Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Az edző Bérestől dobogós helyet vár

Tíz sportágban 33 sportoló képviseli Magyarországot a Pekingben szombaton kezdődő paralimpián. A magyar csapat tagja a szegedi Béres Dezső, aki az athéni paralimpián párosban bronzérmet nyert, s most is szeretné legalább ezt megismételni.
Már Pekingben akklimatizálódik a 33 tagú magyar paralimpiai válogatott. Mivel mindenki nagyon keményen készült, Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke 11 érmet vár.

– Nem szeretném tovább részletezni, hogy hány arany-, ezüst- és bronzéremre számítok, mert sokszor apróságok döntenek, előfordulhat, hogy egy szerencsés vagy balszerencsés pillanat miatt változik az érem színe – jelentette ki az elutazás előtt a sportvezető. Természetesen óriási nemzetközi versenytapasztalattal rendelkezik a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének tagja, a 31 éves Béres Dezső, aki a bocsaverseny BC 4 kategória egyéni és páros versenyszámában indul. A Tisza-parti bocsásnak kiváló eredményei vannak, hiszen párosban bronzérmes az athéni paralimpián (2004), Európa-bajnok párosban (2005), világbajnoki ezüstérmes szintén párosban (2006), egyéniben negyedik az új-zélandi világkupán (2003).

– A bocsa kicsit olyan, mint a sakk, az ellenfél hibáiból lehet értékes pontokat gyűjteni. Azt szeretem, ha szoros a mérkőzés, mert az különösen doppingol a még jobb teljesítményre. Ilyen esetben még az sem fáj, ha esetleg kikapok. Remélem, hogy ez az egyéniben és a párosban minél később következik be – mondta Béres Dezső, a Démász telefonos ügyfélkapcsolati előadója.

Szeged paralimpikonja, Béres Dezső akár éremre is esélyes. Fotó: Karnok Csaba
Szeged paralimpikonja, Béres Dezső akár éremre is esélyes. Fotó: Karnok Csaba

Másfél éve Antal Andor atlétaedzőnek, számtalan válogatott versenyező mesterének az útmutatásai alapján készül a szegedi paralimpikon. A Szegedi VSE szakembere, mint mondta, mindig is szívügyének tekintette a fogyatékkal élő emberek segítését, társadalmi munkával készítette fel a szegedi bocsást.

– Hetente négyszer edzettünk a volt Móricz Zsigmond Általános Iskola tornatermében – mondta érdeklődésünkre a volt válogatott gyalogló. – Dezső ideális sportoló, aki nagyon lelkiismeretesen készült, ráadásul céltudatos is, ami bizakodásra ad okot a várható szereplését illetően. Egész évben a felkészülése közben mindössze két napot hagyott ki betegség miatt. Ezért is remélek tőle jó szereplést, ami azt jelenti, hogy párosban mindenképpen dobót remélek, de egyéniben is ott kell lennie az első hatban. Egyébként most is tartjuk a kapcsolatot.

Természetesen rákérdeztünk az edzőnél: neki nem volt lehetősége elkísérni versenyzőjét?
– Nem is igazán került ez szóba, mert eddig is a párostárs, a nyíregyházi Gyurkota József edzője, Lénárt György gardírozta a versenyeken és készítette fel az edzőtáborban is Dezsőt.

Béres Dezsőért vasárnaptól szoríthatunk, hogy a három napig tartó egyéni versenyben végig bennmaradjon, ugyanis kieséses rendszerben bonyolódik a küzdelem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnoki cím kárpótolná Németh Bernadettet

Porckorongsérve után a jövő hét végi szekszárdi felkészülési tornán már pályára lépne Németh… Tovább olvasom