Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Az év sportolói, a DM életműdíjasa: Hódi Károly

Hódi Károly egyik szeme sír, a másik nevet. 2005-ben a kettesfogajtó világbajnokságon kétszer is dobogó második fokára állhatott, azonban az utolsó futamig vezetett. Hódi a Délmagyarország életműdíjasa lett.
Hódi Károly már négyesfogattal tréningezik. Fotó: Baranyai Antal
Az egyszerű halandó azt gondolná, hogy a fogathajtásra nem is kell annyit készülni. Azonban ha Hódi Károly egyéni és csapat világbajnoki ezüstérmes kettesfogathajtó mindennapjait figyelembe vesszük, akkor igencsak elképedhetünk.

Tizenkét órázik

– Általában negyed hatkor érkezem a tanyára. Leápolom a lovakat, rendbe rakom a boxokat. Negyed nyolckor aztán megkezdem az edzéseket. Most, hogy a négyesfogathajtó világbajnokságon induló magyar csapatba kerülést tűztem ki célul, délelőtt egyenként edzek a lovakkal. Délután pedig a négyessel tréningezek. A foglalkozást 17 órakor fejezem be. Majd ismét a lovak ellátása következik, és az istálló rendbetételével zárul a tanyán a napom. Csak az a baj, hogy hamar sötétedik. Mennyivel könnyebb dolgom lesz március végén már – vázolta egy átlagos felkészülési napját Hódi Károly. Természetesen a vb-ezüstérmes kettesfogathajtó nagyon örül, hogy az időjárás eddig igen kedvező volt.

Sok a kiadás

Azt még a laikus is tudja, hogy nagyon költséges sport a fogathajtás. Ha meg is van mindene egy versenyzőnek, azért a szintentartáshoz is százezrek kellenek. Nem beszélve a versenyek költségeiről, s a segítők kiszolgálásáról. „Hamarosan vizsgálat alá vesszük a versenykocsikat, s kicseréljük azokat az alkatrészeket, amelyek elhasználódtak. Ugyanez a sors vár a lószerszámokra is." – mondta Hódi Károly.

Sárgarépa és alma


– Egyébként nagyon jókedvűek. Szinte imádják az edzéseket. Amelyik ló következik, az szinte már a boxajtót kaparja. Örömet okoz nekik a jó levegőn való mozgás. Meg is kapják a szükséges vitaminokat: sárgarépát és almát annyit esznek, amennyit csak akarnak.
A fogathajtás egyébként nem egy olcsó mulatság. Ha pénzes támogatói nincsenek is a szegedi versenyzőnek, de olyanok, akik lóval, takarmánnyal segítik, többen is akadnak.
– Karácsonykor nem várt ajándékot kaptam. Az a csávolyi Farkas József, aki a salzburgi világbajnokságon közölte velem, hogy visszaveszi a lovát, most azzal lepett meg, hogy közölte: visszakapom, s már készülhetek vele az idei versenyekre. Rajta kívül még Böröcz Pál segít lóval.

Önzetlen segítők

A Szegedi Fesztivál SE versenyzőjének önzetlen segítői is vannak: Zacsok János és Martók Pál a takarmánybetakarításban szorgoskodik, Csibri Ferenc által adott zab biztosítja a lovak jó állapotát. De a két segédhajtóról sem szabad megfeledkezni, hiszen Szabó László és Kiss Tamás a felkészülésben és a versenyeken nyújt pótolhatatlan segítséget. No és természetesen a feleség, valamint a lánya, Mercédesz, aki egyébként triatlonista, szintén teljesen kiveszi részét a feladatok elvégzéséből.

Sokszor elhangzott már vádként, hogy a legtöbb magyar fogathajtó csak a hazai versenyeken áll rajthoz. Így amikor kikerülnek a nagy nemzetközi porondra, akkor esetleg meglepetés éri őket, hogy mennyit változott a mezőny. Hódi Károly az idén nagy fába vágja a fejszét:
– A fábiánsebestyéni versenyre két héttel később az angol királynő windsori kastélyának udvarában rendeznek egy nagy nemzetközi versenyt, azon szeretnék a négyes fogatommal részt venni. Úgy tudom, ott lesz a versenyszám krémje, s így reális képet kapok arról, hogy hol állok a felkészülésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged-játékosok az Eb-re készülő válogatottban

Hétfőtől négy szegedivel – Ilyés Ferenc, Lendvay Péter, Szente Gábor és Vadkerti Attila… Tovább olvasom