Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Ádám Martin félénk fiúból lett igazi gólvágó

Ádám Martin félénk fiúból lett igazi gólvágóÁdám Martin néhány éve. Fotó: Vincze Ferenc
Két meccs, két gól - a Vasas támadójának, Ádám Martinnak (21) remekül indult az NB I-es labdarúgószezon. A forráskúti származású játékos óvodásként kezdte a futballt, és a nevelőedzője, a bordányi Vincze Ferenc szerint akár felnőttválogatott is lehet.
Kondás lemondott

Lemondott posztjáról Kondás Elemér, a bajnokságban csupán egypontos, az Európa-ligából kiesett Debrecen labdarúgócsapatának vezetőedzője. A szakember szerint a kialakult helyzetben szükség van a változtatásra a szakmai stábban. A Debrecen vasárnap 3–1-re kapott ki a Vasas vendégeként, Ádám Martin lőtte a hazaiak első gólját.
Két bajnoki után két gólnál jár a labdarúgó NB I-ben a Vasas forráskúti támadója, Ádám Martin – az előző szezonban összesen ennyivel zárt. Nála többször, háromszor csak Böde Dániel (FTC) és Bognár István (Diósgyőr) volt eredményes, míg vele azonos találatnál tart klubtársa, Vaskó Tamás, Marek Strestik (Mezőkövesd) és Feczesin Róbert (Videoton).

De vajon honnan és hogyan indult Ádám Martin pályafutása? Mint minden kisfiú, ő is a labdával töltötte a legtöbb időt. Nem csoda, ha az édesapa elvitte a legközelebbi utánpótlásklubba – a lakhelytől, Forráskúttól alig kilenc kilométerre, Bordányba. Ekkor óvodás volt Ádám Martin, aki Vincze Ferenchez került, és nála is maradt egészen 2008-ig.

– Félénk kissrácként ismertem meg, és el is telt fél év, mire a többi gyerekhez hasonlóan feloldódott – mesélt Vincze Ferenc. – A szülei rendszeresen hordták, ő pedig egyre jobban beilleszkedett. Szerette az edzéseket, a feladatokat mindig megcsinálta, és ugyan akadt rajta kívül is két-három ügyes gyerek, de ő azért számított különlegesnek, mert ballábas volt. Érdekelte, szerette a futballt, és értékelte a szülei áldozatvállalását. Sok tornán vettünk részt, amelyen gólkirály vagy legjobb játékos volt. A bordányi gyerekekhez jártak üllési, zákányszéki és forráskúti fiatalok is, igyekeztem figyelni arra, hogy a nem helyit ne idegenítsék el a többiek.
 
 Ádám Martint  nevelőedzője, Vincze Ferenc egy békéscsabai meccsen is meglátogatta a remek bal lábbal megáldott forráskúti támadót. Fotó: Vasas
Ádám Martint nevelőedzője, Vincze Ferenc egy békéscsabai meccsen is meglátogatta a remek bal lábbal megáldott forráskúti támadót. Fotó: rangado.hu/Vágvölgyi Bálint

Ádám Martin 2008-ban igazolt a Tisza Volánba, ahol egy évet töltött Lóczi Péter csapatánál, majd elvitte a Vasas. 2009. április 10-én játszották az U15-ös I. osztály Keleti csoportjában azt a meccset a két klub között, amelyen Ádám hatalmas gólt lőtt a fővárosiaknak – a 3–1-es Vasas-siker után következő héten jött is hívás.

– Mindig azt mondtam a bordányi húsz év alatt a tanítványoknak, hogy ha megcsinálják, amit kérek, a szerencse és a tehetség segítségével még jobb helyre kerülhetnek – vélte Vincze Ferenc. – Martint fájó szívvel engedtem el, amikor iskolát váltott. Azt nem tudom, hogy labdarúgó akart-e lenni, de az edzéseken látszott rajta, hogy van benne valami plusz. Százból, tán ezerből is egyetlenegy, akinek így sikerül a pályafutása, Martin ilyen. Még tartom vele a kapcsolatot, a ballagására és az idei nyári lakodalmába is meghívott, sőt még egy Vasas-mezt is kaptam tőle ajándékba. Felnőttválogatottság? Még az sem elképzelhetetlen.

Érdekes, Vincze Ferencnek van még egy korosztályos válogatott tanítványa: a Fradival bajnok, 19 éves Nagypál Fatima is forráskúti, és Bordányban kezdett el futballozni.
 
Az egyszerű parasztgyerek és a mulatós zene

A forráskúti Ádám Martin a múlt héten egy másik oldalát is megmutatta a Nemzeti Sportnak, amikor a zenei ízléséről kérdezték.
– Több stílust is meghallgatok, de leginkább a mulatós zenét szeretem. Forráskúton születtem, a mai napig egyszerű parasztgyereknek tartom magam, a mulatós számokon nőttem fel. Amikor idegenbe utazunk a csapattal, akkor is ezt a zenét hallgatom, az előadók közül említhetném Kis Grofót, vagy éppen MC Hawert és Tekknőt. Ha hazamegyek családlátogatásra, szerencsére apukám hangos mulatós zenével vár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárközi Róbert vezetőedzőként járt a világbajnokságon

Sárközi Róbert vezetőedzőként járt a világbajnokságon
Hatvankét ország versenyzői vettek részt az Amerikai Egyesült Államokban, Las Vegasban rendezett IMMAF (International Mixed Martial Arts Federation) amatőr MMA-világbajnokságán. Tovább olvasom