Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Az ifjúságé a Maty-ér

Az Európa-bajnokság után a második legrangosabb utánpótlás evezős versenynek ad otthont péntektől vasárnapig a szegedi Maty-ér. A 31. Jeunesse-kupán az EDF DÉMÁSZ-Szegedet hat sportoló képviseli.
 Történelem

A kupa nevét adó jeunesse szó francia eredetű. Jelentése: fiatalság, ifjúság, ifjúkor. Az első versenyt 1985-ben rendezték meg, azóta a szegedi, Maty-éri lesz a 31. viadal, viszont Magyarországon a Jeunesse-kupa debütál, hiszen hazánk első alkalommal ad otthont neki.

Hagyomány, tradíció. Az evezős sportággal kapcsolatban e két főnevet gyakran használjuk. És ha felidézzük, hogy hazánk már a 116. országos bajnokságon van túl, akkor egyet kell értsünk az előző mondattal.
Mindez teljesen érződik a Jeunesse-kupán is, amelyet hazánkban, a szegedi Maty-éren először rendeznek meg, összességében azonban a fiatalok regattája már a 31. eseménynél tart.

Három napon át a 17, 18 éveseké az olimpiai centrum, és a hagyományok értelmében az a 12 ország indítja a versenyzőit, amely annak idején létrehozta az eseményt. Magyarország mellett Anglia, Írország, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Svájc, Belgium és Hollandia ifjúsági evezősei érkeznek a Maty-érre.

 Program

A 31. Evezős Jeunesse-kupa programja, péntek, 17 óra: női nyolcas döntő. Szombaton 9 órától: előfutamok, 14 órától: A és B döntők. Vasárnap 8 órától: előfutamok, 10.30-tól: A és B döntők.

– A viadal pénteken 17 órakor a női nyolcasok versenyével, majd a megnyitóval indul. Érdekesség, hogy az első napi egyetlen döntőben csak olyan versenyzők startolhatnak, akik nem csak ebben az egy számban érdekeltek. 1985- ben az volt a cél, hogy a vb- re ki nem jutottaknak is legyen egy olyan nemzetközi viadal, amely minőségi párharcokat jelent, így szombat és vasárnap is ugyanazt a 13 számot bonyolítjuk le. A FISA 12 tagországa által létrehozott versenybe bekapcsolódni nemigen lehet, hiszen borulna a jól bevált, a két előfutamból, majd A és B döntőből álló műsor – nyilatkozta Dani Zsolt, az EDF DÉMÁSZ-Szeged edzője.

A 31. Jeunesse-kupán a szakember hat tanítványa érdekelt: Adonyi Sarolta és Nasz Eszter a kettesben, valamint a kormányos Priváczki Laurával a nyolcasban, Dobai Tamás, Cseh Kristóf, valamint a kormányos Csűrös Balázs szintén a nyolcasban kap szerepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Királyi táv algyői uralkodóval

A Portugáliában rendezett ifjúsági és U23-as kajakos, kenus világbajnokságon az ifiknél az Algyő SK fiatalja, Kopasz Bálint K1 1000 méteren arany-, K4 1000 méteren pedig bronzérmet szerzett. Tovább olvasom