Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Arénahangulat a szegedi várban

Talán nem túlzás állítani, Szegeden manapság a nagybetűs csapat a kézilabdásokat jelenti. A népszerű klub több évtizedes történetéről a Móra Ferenc Múzeum várépületében tekinthető meg a hónap végéig kiállítás.
A tárlat rendezői, Medgyesi Konstantin és Orbán Imre az ódon hangulatú vármúzeumot virtuális arénává igyekeztek alakítani. Azon a helyen, ahol máskor festmények, műalkotások, történeti emlékek vannak kiállítva, most a kézilabdázás relikviái láthatók. Szurkolói sziréna, dob, sálak, kézilabdakapu, hálók, mezek, kupák, érmek és megannyi fénykép teszi érzékelhetővé a játék mindennapjait, a győzelmek pillanatait.

A klub históriája – amelyet a látogatók végigkövethetnek – egészen 1961-ig nyúlik vissza. Akkor alapították a Szegedi Előrét. 1970-ben bekövetkezett az első névváltoztatás, onnantól kezdve viselte a gárda a később legendássá váló Volán nevet. Harminc évvel ezelőtt, 1975-ben jutottak fel az élvonalba, azóta is folyamatosan az első osztályban szerepelnek. 1993-tól Pick Szegedként ismerheti a csapatot ország-világ.

Mint azt a sportág iránt elkötelezettek jól tudják, az egyesület történetének legnagyobb sikerét 1996-ban érte el, a Pick Szeged lett a magyar bajnok, maga mögé utasítva az örök rivális Fotex Veszprémet.

A szegedi kézilabdázás minden időszakának megvoltak a maga sztárjátékosai, -edzői, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A kiállított képek segítségével ismét láthatjuk az egykori sportolókat, a gólokat, a felejthetetlen mozdulatokat. A tárlat főként a korábbi és mai nagyszerű küzdőket mutatja be, de megemlékeznek a csapat számára nélkülözhetetlen szurkolókról is. Külön blokk foglalkozik a drukkerek világával.

Holnap 14 óra 45 perckor a Pick Szeged játékosai megtekintik a Móra Ferenc Múzeum várépületében január 29-éig látható A szegedi kézilabdázás évtizedei című tárlatot. A tervek szerint a csapatot dr. Vörös Gabriella megyei múzeumigazgató fogadja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okosodnak a szentesi pólósok

A Legrand-Szentes férfi vízilabdacsapata sem sokat pihent az ünnepek alatt. Berki András tanítványai… Tovább olvasom