Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Aranyhangú női kórus a Scala városában

Hat arany-, hét ezüst- és öt bronzéremmel zárta a magyar válogatott a milánói kajak-kenu Európa-bajnokságot. A legfényesebb medáliák közül kettő, míg az ezüstökből három olimpiai számokban született.
Vajon mit csinál egy világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes egyéni sportoló, ha – focinyelven szólva – csúnya vereséget szenved? Megpróbál kikapcsolni, a történteket gyorsan feldogozni, és a tanulságokat saját magának hasznosítani.

Vajda Attila, a Démász-Szeged kenusa is ezt tette a szombati ezres finálé után, amikor messze lemaradva az élbolytól csak nyolcadik lett. Megebédelt, aztán barátaival nekiindult Milánónak. A szállástól, az ötcsillagos Crowne Plaza Hoteltől tíz perc sétára lévő San Donato metróállomáson egy euróért vett jegyet, körülbelül húsz percet utazott, majd kiszállt a híres milánói dómnál. Körbejárta, jól megnézte a fantasztikus építményt, majd betekintett a lombard város híres vásárlóutcájába, az úgynevezett divatháromszögbe – Vittorio Emanuele, Montenapoleone és Manzoni utca –, ahol Gucci, Prada, Versace és még sok más neves tervező üzlete megtalálható, és Madonna, valamint Beckham is előszeretettel vásárol itt. Aztán elsétált a milánói Scalához, megcsodálta a színházat, beült egy bárba – hogy mit fogyasztott, az maradjon az ő titka –, és végül este nyolc órakor visszaindult a hotelbe. Megvacsorázott, felment a hetedik emeletre, és legyúratta magát, majd lefeküdt aludni.

– Rossz napom volt, nem fogom semmire ezt a teljesítményt. Úgy gondolom, sikerült feldogoznom a történteket, ez a hatalmas séta jót tett. Az olimpiáig még bőven van időm – mondta Vajda.

A szegediek közül akadt, akinek nem volt ideje ilyen kimerítő sétát tennie Milánóban. Mindez nem adatott meg például az 1000 m-es négyesben érdekelt Keresztesi Alexandrának. Ő a hotelben együtt vacsorázott többek között Paksy Tímeával, illetve Patyi Melindával, valamint edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal. A tréner jó kedélyűnek tűnt, és a hírek szerint szeretné folytatni az edzősködést a következő olimpiáig.

Az aranynégyes: a szegedi Keresztesi, valamint Fazekas, Benedek és Paksy a dobogó tetején. Fotó: Karnok Csaba
Az aranynégyes: a szegedi Keresztesi, valamint Fazekas, Benedek és Paksy a dobogó tetején.
Fotó: Karnok Csaba

Az említettek közül két lánynak, Keresztesinek és Paksynak szó szerint aranyat ért a koncentrálás, a fegyelmezettség: négyesük – kiegészülve Fazekas Krisztával és Benedek Dalmával – ugyanis ellentmondást nem tűrően lett Európa-bajnok.

A Joób Márton, Horváth Gábor duó az ezer négyest ajándékszámnak tekintette. Vécsi Viktor tanítványai egy kis technikai hiba miatt – rálapátoltak a mellettük kenuzó fehérorosz egységre – a biztos második helyről lettek ötödikek. Vécsi Viktor tanítványai – Vajda is az – tegnap aztán 500 m-en javíthattak. És javítottak is, hiszen ezúttal övék lett az ezüstérem, bár ennek nem tudtak tiszta szívből örülni.

– Ugyanaz történt velünk, mint ezren, azaz amikor az utolsó indításra került a sor, hajónk elhagyta az egyenest, és mire visszakormányoztuk, odalett az első hely – mondta a célba érkezést követően Joób.

A zárónap délelőtti programját magyar szempontból Kovács Katalin és a Kozák Danuta–Szabó Gabriella kajakpáros aranyérme, valamint a Kozmann–Kolonics kenus duó második helye tette még örömtelibbé.

Délutánra csendesebb lett az Idroscalo vízi centrum környéke. Az olaszok figyelmét a futballbajnokság utolsó fordulója, az Inter–Roma es a Milan–Fiorentina versenyfutás kötötte le, de az sem unatkozott, aki az izgalmas 200-as döntők reményében a tó partján maradt. A családi hagyományok fényében a kenus Foltán László dobogóra küzdötte magát – ő szerezte a magyar küldöttség első bronzérmét az Eb-n.

A Kozmann, Kolonics duó második lett. Fotó: Karnok Csaba
A Kozmann, Kolonics duó második lett.
Fotó: Karnok Csaba

Az Internazionale vezető góljáról szóló hírt egy fotós kolléga harsány kiáltással fogadta, de nekünk is volt okunk az örömre: a női kajakos kvartett meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a riválisokat. A kontinensviadal utolsó két számában ismét szoríthattunk a szegedi versenyzőkért. Horváth és Joób a kenu négyes tagjaként újabb ezüsttel gyarapította egyébként is tekintélyes kollekcióját, míg a Sík Mártonnal és Csamangó Attilával kiálló kajak négyes a harmadik helyen érkezett a célba.

Milanóban eldőlt, hogy a sportág hány olimpiai résztvevővel kalkulálhat (öt számban szerettek volna a magyarok még olimpiai kvótá(k)hoz jutni a milánói Európa-bajnokságon, ezek közül kettőben sikerült is). A java azonban csak ezután jön: az, hogy az egyes számokban kik képviselhetik a magyar színeket, a három hét múlva sorra kerülő szegedi világkupán dől el.

Eredmények

Milánó, kajak-kenu Európa-bajnokság, döntők, az elsők és a magyarok eredményei, 1000 m, férfiak, K1: 1. Tim Brabants (angol), 2. Kucsera Gábor. K2: 1. Knudsen, Poulsen (dánok), 8. Tóth Dávid, Paumann Dániel. K4: 1. Szlovákia, 4. Magyarország (Kammerer Zoltán, Kucsera, Benkő Zoltán, Kadler Viktor). C1: 1. Mathieu Goubel (francia), 8. Vajda Attila. C2: 1. Andrei Bahdanovics, Aliakszendr Bahdanovics (fehéroroszok), 5. Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály. C4: 1. Fehéroroszország, 5. Magyarország (Horváth Gábor, Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál). Nők, K1: 1. Benedek Dalma. K2: 1. Medveczky Erika, Faldum Bereniké. K4: 1. Magyarország (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Benedek, Keresztesi Alexandra).
500 m, férfiak, K1: 1. Kasper Bleibach (dán), B-döntő: 7. Molnár Péter. K2: 1. Rauhe, Wieskötter (német), B-döntő: 6. Papp Sándor, Szalay Tamás. K4: 1. Szlovákia, 2. Magyarország (Kammerer, Kucsera, Benkő, Kadler). C1: 1. Nyikolaj Lipkin (orosz), B-döntő: 8. Fürdök Gábor. C2: 1. Ulegin, Kosztoglod (oroszok), 2. Kolonics György, Kozmann György. C4: 1. Románia, 2. Magyarország (Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál). Nők, K1: 1. Kovács Katalin. K2: 1. Szabó Gabriella, Kozák Danuta. K4: 1. Németország, 2. Magyarország (Paksy Tímea, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma).
K200 meter. Férfiak, K-1: 1. Vaicikonis (litván), 2. Molnar Peter. K-2: 1. Piatrusenka, Mahnyev (fehéroroszok) ...3. Molnár Péter, Kadler Viktor. K-4: 1. Piatrusenka, Turcsin, Mahnyev, Bicsan (fehéroroszok) ... 3. Sík Márton, Boros Gergely, Babella Balázs, Csamangó Attila. C-1: 1. Lipkin (orosz) ...3. Foltán László. C-2: 1. Labuckas, Gadeikis (litvanok) ...3. Kovács Gergely, Végh Attila. C-4: 1. Ignatov, Stil, Lipkin, Melantyev (oroszok), 2. Horváth Gábor, Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál. Nők, K-1: 1. Wain-
wright (brit) ...5. Vad Ninetta. K-2: 1. Kmetova, Kohlova (szlovakok) ... 3. Fazekas Krisztina, Patyi Melinda. K-4: 1. Paksy Timea, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina, Patyi Melinda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A remény még mindig él

Rosszul kezdett a Kosársuli, szerencsére Czuprák mester időkérése rendet tett. Drahos, majd Freeman… Tovább olvasom