Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Az erő végig velük volt

A 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság legnagyobb meglepetését a férfi ezer kajak négyes szállította. A magyar kvartett hatalmas fölénnyel nyerte a döntőt. A csapat tagja volt Gyökös Lajos, a Démász Szeged Vízisport Egyesület sportolója.
Gyökös Lajos útban a társakkal (Kökény, Vereckei és Horváth) az aranyérem felé Fotó: Karnok Csaba
Minden arany-, ezüst- és bronzérem kedves a magyar szurkolóknak. A jóból most kijutott nekünk. Tizenkét elsőséget, két második és négy harmadik helyet szereztek a válogatott tagjai. Minden idők legeredményesebb magyar szereplését hozta a 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság. Hősök, példaképek születtek. Sok számban számítottak a drukkerek aranyéremre, azonban a férfi kajak ezer négyes sikere a váratlan, a meglepetés kategóriába tartozott. Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor úgy utasította maga mögé a mezőnyt, hogy azok végig csak a hátukat látták. Nagy futamot pórdukáltak. Tegnap délben éppen a pályára tartó Gyökös Lajossal beszélgettünk.

Jól bírták

– A hajókat megyek ki becsomagolni. Hihetetlenül boldog vagyok. Életem legnagyobb győzelmét értem el. Eddig egy ezüstérmem volt, ezt 2002-ben szereztem négyesben a sevillai Európa-bajnokságon. Csak titkon reménykedtünk abban, hogy sikerül a dobogóra felkapaszkodnunk. Nagyon jól kezdtünk.

Mindannyiunkat meglepett, hogy mennyire elléptünk a mezőnytől. Féltem is: nehogy „meghaljunk", elkészülünk az erőnkkel. Szerencsére ezt nem történt meg, a hajrát is jól bírtuk. Mindent kiadtunk magunkból. Elfáradtam-e? Nem vettem észre, mert annyira boldog voltam. Az erő velünk volt! Az előfutamok alatt jobban kikészültem. Amikor a németek mögött másodikok lettünk, akkor alig tudtam magamhoz térni. Fantasztikus érzés volt ünnepelni, a szurkolók gratulációját fogadni. Annak pedig külön örülök, hogy bebizonyítottam: érdemes volt leigazolniuk két éve a szegedi klub vezetőinek.

Billegett a hajó

Pedig nem minden alakult ilyen simán. Nem ment egyik pillanatról a másikra a négyes összeállása. Rengeteg munka volt ebben az aranyéremben.

– Amikor először, három héttel a második válogató előtt hajóba ültünk, úgy billegtünk, mint az amatőrök. Akkor abban a pillanatban nem gondoltam volna, hogy esélyünk lesz kiharcolni a szegedi vb-n való indulást. Szerencsére másnapra mindenki összekapta magát, megtaláltuk a megfelelő beállítást. Hogy találtunk egymásra? Nekem nem sikerült a Síkkal, Csamangóval rajthoz álló egységgel a duisburgi világkupa. Vereckei kikapott Benkőtől, míg Horváth edzőt váltott, Sáritól átrándult Sérához. Így ültünk össze. Még ezer szerencse, mert most vb-aranyat ünnepelhetünk.

A nagy kérdés, mit hoz a jövő. Horváth Gábor a visszavonulás gondolatával kacérkodik. Többen azt mondják, ennek a négyesnek lehet esélye Pekingben is.

Sorsdöntő tavasz

– „Hori" vérbeli profi. Sokan azt mondják, hogy öreg. Ez nem igaz, hiszen még mindig nagyon fiatalos, rengeteg tapasztalattal rendelkezik. A sorsunk nem most dől el, hanem tavasszal. Természetesen jó lenne együtt maradni, és elképzelhető, hogy ez a siker együtt is tart bennünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reményfutamoznak az evezősök

A négy magyar egység közül három volt érdekelt a London melletti Etonban megkezdődött… Tovább olvasom