Sport

2010.12.05. 20:30

Az angolok bosszúja Sepp Blatter ellen

London – Anglia megalázó módon maradt alul a 2018-as világbajnokság rendezési jogáért folytatott versengésben. Még a mértéktartó angol lapok is úgy vélik, ez a FIFA bosszúja a szövetség korrupt voltát felvető brit médiariportokért. Anglia és a FIFA között lassacskán kitör a "háború".

Delmagyar.hu

Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) megpróbál "lázadást szítani" a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke, [namelink name="Joseph Blatter"] eltávolítására, miután Anglia megalázó módon alulmaradt a 2018-as világbajnokság rendezési jogáért folytatott versengésben.

Nagy-Britanniában a mértékadó lapok is komoly kétségeiknek adnak hangot a csütörtökön lezajlott – a torna rendezési jogát Oroszországnak ítélő – szavazás tisztaságával kapcsolatban, és egyöntetű az a nézet, hogy a FIFA bosszút állt Anglián a nemzetközi szövetséget korrupció gyanújával illető sorozatos brit médiariportokért. Több brit lapban megjelent az az értesülés, amely szerint Blatter közvetlenül a szavazás előtt külön emlékeztette a küldötteket ezekre a sajtóbeszámolókra.

A The Sunday Telegraph – a legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lap – úgy értesült, hogy az FA most megpróbál visszavágni: az angol szövetség állítólag "színfalak mögötti lázadást" készít elő Blatter eltávolítására, és ehhez mások mellett 2018-ra, illetve 2022-re szintén pályázó, ám alulmaradt országokat – Spanyolországot, Portugáliát, az Egyesült Államokat és Ausztráliát – igyekszik megnyerni. Az FA is elismeri ugyanakkor, hogy Blattertől nehéz lesz megszabadulni, mivel a FIFA első embere "erős hatalmi bázist" épített ki, mióta 1998-ban először megválasztották – írta a brit lap.

London polgármestere mindazonáltal a maga módján már bosszút állt. Blatter és stábja hivatalos ugynis a 2012-es londoni nyári olimpiára és a brit főváros vendégeként London egyik legdrágább luxusszállodájában, a Hyde Parkra néző Dorchesterben laktak volna több mint egy hétig, éjszakánként ezer fontba (330 ezer forintba) kerülő exkluzív lakosztályokban. A Mail on Sunday vezető vasárnapi brit tömeglap városházi forrásokból azonban úgy értesült, hogy Boris Johnson polgármester az angol pályázatot elvető FIFA-szavazás után visszavonta Blatter és kollégái meghívását a Dorchesterbe. A londoni polgármesteri hivatal egy illetékese a lapnak – utalva az egyik hírhedten lerobbant délkelet-londoni külvárosi negyed főutcájára – kijelentette: Blatterék ezek után "felőlünk lakhatnak akár az Old Kent Road egy panziójában is..., de ott is csak akkor, ha maguk fizetnek".

Anglia a csütörtöki zürichi voksoláson a huszonkét lehetséges szavazatból mindössze kettőt szerzett meg és az első fordulóban kiesett.

Az angolok megaláztatását londoni vélemények szerint csak súlyosbítja, hogy Anglia a lehető legnagyobb neveket vonultatta fel: a szavazás előtt személyesen és együtt kampányolt Zürichben Vilmos trónörökös, [namelink name="David Cameron"] brit miniszterelnök és [namelink name="David Beckham"], az angol labdarúgás leghíresebb világsztárja.

Címkék#London#foci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!