Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A vb-arany receptje: vita a döntő előtt

A racicei ifjúsági kajak-kenu vb-n két fiatalember tovább öregbítette a Démász-Szeged VE egyébként is szépen csengő hírnevét. Kiss István az ötszázas négyes tagjaként világbajnok lett, a kajakos Bodor Attila pedig Palásthy Ádámmal párban ötszáz méteren az ötödik helyen végzett.
Az egykori szovjet utódállamok remeklése miatt kenu négyesben papírformát emlegetni már-már felelőtlenség. Ennek megfelelően a szakemberek a Kiss István, Hajdú Gergő, Fekete Zoltán, Vass András összetételű kvartettet egyértelműen a dobogóra várták, a világbajnoki cím megszerzése azonban csak a legmerészebb ábrándokban szerepelt.

A négy fiú a rajt-cél győzelemmel valóra váltotta az álmokat, a riválisok megszorítani sem tudták a magyar hajót.

– A döntő előtti felevezésnél komoly vita robbant ki közöttünk a hajóban – mondta a hazaérkezést követően Kiss István. – Esett az eső, feszültek voltunk, és az előfutamban nyújtott teljesítményünk sem biztatott sok jóval, mivel gyengén rajtoltunk, és a hajrára sem figyeltünk eléggé. Szerencsére a döntőben minden korábbi hibát sikerült kijavítanunk.

A magyar egység rögtön az első három húzás után az élre állt, féltávnál háromnegyed hajóval vezetett, és – hiába kapaszkodott a román, az orosz, valamint az ezres világbajnok mexikói négyes – a végén egy másodperces előnnyel érkezett a célba.

– Előzetesen úgy számoltunk, ha kétszázötven méternél az élen állunk, miénk lesz a győzelem – folytatta a beszélgetést a tizennyolc esztendős kenus. – Ráadásul az előre megbeszélt taktika alapján féltávnál hatalmasat „indítottunk", és háromszáz méter után már tudtuk, hogy ezt a vb-aranyat nem lehet elvenni tőlünk. Az edzők azt mondták, én csak adjam a csapást elöl, ne törődjek azzal, hogy a társaim mit csinálnak mögöttem. A kamikáze módszer bejött. A célba érés után jó alaposan kitomboltuk magunkat, de csak az eredményhirdetésnél tudatosult bennünk, hogy mit értünk el.

Bodor Attila Racicében két olimpiai számban állt rajthoz. Némi meglepetésre a jobb eredményt Palásthy Ádámmal párban érte el, jóllehet a rendkívül erős mezőnyben a Mészáros, Palásthy, Kovács, Bodor összeállítású ezres négyes hetedik helyezését is meg kell becsülni.

– A világbajnoki formaidőzítésünk a pótválogatók egész sora miatt finoman szólva sem volt tökéletes – fogalmazott a tizenhét esztendős kajakos. – Párosban a rajtot rontottuk el, négyesben pedig a hajrára nem maradt erő. Mindkét számban a dobogóra akartunk kerülni, így utólag viszont azt mondom: a formánkhoz képest kihoztuk magunkból a maximumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalódások után is visszatért

Vásárhelyen a kézilabda elképzelhetetlen Rakaczki Ferenc nélkül, akit sportberkekben csak Juszufként… Tovább olvasom