Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

A városnak is ugródeszka a világverseny

A sportélet nagy világversenyeit általában a térség gazdasági fellendülése követi. Az 1998-as kajak-kenu világbajnokság után nemcsak a Maty-éri Olimpiai Központ fejlődött; szegedi szállodákat újítottak fel, vállalkozásoknak is jó hátszelet biztosított a rendezvény, a város ismertebbé vált, több turista látogatja.
Szegeden igazán jelentős sportversenyt először 1998-ban rendeztek. Akkor tízezrek szurkoltak a Maty-éri pályán a magyar kajak-kenu válogatottnak. A külföldiek és a más magyar tájakról érkező nézők az összes szállást lefoglalták, a turisták elözönlötték a várost. A három napos esemény után a vendéglátósok véleménye az volt, hogy minél több ilyen rendezvényt kell Szegedre hozni.

A Szegedtől öt kilométerre fekvő pálya rendkívüli adottságaira apellálva a Magyar Kajak-Kenu Szövetség nemcsak a 2002-es Európa bajnokság rendezési jogát nyerte el, hanem nyolc év után újabb világbajnokság házigazdája is lehet.

A szálloda és panzió tulajdonosok előre dörzsölhették markukat, hiszen az idei vb előtt egy évvel minden jelentősebb szállást lefoglaltak. A verseny nemcsak a vállalkozók, hanem a város bevételét is növeli. A 2002-es Eb után három év alatt 230 ezerről 296 ezerre nőtt a vendégéjszakák száma. Ezzel párhuzamosan az idegenforgalmi helyi adóbevétel 24 millió forintról 57 millióra emelkedett – tudtuk meg Tóth Károlytól, az önkormányzat kulturális és turisztikai bizottságának alelnökétől. A képviselő elmondta: a nagy világversenyek hozadéka, hogy két szállodalánc is úgy gondolta, Szegeden fejleszt. A három csillagos Hungáriából négy csillagos Novotel lett, míg a Forrás Hotelben az idén nyárra szintén hasonlóan magas kategóriájú szobákat alakítottak ki. Tóth Károly véleménye szerint tíz éve ilyen fejlesztésekről még álmodni sem mertek. A szálloda és panzió tulajdonosok is érzik, a város és a sportszövetségek csak akkor pályázhatnak egy-egy világversenyre jó eséllyel, ha színvonalas szállodák is vannak.

– Állandóan szépítjük a várost, hogy ne csak a Kárász utcára korlátózódjon a turista forgalom. A repülőtér és a nagyállomás felújításával még elérhetőbb és vonzóbb turisztikai célponttá válhat a város – jelentette ki Szentgyörgyi Pál alpolgármester. Megjegyezte: konkrét statisztikai kimutatása nincs a városnak arról, hogy mi a világversenyek hozadéka, de a befizetett iparűzési adókból látszik, hogy nagy rendezvények után ez a tétel jelentősebb a városi kasszában.
A szegedi Makó Lászlóék kitelepülő rendezvényekre szakosodott vállalkozása, a Sport&Life – sportnyelven szólva – jó hátszelet kapott a 2002-es EB után. Színvonalas szolgáltatásuk azóta is keresett az országban. Az idén nemcsak közreműködnek a kajak-kenu vb-n, de már rendeztek a Maty-éren, a csónaktárolóban hétszáz fős ülőfogadást a nőgyógyászati konferencia résztvevőinek és a Démász ezer vendégének, valamint a konferenciázó gyógyszerészeknek is itt bonyolították le a díszebédet.

– Nekünk is érdekünk, hogy minél színvonalasabban teljesítsünk. Az idén például beszállunk a hajótároló felújításába, hogy ne csak a versenyeken lehessen hasznosítani – árulta el a cég ügyvezetője. Egyébként a nevezett helyen már esküvőt is rendeztek a közelmúltban, a Vásárhelyi Kosársuli irányítója, Drahos Gábor tartotta a lakodalmát.

Horváth András, a Maty-éri Olimpiai Központ vezetője elmondta: légkondicionálták a vb alatt sajtószobaként működő termüket, amely ezentúl száz fős konferencia lebonyolítására is alkalmas. A szálláshelyek bővítésével – jelenleg húsz szoba várja a vendégeket – még eladhatóbb lenne a centrum, hiszen folyamatosan jelentkeznek Kanadából és Amerikából is a csapatok, hogy jönnének edzőtáborozni. Horváth András nagy álma – ha már a szomszédságban van a reptér és az autópálya – egy wellnes szálló felépítése.

– A huszonöt éves pálya odáig fejlődött, hogy nemcsak a versenyek lebonyolítására alkalmas, hanem bátran elmozdulhatunk az egészségturizmus felé is. A világversenyek során több mint nyolcvan országban tudnak a komplexumról, amit szeretnénk a jövőben kihasználni – mondta a vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újonccal kezd a Makó csapata

Ma megkezdődnek a labdarúgó NB II keleti csoportjának küzdelmei. A legutóbbi pontvadászat negyedik… Tovább olvasom