Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

A szülőknek meg kell bízniuk a szakemberekben - Középpontban Czene Attila, szegedi olimpiai bajnok úszó

A Magyar Úszó Szövetség ,,Jövő Bajnokai" programjának keretében a Forrás hotelben fiatal Csongrád megyei tehetségeknek tartott előadást Czene Attila. A szegedi olimpiai bajnok szórakoztató módon adott át fontos ismereteket és értékeket a jövő generációjának, ezután beszélgettünk a klasszissal, aki már hat éve a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.
– A megtiszteltetés mellett milyen érzés szülővárosában gyerekeknek előadást tartani?
– Felelősségteljes, amit az idő múlásával, és hogy apa lettem, egyre inkább érzek. Láttam a gyerekek szemében, hogy komoly céljaik vannak, többen el is árulták. Komoly dolgokról beszéltem nekik poénosan, így még inkább megjegyzik őket. Ez azért fontos, mert fiatalon én is sok tanácsot kaptam, és voltak, amelyek ugyan később, de hasznosultak.

– Felmerült egy slágertéma is, hiszen hangsúlyozta: a szülőknek nem szabad beleszólniuk az edzésmunkába, a versenyzésbe. Miért tartotta fontosnak ezt kiemelni?
– Szülőként néha én is úgy érzem, hogy jobban tudom a megoldást. A gyerekek számára nagyon fontos, hogy a szüleik egy-egy jó szakemberben megbízzanak. Vannak persze kivételek, de a legtöbb edző rengeteg energiát fordít a fejlődésébe, ezt tiszteletben is kell tartani. Gondoljunk bele, milyen ez a gyermek szemével: az edzéseken kap intelmeket, majd otthon az ellenkezőjét állítják. A gyermek összezavarodhat. Az önbizalmára is hatással lehet, márpedig az önbizalom fontos része a versenysportnak, erről szintén sokat beszéltem. Egy tizenegy éves srácból például nehezen tudtam kihúzni a céljait, de ez nem baj, mert a szemében látszott az elszántság és a céltudatosság, csak nem merte kimondani, mert annyira szerény. Ez egy jó versenyzői alapanyag. Ha a gyerekek tekintetén látjuk a pozitív személyiséget, és megadják a tiszteletet az edzőknek és az eredményes versenyzőknek, az egy jó alapot adhat. A szülőnek csak ki kell választania a megfelelő trénert és klubot, utána pedig bízzon meg vakon a szakemberben. Az atlantai olimpiai döntőben a finn Jani Sievinen volt a legnagyobb riválisom, akinek az édesapja volt az edzője. Az eddigiek alapján érthető, hogy ezt nem tartom a legszerencsésebb felállásnak, így még inkább tisztelem azt, amit elért.
Czene Attila hasznos tanácsokat adott. Fotó: Kuklis István
Czene Attila hasznos tanácsokat adott. Fotó: Kuklis István
– Készül az új szegedi uszoda, a jelenlegi pedig akkor volt új, amikor ön kezdte az úszást. Milyen jelentősége lehet az új komplexumnak?
– A mi nemzedékünknek komoly lökést adott a jelenlegi uszoda, amelyre a hirtelen megnőtt városi lakosság miatt is szükség volt. Most annyi a változás, hogy szerencsére jóval nagyobb igény lett a vizes sportágak iránt, ezért volt szükség erre a lépésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Innentől minden mozdulat számít: mától vasárnapig kajak-kenu válogatóverseny Szolnokon

Innentől minden mozdulat számít: mától vasárnapig kajak-kenu válogatóverseny Szolnokon
Mától vasárnapig tart a szolnoki Holt-Tiszán a kajakosok, kenusok első világbajnoki… Tovább olvasom