Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Az elátkozott délkeleti régió

Szegeden egyelőre csak álom egy NB I-es labdarúgócsapat. Bármily hihetetlen, de Csongrád megye szomszédjainál: Békésben, Bácsban és Szolnokban sincs NB I-es gárda. Legközelebb a romániai Aradon találunk első osztályú együttest.
Nincs futball. Legalábbis minőségi, azaz jegyzett labdarúgás. Évek, évtizedek óta.

Négy NB-s csapat

A Csongrád megyei futballbarátok csak álmodoznak arról, hogy NB I-es csapatnak szurkolhassanak. A megye legnevesebb gárdája a Makó FC. A Maros-parti városban akadnak olyan vezetők, akik azért dolgoznak, hogy a második vonalban, az NB II-ben örömet szerezzenek a szurkolóknak. Dicséretes a csongrádiak, a vásárhelyiek és az algyőiek munkája is, az NB III-ban.

Kis pénz, kis foci. Ez igaz a régióra is. Bármily hihetetlen, de Csongrád megyén kívül sem Békésben, sem Szolnokban, sőt Bács-Kiskun megyében sincs NB I-es foci. Miért? Megfejthetetlen. Az is igaz, ha a szegedi, vagy a békéscsabai gárda feljutott a legmagasabb ligába, évek múlva már ki is zuhant. Liftezett az osztályok között. Kecskeméten és Szolnokon évtizedek óta csak álmodoznak arról, hogy esetleg NB I-es meccseket nézzenek. Igaz, jelenleg az NB II-ben sem tolongnak a lelátón a szurkolók, átlagban mindkét helyszínen 300–400 néző figyeli az eseményeket. Bács megye utolsó büszkesége a Stadler FC volt. Stadler József birodalma azonban összeomlott, a stadionban jelenleg megyei bajnoki meccseket játszanak.

Száznégy kilométer

Nézzünk akkor egy kicsit körül a környezetünkben. Legközelebb Szegedhez Aradon van első osztályú labdarúgócsapat.
Száznégy kilométerre tőlünk. Idén jutott fel az UTE Arad, és jelenleg öt forduló után a nem várt negyedik helyen tanyáznak, úgy, hogy a legutóbbi fordulóban a Rapid Bukarestet 1–0-ra legyőzték. Ha már külföldön járunk, akkor időzzünk el egy kicsit még ott. Irány Szerbia! Szabadka hasonló cipőben jár, mint Szeged. Nincs első osztályú csapata.
A Szpartak jelenleg második ligás. Utoljára még 2000-ben Urbán Flóriánt is a soraiban tudva szerepelt a legmagasabb osztályban. Azóta esélye sem volt feljutni. A Vajdaságban Újvidéken működik legstabilabban a csapat. A Vojvodina többször csatázott már a dobogóért, jelenleg 9. a 12 csapatos pontvadászatban.

Horvátországban Eszéken is stabil első osztályú gárda működik. Igaz, itt sem túl fényesen, hiába szerepelt a gárdában több utánpótlás-válogatott játékos, itt is diadalmaskodott a pénz: eladták őket. Jelenleg az ötödikek.
És akkor vissza Magyarországra! Paks (13. helyen áll jelenleg) a legközebbi település Szegedhez. Az újonc együttes tőlünk 108 kilométerre fogadja a hazai „sztárcsapatokat". Pécsett (14.) rendezték a sorokat, a klub anyagi hátterét stabilizálták, igaz, ez arra elég, hogy ne essenek ki. Budapest. Ez más világ, nem is foglalkozunk vele bővebben, csak talán annyit, hogy Londonon kívül nincs még egy főváros, ahol ennyi első ligás csapat létezne. Talán ezért nincs a régióban minőségi foci? Nem elképzelhetetlen.

Miskolc (7.) a következő város. Sok a hasonlóság Szegeddel. A DVTK is ingázik, és ingázott rendesen. Egyszer fent, egyszer lent. Egy szerencséjük van: a városban hihetetlen népszerűségnek örvend a futball, a szurkolók akarata sokat segít abban, hogy most is NB I-esek.

Debrecen: külön sziget

És akkor Debrecen (2.). Külön sziget a magyar labdarúgásban. Rend van. Anyagiak terén biztos. Nem elképzelhetetlen, hogy a cseh Beránek érkeztével a szakmai munka is egyenesbe jön. Irigykedve figyeljük, hogy a Loki jó és legtöbbször telt házas meccseket játszik. Tőlünk 207 kilométerre.

Mi marad nekünk? Nosztalgiázni. Emlékezni a régi nagy meccsekre és a régi nagy játékosokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi sportműsor

Tovább olvasom