.Nagyszerüen játszottak mindent meg is tettek a győzelemért de sajnos az óriási ellenszél miatt ez most nem sikerülhetett.
  Mellékesen jegyzem meg,hogy Hartyányinak nem az első ilyen játékvezetését volt "szerencsém"végigszenvedni!
  Sajnos az idősebb korosztályú játékvezetők múlt béli elkőtelezettsége a pécsi csapat irányában nem mostani eredetű.Nekem úgy tünik mintha valamiféle megfelelési kényszer vezetni őket a pécsiek meccsein!
  Jó lenne tudni az igazi okokat,de még jobb lenne inkább elfelejteni ezeket a siposokat.
  Mert tevékenységükkel a legkevésbé sem a sportág érdekeit szolgálják!
  Hajrá lányok mindent bele és a bajnoki elődőntőben ennél sokkal korrektebb játékvezetés mellett vágjatok vissza!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matics: még egy hét az élet

Súlyos, kilencgólos vereséget szenvedett a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a Nordhorn elleni KEK-negyeddöntőben. Vladan Matics lemondott, ügyét egy hét múlva tárgyalják. Tovább olvasom