Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit

A Délmagyarország és a Délvilág idén is megrendezte Az év sportolója díjátadó gáláját, amelynek ezúttal a szegedi Bistorant étterem adott otthont. A 43. gálánkon 19 gyönyörű üvegtrófeát nyújtottunk át, amelyeket a CE Glass Industries készített el lapunk számára. Most egyesével is bemutatjuk a 19 díjazottunkat.
Az év női sportolója (DM) és az év parasportolója (DM): Biacsi Ilona és Biacsi Bernadett

Két csodálatra méltó lány! – így lehetne jellemezni az SZVSE két atlétáját, Biacsi Ilonát és Biacsi Bernadettet. Mindketten Antal Andor tanítványai. Évek óta szállítják a jobbnál jobb eredményeket, itthon és nemzetközi porondon is sok-sok győzelmet értek el. És eljött 2012! Az az év, amire büszkék lehetnek. Mindketten kiharcolták a londoni paralimpián való szereplés jogát. Edzettek, készültek életük nagy eseményére. Korán reggel még dolgoztak, délután pedig már rótták a köröket az SZVSE-pályán. Lehetett mínusz 10 fok, lehetett 35 fok, ők ott voltak a tréningen.
Izgult értük mindenki. 1500 méteren totális telt ház előtt futhattak az olimpiai arénában. Életük nagy futása volt. Ilona harmadik lett, ikertestvére, Bernadett pedig negyedik. Éremmel tértek haza, amire mesterük, a hihetetlen nagy szívvel rendelkező Antal Andor nagyon büszke.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Nem volt kérdés, hogy idén is mindketten díjazottak legyenek a Délmagyarországnál. Az első női szegedi paralimpiai érmes, Ilona lett Az év női sportolója, Bernadett pedig Az év parasportolója.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Örülök, hogy bővül a díjgyűjteményem. A tesóval a mai napig nézzük a verseny képeit, ki vannak rakva a szobában, még most is erősen dobogó szívvel gondolunk vissza az élményekre. Nagyon boldogan élünk, áprilisban egy félmaratoni világversenyre készülünk, ahogy a jövő évi Európa-bajnokságra és világbajnokságra is – nyilatkozta Ilona a Bistorant étteremben tartott díjátadó gálán.

Az év edzője (DV) és Az év női sportolója (DV): Zantleitner Krisztina és Kövér-Kis Réka

A Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata a megye egyik legeredményesebb egyesülete és minden évben díjazottja volt – valamilyen formában – lapunk Az év sportolója ünnepségének. Az együttes az egykori világbajnok játékos, Zantleitner Krisztina edzősége alatt újra virágkorát éli: irányításával 2009-től mindig minden sorozatban amiben indultak, érmet szereztek. A magyarkupában, sorrendben, bronzot, aranyat és két ezüstöt, a bajnokságban két ezüstöt és egy bronzot, míg a LEN-kupában két bronzérmet. Az év edzőjének választott Zantleitner Krisztina profi szemléletet honosított meg a klubnál, és fiatalok sorát építette be a csapatba.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Szeretnénk a bajnokságban és jövőre a magyar kupában is a csúcsra jutni, a fiatal játékosokban még látok ennyi fejlődési lehetőséget – mondta a tréner, aki az utánpótlásgárdát is vezényli.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A szentesi női póló egyik legnagyobb ígérete a 21 éves Kövér-Kis Réka, aki az év női sportolója lett, részese, főszereplője volt minden nagy klubdiadalnak, és bár az olimpiáról lemaradt, a felnőtt válogatottnak is oszlopos tagja lehet. Ez csakis rajta múlik. Röviden kommentálta lapunknál aratott sikerét, és sokak vágyát fogalmazta meg: – Remélem, a bajnokságban aranyérmet nyerünk, mindent megteszünk érte – jelentette ki.

Az év férfi sportolója (DM): Zubai Szabolcs

Az év férfi sportolója 2012-ben a Délmagyarországnál a Pick Szeged 28 éves játékosa, Zubai Szabolcs lett. Immár ötödik idényét tölti a kétszeres magyar bajnoknál, nem vitás, a szegedi publikum egyik legnagyobb kedvence.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Zubai Mezőkövesden született, itt ismerkedett meg a kézilabdával, majd Dunaújvárosba költözött. Itt lett NB I-es játékos, a Dunaferr meghatározó kézilabdása volt. Sokan csak „Snake-nek" (kígyó – a szerk.) nevezték, hiszen úgy mozgott a falban, mint egy kígyó.

Zubai Szabolcs számára emlékezetes marad 2012. Nagy álma volt, hogy szerepelhessen egy olimpián. Ez összejött, meghatározó tagja volt a Londonban negyedik helyen végzett magyar válogatottnak.

– Rajtam nem múlik a fényes érem megszerzése. Felemás év volt az idei, mert éremért mentem Londonba. Azt mondják, az idő megszépíti a negyedik helyet, de egy második helynek jobban örültem volna. Remélem a januári világbajnokságról medállal tudunk visszatérni – nyilatkozta Zubai Szabolcs.

A Pick Szeged együttesével két érmet szerzett, a bajnokságban és a magyar kupában lett ezüstérmes. A Bajnokok Ligájában megszerezte 100. gólját szegedi színekben. Nemcsak a játékával, hanem példaértékű munkájával, akaraterejével és sportszerű viselkedésével érdemelte ki Az év férfi sportolója díjat.

Az év férfi sportolója (DV): Seres András

Egy olimpikon, a szegvári származású Tégla Ferenc csábította a Szentesi Maximus Közhasznú Sportegyesülethez Seres András diszkoszvetőt. A Budapesten élő 23 éves sportoló idén mutatkozott be a felnőttek között, és szinte berobbant az elitbe: 58 méteres teljesítményével megnyerte az országos téli dobóbajnokságot. Nem véletlen, hogy a Délvilágnál őt választottuk Az év férfi sportolójának.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
– Sokat köszönhetek a Szentesi Maximus Közhasznú Sportegyesületnek, mindenben támogatnak. Szegváron és Szentesen is rendszeresen edzőtáborozunk, megismertem mindkét települést – nyilatkozta korábban lapunknak Seres András. Díjátadónkon elárulta, ötkarikás álmai vannak.

– Szeretnék kijutni Rióba, a 2016-os olimpiára, de ez nagyon nehéz lesz. Közelebbi cél, hogy kvalifikáljam magam a 2013-as téli és nyári Európa-kupára, de a legnagyobb álmom az olimpia mellett a világbajnoksági szereplés – árulta el Seres András, a Szentesi Maximus KSE diszkoszvetője.

Az év csapata (DM): Szegedi TE

– Megtiszteltetés, hogy a Pick Szeged férfi kézilabdásai, illetve az A-Híd Szeged férfi vízilabdásai előtt szereztük meg ezt az elismerést – nyilatkozta díjátadó gálánkon a Szegedi TE férfi tekéseinek elnöke, Karsai Ferenc.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
A szakember szerénykedett, ám az együttese teljesen megérdemelten hódította el a Délmagyarország Az év csapata díját. Mert a Szegedi TE két év szünet után visszahódította a bajnoki címet a Zalaegerszegtől, majd megnyerte története során harmadszor a világkupát. A nemzetközi egyéni viadalokon Kiss Norbert tarolt: a lengyelországi Lesznóban rendezett világbajnokságon sprintben első lett – ez a negyedik vb-címe –, a szerbiai színekben induló Ernyesi Róbert háromszor második lett (sprint, kombináció, klasszikus egyéni), közben pedig Kiss Norbert három olyan rangos versenyen (kétszer a World Tour Classicon, egyszer pedig a szegedi világranglista-versenyen) is nyert, amelyen szintén a világ legjobbjai indultak.

Nyugodtan mondhatjuk: igazi aranyév volt 2012.

Az év csapata (DV): Szentesi TK-Gellért SE

A Szentesi TK-Gellért SE női teniszcsapata (tagok: Pálinkás Eszter, Furák Csenge, Barzó Lilla, Lőrincz Zsófia, Antunovics Dunja, Klopcsik Diána, Fricska Anett, Hernádi Anett, Pászti Judit, Mészáros Lotti Friderika, Fábián Luca, Zsódi Annamária, Hajdú Kata) megnyerte a másodosztályú, vagyis az OB I-es bajnokságot – ezzel feljutottak az elitbe, vagyis a Szuperligába –, és ezzel kiérdemelte a Délvilágnál Az év csapata elismerést.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
– Örülünk a díjnak, de van bőven feladatunk, össze kell rakni az együttest a Szuperligára, azért reméljük, meg tudjuk ismételni az idei sikereket – mondta Rákóczi Andrea csapatkapitány.

Az év edzője (DM): Vincze Balázs

Az A-Híd Szeged VE férfi vízilabdacsapata idei teljesítményével örökre beírta magát a szegedi sportélet történelemkönyvébe, ugyanis a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében szerepelt, megvédte címét a magyar kupában, a 22 mérkőzésből álló őszi szezont pedig veretlenül zárta. A sikerek fő letéteményese Vincze Balázs vezetőedző, akit nem véletlenül tartanak Benedek Tibor kihívójának a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya posztjáért zajló „párbajban".

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Klasszis játékosai örömmel dolgoznak vele, hiszen korban és gondolkodásban is közel áll hozzájuk. A mester pszichológusi vénája is megmutatkozik az edzéseken és az időkéréseknél, és reménykedünk, hogy addig motiválja tanítványait, amíg a Szeged be nem jut a hőn áhított bajnoki fináléba.

Az év parasportolója (DV): Rácz Nikolett

Az év parasportolója a Délvilágnál a 15 éves Rácz Nikolett, a Szentes Városi Úszó Club sportolója lett, aki kis híján tagja lett a londoni paralimpiára utazó keretnek, végül nem szerzett kvótát. A Kovács Brigitta edzővel készülő fiatal úszó több nemzetközi versenyt megnyert, és korosztályának egyik legnagyobb ígérete. A „londoni csalódást" feldolgozta, és új célként a riói ötkarikás játékokra való kijutást tűzte maga elé. Sós Csaba szövetségi kapitány elmondta róla: nagyon tehetségesnek tartja, és szerette volna kivinni már az idei paralimpiára. Bízik benne, hogy a jövőben is így fejlődik, akkor nemzetközi szintű úszóvá válhat, és 2016- ban Rio de Janeiróban rajtkőre állhat.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Meg szeretném ismételni idei sikereimet, a világbajnokságon pedig minél jobb eredményt akarok elérni – mondta díjátadónkon Niki.

Életműdíjas (DM): Varró Oszkár

Hihetetlen tudással rendelkezik. Ismer mindenkit, kutat, lejegyez, megírja, összefoglalja. Ő nem más, mint Varró Oszkár sporttörténész. Ezt a szakmát jóformán egyedül képviseli a megyében. Ha valaki bármit meg szeretne tudni híres szegedi sportolókról, megyei olimpikonokról, akkor őt kell megkérdezni. Varró Oszkárt 2012- ben a Délmagyarország Életműdíjjal jutalmazta.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– A Magyar Olimpiai Bizottság is kitüntetett, de nekem ez ennél is nagyobb elismerés. Nagyon szépen köszönöm, hogy megbecsülnek engem mint háttérembert. Az összes sportágba bekapcsolódtam mint tanárember, és területi képviselőként a MOB nagyon megbecsül, amit publikációkkal hálálok meg. Borkai Zsolt elnök és a bizottság nagyon sokat tett azért, hogy sikeresek legyünk, remélem, meg tudjuk őket becsülni.

Életműdíjas (DV): Nagy György Sándor

Nélküle nem valószínű, hogy Makó kapcsán beszélhetnénk a férfi kézilabdáról. Szerencsére Nagy György Sándor lelkes, ebben van jó néhány társa, így a ContiTech-Makó KC csapata meghatározója az NB II Délkeleti csoportjának. Az együttes a legutóbbi két bajnokságot ráadásul megnyerte, más kérdés, hogy a szűkös anyagiak miatt egyik alkalommal sem válthatott osztályt, és vállalhatta el az NB I/B-s szereplést.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A klub éppen idén ünnepelte a huszadik évfordulóját, és ebből az alkalomból Nagy György Sándor szervezésében a Pick Szeged Bajnokok Ligájában érdekelt csapata látogatott el Makóra – az Erdei János Sportcsarnok meg is telt. Szervez, tudósít, ha kell, vitázik is, mindezt a Makó kézilabdacsapatának érdekében. A húsz év bizonyítja, van értelme.

Az év utánpótlás fiú sportolója (DM): Hegedűs Ákos

Ígérete, egyben egyre érettebb klasszisa sportágának Hegedűs Ákos. A Szegedi Wakeboard Egyesület 15 éves wakeboardosa hibátlan éven van túl 2012-ben: előbb a franciaországi Európa-bajnokságon végzett a Boys kategória élén, megszerezve második Eb-aranyát, majd a Fülöp-szigeteki világbajnokságon sem talált legyőzőre, így immár háromszoros korosztályos világbajnoknak mondhatja magát. Nem véletlen, hogy a Délmagyarországnál ő lett Az év utánpótlás fiú sportolója.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Az Eb volt talán a nehezebb, mivel szokatlan, balos pályán kellett versenyeznünk, amivel nem volt könnyű megbarátkozni – mondta az Algyőhöz közeli Sun City Wakeboard Beachen készülő Ákos lapunk díjátadóján. – Jövőre korosztályt váltok, így újabb kihívások várnak majd rám. A télen szárazföldi edzésekkel készülök, de amint az idő engedi, visszatérek a vízre is – tette hozzá.

Az év utánpótlás fiú sportolója (DV): Csonka Balázs

Lapunk először 2009-ben írt a sakkozó Csonka Balázsról. Az akkor 12 éves kisfiú korosztályában 40 nemzet 106 versenyzője között harmadik lett az olaszországi Európa-bajnokságon. Már akkor sejteni lehetett, hogy szép jövő vár a szegedi sportolóra, aki idén teljesítményével kiérdemelte a Délvilágnál Az év utánpótlás fiú sportolója címet. Hogy miért a Délvilágnál? Balázs, aki jelenleg 2320 Élő-ponttal rendelkezik, évek óta az ASS-Makó SVSE NB I-es sakkcsapatának játékosa.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Komoly céljaim vannak. Előbb szeretnék bekerülni a magyar válogatottba, majd részt venni egy sakkolimpián, lehetőleg minél előbb – mondta a 15 éves Csonka Balázs.

Milyen fizikai felkészülés kell egy sakkozónak? – kérdeztük a talpraesett sportolót.

– A jó fizikai erőnlét fontos azért, hogy a hosszú játszmáknál is végig koncentrálni tudjak. Létezik egy sportág, a sakkboksz, amelyben egy mérkőzés tizenegy menetből áll, hat menetben sakkoznak, ötben pedig bokszolnak. Persze ez azért nem a legszokványosabb módja az edzésnek – mesélte nevetve.

Az év utánpótlás lány sportolója (DM): Kárász Anna

Bár még csak 21 éves, már letette névjegyét a felnőttek között is. A Szerbiába távozott háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa utódjának tartják – joggal.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE dunaújvárosi származású kajakosa, az egyetemi tanulmányait Szegeden végző Kárász Anna az idei szolnoki országos bajnokságon négy számban szerzett magyar bajnoki címet: K1 és K2 500 méteren, K1 200 méteren, valamint K1 1000 méteren is. A felnőtt Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert (K2 1000 méter), míg saját korosztályában, az U23-asok között kétszer is felállhatott Európa legjobbjai között a dobogó tetejére Portugáliában: K4 és K2 500 méteren.

Az eredménysor is igazolja, ritka kincset talált a szegedi klub és Kovács László edző, aki nagyon kemény felkészülési munkát vezényel Kárásznak. Szükség is lesz az erőre, mert 2013-ban Európa- és világbajnokság várhat a versenyzőre, amelyeken főleg négyesben van esély a részvételre – aztán 2016-ban a riói olimpián remélhetőleg már akár egyesben is.

Az év utánpótlás lány sportolója (DV): Bartos Blanka

A Hód-Fitness SE évek óta híres utánpótlás-neveléséről, a vásárhelyi a legsikeresebb magyar klubok közé tartozik a fitnesz területén. Korábban is előfordult már, hogy a klub egyik versenyzője nyerte a Délvilágnál Az év utánpótlás lány sportolója díjat, és ez idén is így történt: 2012-ben Bartos Blanka részesült ebben az elismerésben. A 19 éves sportoló – Miklós Melinda tanítványa – a Székesfehérváron megrendezett X. Fit-kid Európa-kupán hét ország versenyzői között végzett az élen a Fitness Women kategóriában, ezzel a klub történetének első Eb-aranyát szerezte meg a felnőttek között – úgy, hogy betegség miatt egy évet kellett kihagynia.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Tizenkét évet dolgoztam azért, hogy Európa-bajnoki aranyérmet szerezzek, ez idén összejött. A jogi egyetemre járok Szegeden, szeretem azt is és a fitneszt is, a kettővel együtt teljes, kerek az életem – nyilatkozta lapunknak a sikerről az év utánpótlás lány sportolója.

Az év utánpótlásedzője (DM): Garzó Erika

A Tornádó Team görkorcsolyázóival óvodás koruktól foglalkozik Garzó Erika, a csapat többi edzőjével végzett munkája pedig beérni látszik, ugyanis a magyar válogatott vezetőjeként hét tanítványát is a keretbe hívhatta, akik a tatabányai országos bajnokságon 17 érem mellett a csapatbajnoki címet is begyűjtötték.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Mi több, sokat tett azért is, hogy Szeged rendezhesse az idei Európa-bajnokságot, amelyen a magyar válogatott három legeredményesebb versenyzői a Tornádó Team kadett lányai, Gardi Dominika, Sántha Blanka és Deák Dóra voltak.

– Hiába mondják, hogy soha nem lehet elégedett az ember, most az vagyok. A város és az ország mellénk állt, mindenben segítséget kaptunk, a nemzetközi versenyeken sikeresek voltunk, pedig az európai elithez képest gyerekcipőben járunk – mondta Garzó Erika lapunk díjátadó ünnepségén.

Az év utánpótlásedzője (DV): Szatmári-Nagy Szilvia

Az ország legeredményesebb táncklubja. Egyszerűen csak így jellemezhetjük a szentesi Szilver Táncsport Egyesületet, amely idén ünnepli megalapításának éppen huszadik évfordulóját. Kevesen tudják, de a Szilver név nem elsősorban az ezüst angol megfelelőjére utal, hanem mozaikszó, és jelentése: Szil(via) ver(senyezői).

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

És hogy kit takar a  név? A klub mozgatóját, a sikerek elsőszámú felelősét, Szatmári-Nagy Szilviát, aki 1992 óta tanítja, neveli a fiatalokat. Legismertebb tanítványa a világ- és Európa- bajnoki harmadik László Csaba, aki 1999-ben még ifjúsági versenyzőként nyerte meg Németh Anikóval a klub első magyar bajnoki címét.

Azóta nincs megállás: Lászlónak és az egyesületnek sem. Szatmári-Nagy Szilvia olyan stábot alakított ki maga mögött, amelynek munkája révén jelenleg standard táncokban és tíztáncban három korosztályban (junior, ifjúsági, felnőtt), valamint a latin-amerikai táncok junior korcsoportjában az aktuális magyar ranglistát szentesi duó vezeti. Tehetségnek számít a Rónyai Zoltán, Farkas Boglárka, a Jéri Tamás, Szepesi Lilla, a Kis Vencel, Bor Ildikó és a Hegyes Bertalan, Kis Violetta páros is, de a sort nyugodtan folytathatnánk – aranyszínű betűkkel.

Az év sportteljesítménye: Toyota T-Max SZUE

Az 1994-ben alapított Szegedi Úszó Egylet, amely ma Toyota T-Max SZUE néven szerepel, története legnagyobb sikerét könyvelhette el azzal, hogy idén a harmadik helyre lépett elő az egyesületi ranglistán. A 285 úszóval foglalkozó klub – amely hat korosztályos válogatottal büszkélkedhet – az országos bajnokságokon 107 versenyzőt indított, akik 19 arany-, 10 ezüst- és 20 bronzérmet szereztek.

Az igazi példaképek: díjaztuk Csongrád megye legjobb sportolóit. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az edzői gárda: Molnár János, Máté Zsolt, Nagy Attila Imre, Gellért Gábor, Ulrich József, Ádándi-Kiss Gyula. A csapat legnagyobb tehetségei idén kiugró eredményeket produkáltak. A 14 éves Novoszáth Melinda hét számból hetet nyert a közép-európai országok zsolnai versenyén, itthon pedig tíz bajnoki aranyérmet szerzett, Sibalin Flóra a junior-Európa- bajnokságról bronz medállal tért haza, Olasz Anna pedig az olimpiai kvalifikációs versenyen mindössze négy másodperccel kapott ki a Londonban bajnoki címet szerző Risztov Évától.

Olvasóink írták

  • 1. nie 2013. január 02. 06:14
    „Minden díjazottnak gratulálok, a legbüszkébb Rácz Nikire vagyok! csak így tovább! További jó munkát kívánok minden edzőnek és sportolónak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatok, robotok, labdák

Hármasban töltötte a szentestét a Lehmann család: a vízilabdázó Lehmann István és kézilabdázó Lehmann-Dobó Andrea kisfia, Zalán életében másodszor várhatta, mit hozott neki a Jézuska. Tovább olvasom