Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Az ebédszállítástól az iskolabuszig

A megyében működő tanyagondnoki szolgálatok több ezer ember életét teszik könnyebbé. A külterületeken élőknek bevásárolnak, ebédet visznek – akár havi néhány száz forintos térítési díj ellenében.
A tanyagondnoki szolgálatok munkatársai a falvak és városok külterületein élőknek nyújtanak segítséget. Mórahalom környékén 1700-an laknak a tanyavilágban. – Heti két alkalommal írjuk össze a bevásárlási listát a tanyákon, megvesszük a boltban azt, amire szükség van, és házhoz is visszük – mondta Bozóki Imre, aki autóval járja társaival a vidéket. – Házhoz szállítjuk továbbá az ebédet, orvoshoz visszük a betegeket, vagy felíratjuk a gyógyszert, kiváltjuk a patikában, és elvisszük nekik. Ha meghatalmaznak, felvesszük a nyugdíjat is.

A szolgáltatásokért óránként 295 forintot kell fizetni a Mórahalom környékén élőknek. Ez az összeg nem sok, hiszen egy bevásárlást fél óra alatt el lehet intézni. Ráadásul az alacsony jövedelműek még ebből az alacsony óradíjból is kedvezményt kapnak, vannak, akiknek csupán az óradíj 20 százalékát kell kifizetniük. A mórahalmi külterületen működik az úgynevezett iskolabusz szolgáltatás is. A gondnokok naponta viszik a kicsiket óvodába, iskolába, majd pedig haza. Általában harminc apróságot fuvaroznak az otthonuk és a város között, ezért a családok gyermeklétszámtól függően fizetnek havi térítési díjat, amely egy gyerek esetében 2500, kettő gyereknek 4000, három gyermeknél 4500 forint. Bozóki Imre a tanév idején havonta 2000 kilométert autózik, de télen akár 3000 kilométert is megy a kocsival.

Hasonlóak a szolgáltatások Röszkén, ahol 800 tanyán élőt látnak el, valamint Domaszéken és környékén. Itt bővítenék a tanyán élőknek nyújtott segítséget. Most folyik egy felmérés, azt vizsgálják, hogy lenne-e igény mozgó ABC-re. Kispéter Géza polgármester elmondta: a tanyán élők vetették fel a mozgó bolt ötletét. Megfelelő érdeklődő esetén beindítják ezt a szolgáltatást. A mozgó ABC-t nem az önkormányzat, hanem egy vállalkozó üzemeltetné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatjuk a vb megyei indulóit

Holnapután megkezdődik Szegeden a 15. WAKO kick-box-világbajnokság. A megyei versenyzők már a… Tovább olvasom