Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Bajnokság a pokolban és a mennyben

Pistrui László, a Pick Szeged elnökségi tagja, a főszponzor Szeviép képviselője szerint a bajnokságban egyszer a pokolban, másszor pedig a mennyben járt. Véleménye szerint, amelyet a vele készített interjúnkban megfogalmazott, az új bajnokságban ennél még nehezebb percek várnak a játékosokra.
– Kezdjük azzal, hogy a Szeviép és Pistrui László belépésével egy csapásra megjavult a Pick Szeged kézilabdacsapatának eredménye. Lát valami összefüggést a szponzoráció és a sikerek között? – kérdeztük a vehemenciájáról ismert vállalkozót, Pistrui Lászlót.
– Nem fedeztem fel, de az látszik, hogy a csapat át tudja érezni a felelősségét. Ezt kellene azonban állandósítani, hogy egyszer ne a gödör fenekén járjunk bánatunkban, másszor pedig a csúcson legyünk örömünkben. Ez utóbbi elérésére kell törekedni a jövőben.

– A mennyben járás érzését tudjuk, hogy a rájátszásban mutatott érett játék okozta. De melyik mérkőzést tartja kudarcnak?

– A mélypontnak a dunaújvárosi tízgólos (32–22) vereséget tartom. Sokan ide sorolják a Magyar Kupában a Tatabánya elleni 33–33-as döntetlent, amely szégyenszemre a kupától való búcsúnkat jelentette. Azonban én ezt a gyenge játékot a Valladolid elleni két nagyon nehéz Bajnokok Ligája-mérkőzésnek tudom be. Igaz, a Tatabányát az ifivel is le lehetett volna győzni. Végül is Zoran Kurtes edző menesztését a Dunaferr elleni kritikán aluli játék döntötte el. Említhetném, hogy a klubra az Ilyés-ügy sem vetett jó fényt. Szeretném azonban megjegyezni, Feci előtt le a kalappal, hiszen ő volt az első olyan távozó szegedi játékos, aki becsülettel végigküzdötte a bajnokságot.

– Gondolta a bajnokság felénél, hogy aranyérmes lesz a Pick Szeged?
– Akkor senki sem gondolhatott ilyet, azonban reménykedtünk nagyon sokan. Az értékelésnél akkor járunk helyes úton, ha az elmúlt két évet tesszük górcső alá. Mindig partiban voltunk a Veszprémmel. Akkor pedig ez már nagyon érett, hiszen az elmúlt évben öt nagyon izgalmas mérkőzésen dőlt el a bajnoki cím sorsa.

– Nyert a csapat a Veszprém ellen a pályán, de mennyiben sikerült a többszörös címvédőnek a szövetségben kezelt szent tehén helyét megingatni? Hiszen köztudott, hogy állandó harcban állnak a sportág vezetőivel.

– Nagyon nehéz olyan vezetőkkel vitatkozni, akik a kézilabdából és nem a kézilabdáért élnek. Ők nem veszik észre a sportág egyetemes érdekét, nekik megfelel a középszerűség. Nem akarják tudomásul venni, hogy más érdekszférába tartozik egy nemzetközi kupában szereplő együttes, mint amelyik éppen most került fel a felhígított, 16 csapatos első osztályba. Ma Magyarországon nincs szükség tizenhat NB I-es csapatra. Ugyanis a bővítés nem jár együtt színvonal-emelkedéssel. Még most is felháborodok, ha arra gondolok, amit egy klubvezető a szövetségben kijelentett: nem mi akarunk a ti szintetekre felkerülni, hanem titeket akarunk a miénkre visszahúzni. Ha marad ez a szemlélet, akkor a magyar kézilabda is a labdarúgásunk színvonalára süllyed le. Mi ellenfeleinknél sokkal szerényebb anyagiakkal vesszük fel a küzdelmet a Bajnokok Ligájában.

– Csak úgy lehet lépést tartani Európa legjobb csapataival, ha sikerül növelni az anyagi hátteret. Erre vonatkozóan milyen megoldáson dolgoznak?

– Amikor 11 évvel ezelőtt bajnok lett a Pick, szinte szétszedték a csapatot, s ennek eredménye volt az öt bronz- és ugyanennyi ezüstérem. Most azonban szinte együtt maradt a gárda. A költségvetésünk növelésében a legegyszerűbben a szurkolók segíthetnek. Mégpedig úgy, hogy megveszik a bajnoki mérkőzésekre szóló bérleteket. Június negyedikétől megkezdjük az árusítását. Igyekeztünk a pénztárcához igazítani az árát: 11, 13 és 15 ezer forint. Hiszem, hogy egyre jobb lesz meccsre járni, s mindenki átérzi azt, ha bérletet vált, ezzel segíti a Pick Szegedet, s biztossá teszi az anyagi hátterét. Nagyon bízom abban, hogy csak állóhely-árusítás miatt kell a következő bajnokságban kinyitni a pénztárt. A felmérés szerint ugyanis egy 20 év körüli magyar fiatal évente négyszer annyit költ diszkóra, mint esetleg Pick-belépőre. Sokszor megfogalmazódott már bennem, ha nem sikerül megtöltenünk a csarnokot, akkor kell-e ilyen színvonalú kézilabda a városnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosársuli: jöhet a hatodik győzelem

Egyetlen mérkőzés van hátra a férfi kosárlabda-bajnokság alsóházi rájátszásából. A Bodrogi… Tovább olvasom