Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 26°C Még több cikk.

Apa nélkül maradt a zsombói család - a 21 éves labdarúgó, Mocsári Gyula a család legidősebb férfitagja

Apa nélkül maradt a zsombói család - a 21 éves labdarúgó, Mocsári Gyula a család legidősebb férfitagja
Öt gyermek apa nélkül maradt. Súlyos tragédia érte a zsombói Leidecker családot (akikről 2014. december 13-án már írtunk: Nyaralóban élnek télen is - nyolcan két szobában): váratlanul elhunyt Leidecker József, akinek nagyobbik saját fia, két nevelt fia, valamint nevelt lánya egyaránt futballozik.
A vasárnap szívinfarktusban elhunyt zsombói családfőnek, Leidecker Józsefnek két saját (a hatéves Leidecker Máté és a 11 éves Martin), párja, Szilvia révén pedig három, velük egy háztartásban élő (Mocsári Gyula 21, Dániel 16, Nikolett pedig 14 éves) és két, már önálló nevelt (Szilvia 27, Csilla 24 éves) gyermeke volt.
Tragédiák sorban
A családban mindenkit megvisel a tragédia, ami az elmúlt évben már a negyedik a sorban. Tavaly januárban, első születésnapján leállt Szilvia legkisebb unokájának, Csilla lánya harmadik gyermekének a légzése és
a keringése. Bence azóta éber kómában fekszik, állapota se nem javul, se nem romlik. Rá néhány hétre meghalt Szilvia édesanyja, majd férjén, Józsefen koszorúérműtétet hajtottak végre, év végén pedig kiderült,
a hatéves Máté is beteg. – Nagyon nehéz feldolgozni mindezt, nagyon nehéz erősnek lenni – vallja be az asszony.
A megye labdarúgásában élők ismerhetik a Mocsári nevet: Gyula a megyeegyes Zsombó meghatározó játékosa, de három kisebb testvére is futballozik: Dani és Martin Zsombón, Niki pedig Szentmihályon.

Várakozás

Az édesanya hét gyermeket szült: a felnőtt két lány, Mocsári Szilvia és Mocsári Csilla saját életét éli, de besegítenek az édesanya életébe, Gyula, Dániel, Nikolett, Martin és Máté viszont a tragédia miatt nevelő- és édesapa nélkül maradt.

– A körülményekhez képest jól vagyunk – mondta Leidecker József felesége, Szilvia, aki épp a budapesti Szent László Kórház transzplantációs osztályán tartózkodik legkisebb fiukkal, a hatéves Mátéval. – Amikor Máté lábán egyre több folt jelent meg, nem gyanakodtunk súlyos betegségre. Nem volt rá okunk, mert Máté mindig is örökmozgó gyerek volt. Azt hittük, ebből adódnak a sérülések. Idén januárra azonban kiderült, nagy a baj: talán csak a csontvelő-átültetés segíthet rajta. A jövő héten derül ki, hogy én vagy Martin megfelelő donor leszünk-e neki. Ha nem kell tovább keresni a donort, akkor hamarabb sor kerülhet a beavatkozásra, és hamarabb haza is jöhetünk. Persze ez még így is hónapokba telik majd.
 

Máté még nem tudja, hogy vasárnap este meghalt az édesapja. Nem merem neki elmondani, mert nagyon közel álltak egymáshoz, és félek, hogy képtelen lesz megérteni a történteket. Ha apuci csinált valamit, Máté vele tartott. Ha füvet nyírt, ha barkácsolt, ha rendezkedett a kertben, ő a nyomában járt. Nagyon szerette őt, felnézett rá – mesélte megrendülve az édesanya.

Nagyfiúból családfő

Harmadrészben hirtelen családfő lett egy 21 éves fiatalemberből. Mocsári Gyulának a három kisebb testvére közül Danit kell ellátnia zsombói otthonukban, míg húga, Nikolett és kisebb öccse, Martin a fiatalabb nővérénél, Csillánál vannak elhelyezve.
 

– Nagy a teher most még, de megpróbálom megoldani – nyilatkozta Mocsári Gyula. – A munkám kötetlen, műszaki cikkeket javítok, így többet lehetek itthon és a testvéreimmel. Tudok főzni, leveseket, tésztákat, néha pedig paprikást is csinálok, szerencsére nem válogatósak a tesók, így tartós élelmiszert is elfogadunk. Ezenkívül boltba megyek, mosogatok, de a házimunkában segítenek a testvéreim is, akiket elkísérek az iskolába, majd haza. Amíg anya visszatér a kisöcsémmel, Mátéval, az még várhatóan három-négy hónap. A nevelőapámmal való kapcsolatomban nem volt különösebb probléma, a konfliktusokat meg- oldottuk.
Igazgatói segítség

A Magyar Labdarúgó Szövetség Csongrád megyei igazgatója, Nógrádi Tibor azonnal az ügy mellé állt.
– Mindent megragadunk, hogy ebben az érzelmi és anyagi válságban segítséget nyújtsunk – mondta. – Én már elutaltam egy összeget. Az apukát nem lehet feltámasztani, az emlékét viszont meg kell őrizni. Az a legfontosabb, hogy a hatéves kisfiú meggyógyuljon, a család pedig újra együtt legyen. A labdarúgás nagy családja megmutathatja, mennyire szolidáris.
Ha valaki, akkor a Zsombó Sportegyesület elnöke, az egykori támadó, Mihálffy Zsolt igazán ismeri a családot és a Mocsári gyerekeket.

– Nagyon gyors játékosok mindannyian – jellemezte őket az elnök. – Gyula meghatározó labdarúgója a megyeegyes csapatnak. Dani legutóbb bajnok lett az ifivel, és a klub második legeredményesebb labdarúgója volt, de most is jól áll az ifjúsági A csoport gólszerzőlistáján. A kislány, Niki a fiúk között nőtt fel kilencéves koráig, most a St. Mihály FC labdarúgója, és az U16-os kiemelt bajnokságban rugdossa a gólokat a Fradinak, az MTK-nak vagy a Videotonnak. A képességei alapján a válogatottságig is viheti. A legkisebb, Leidecker Martin pedig az utánpótlásban szerepel. A tragédia kapcsán igyekszünk gyűjtést szervezni, közben segítünk az iskolás gyerekek ellátásában, elhelyezésében.
 
Két számlaszám

A Mocsári család megsegítésére pénzadományt gyűjtenek két fórumon is. Az egyik az Egy család
vagyunk név alatt megnyitott 57100209-12019610 számlaszám. A másik az Egészséges Zsombóért Alapítvány, amelynek a 3A Takarékszövetkezetnél lévő számla száma: 57100209-12019634.
– A család megérdemli a segítséget, igen szegény körülmények között élnek, de a szülők mindig szépen nevelték gyermekeiket – mondta a család házi gyermekorvosa, dr. Szabó Ágnes. – Máté két és fél hónappal ezelőtt került a szegedi gyermekklinikára, mert vérlemezeinek száma nagyon lecsökkent. Csontvelőműködési elégtelenséget diagnosztizáltak nála, amelynek egyetlen kezelési módja a csontvelő-átültetés.
Dr. Szabó Ágnes az orvosa a család legkisebb betegének is. Máté 25 éves nővérének harmadik gyermekénél 1 évesen oxigénhiány lépett fel, ami miatt súlyos agykárosodás alakult ki. Bencét a szülők otthon ápolják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen gyermekkora volt Lalia Andrásnak? Volt egy varázsszéke!

Halk szavú, emberséges pedagógusként jellemezte magát Lalia András. Negyven évig volt a Textilipari Szakközépiskola testnevelő tanára. Tovább olvasom