Sport

2012.08.26. 12:20

Armstrong arra kérte szurkolóit, hogy ne sirassák

"Ne sirasson senki! Jól leszek. Van öt nagyszerű gyermekem és egy csodálatos nő az életemben. Az alapítványomat sem érinti ez a sok zaj és lárma, amely a személyem körül zajlik"

MTI

Lance Armstrong arra kérte szurkolóit, hogy ne sirassák őt, miután pénteken az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) úgy döntött, megfosztja hét Tour de France-győzelmétől és örökre eltiltja a versenyzéstől.

Erre a lépésre azért került sor, mert a sportoló úgy határozott, hogy nem védi magát az ellene felhozott doppingvádakkal szemben.
Armstrong szombaton már ismét versenyzett: a Colorado állambeli Aspenben rendezett 58 kilométeres hegyikerékpáros viadalon öt perc hátránnyal második lett a mindössze 16 esztendős Keegan Swirbul mögött.

A 40 éves Armstrong nyugodtnak tűnt, és nem zavartatta magát a média képviselőinek rohamától sem.

"Ne sirasson senki! Jól leszek. Van öt nagyszerű gyermekem és egy csodálatos nő az életemben. Az alapítványomat sem érinti ez a sok zaj és lárma, amely a személyem körül zajlik" - nyilatkozott a kerekes, hangsúlyozva: a döntése, amely szerint nem védi magát a vádakkal szemben, még nem jelenti azt, hogy vétkes lenne. Szerinte egy sportszerűtlen boszorkányüldözés áldozata.

A texasi születésű, tavaly visszavonult Armstrong sportsikerei mellett azzal is híressé vált, hogy legyőzte a rákot, és később Livestrong nevű alapítványa révén több száz millió dollárt gyűjtött a kór elleni harc és a kutatások finanszírozására. A hírek szerint szponzorai továbbra is mellette állnak, és a sportág több jelentős alakja is támogatásáról biztosította.

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke ugyanakkor azt nyilatkozta, Armstrong gyakorlatilag elismerte bűnösségét azzal, hogy a továbbiakban nem küzd az ellene felhozott vádakkal szemben.

Az USADA június 14-én indított eljárást Armstrong ellen, majd június 30-án vádat emelt. A sportembert doppingolással, illetve doppingszerekkel való kereskedéssel vádolják, és többek között azt állítják, hogy 2009-es és 2010-es vérmintáin manipuláció nyomai mutathatók ki. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) most bekérte a bizonyítékokat az USADA-tól, s a végső ítéletet Armstrong ártatlanságáról vagy vétkességéről a nemzetközi Sportdöntőbíróság mondhatja majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!