Sport

2011.11.15. 17:41

Balszerencsés poznani stadionavató vereség: POL-HUN 2-1 (1-0)

Idei utolsó fellépésén Egervári Sándor csapata egy peches öngóllal kapott ki a lengyel válogatottól. Meg kell jegyezni azt is, a magyarok csak a második félidőben játszottak elfogadhatóan.

Garai Szakács László

Lengyelország–Magyarország 2-1 (1-0)
labdarúgó barátságos mérkőzés, Poznan, Miejski-stadion. Vezette: [namelink name="Hannes Kaasik"] (észt)

Magyarország: Bogdán – Varga, Vanczák, Juhász, Laczkó – Koman, Sándor (Hajnal, a szünetben), Tőzsér (Elek, a szünetben), Dzsudzsák – Gera, Priskin (Feczesin, 81.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.

Lengyelország: Fabianski - Wojtkowiak (Gol, 84.), Wasilewski, Glowacki (Piszczek, 59.), Komorowski - Dudka (Jodlowiec, 65.), Matuschyk (Murawski, a szünetben) - Blaszczykowski, Mierzejewski (Obraniak, 73.), Rybus - Brozek (Lewandowski, 66.). Szövetségi kapitány: [namelink name="Franciszek Smuda"].

Gól: Brozek (37.), Vanczák (85. - öngól) illetve Priskin (78.)

Sárga lap: Tőzsér (30.), Varga (52.)


Véget ért a találkozó. A második félidőre feljavuló magyar válogatott balszerencsés öngóllal kapott ki. Megérdemeltük volna a döntetlent, annak ellenére is, hogy a lengyeleknek is voltak lehetőségeik.

93. perc: Az utolsó beadás Dzsudzsáké, Fabianski könnyedén húzza le.

Barátságos mérkőzésen Poznanban: Lengyelország-Magyarország. Fotó: MTI (galéria)


91. perc: Bal oldali szabadrúgással húzza Lengyelország az időt. Veszélytelen volt.

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

88. perc: Lewandowski lő jobb oldalról 14 méterről, Bogdán a rövidnél bravúrral hárít. A szöglet nem volt veszélyes. Mégis érik a 2-2?

85. perc: Kuba szenvedi be magát a magyar tizenhatos jobb oldalán, az alapvonalnál középre ad, a menteni igyekvő Vanczákról Bogdán mellett a kapuba pattan a labda, 2-1.

84. perc: Dzsudzsák harcolt ki szögletet a bal oldalon, Fabainskiról picit kipattant, de Feczesin elől felszedte a labdát az Arsenal kapusa.

Barátságos mérkőzésen Poznanban: Lengyelország-Magyarország. Fotó: MTI (galéria)


80. perc: Beszorítjuk a lengyeleket, de hiába a bruszt, Dzsdzsák lövése a végén mellé megy.

Közben, máshol: megkezdődött a Portugália-Bosznia-Hercegovina pótselejtező is, a hazaiak 1-0-ra vezetnek Cé Ronaldo góljával.

78. perc: Ha Elek meglódul, az gólt jelent: most is így lett. A védekező középpályás szerzett labdát a lengyel térfél közepén, betört a lengyel tizenhatosra a jobb oldalon, begyötri a labdát, Priskin érkezik, és kapásból Fabianski mögé rúgja a passzt, 1-1.

Közben, máshol: Csehország kettős győzelemmel 3-0-s összesítéssel jutott ki a jövő évi foci Eb-re, miután Montenegróban 1-0-ra győzött.

74. perc: Lengyel szöglet után Lewandowski maradt egyedül az ötösön. A labda Komanról pattan elé, Bogdán kirepült, így a dortmundi támadó kísérlete kipattan a magyar kapusról. A másik kapu előtt Koman próbálkozott, hiába.

Barátságos mérkőzésen Poznanban: Lengyelország-Magyarország. Fotó: MTI (galéria)



Közben, máshol: Horvátország-Törökország 0-0, a horvátok 3-0-s összesítéssel jutottek ki a lengyel-ukrán foci Eb-ra. Észtország egyenlített az írek ellen, a gólt Vassiljev szerezte.

70. perc: Gera bal oldali beadását kifejelik a lengyel védők, az ellentámadásnál Lewandowski riogat: előbb egy kapura löési lehetőséget szórakoz el, majd hét méterre a kapunktól megnézi a jobb felsőt és fölé csukafejel.

69. perc: Veszélyes lengyel jobb oldali szabadrúgást bokszol a mezőnybe Bogdán. Szabadrúgást kaptunk, elhárult a veszély.

66. perc: Cserékkel múlatja az időt Smuda kapitány.

Közben, máshol: Csehország a második félidő hajrájában megszerezte a vezetést Montenegróban. A gól Jiraceké.

62. perc: Hajnal szökteti Priskint, aki a tizenhatoson egy lövőcsellel két lengyel duplavés védőt fektet el, majd középre lő Fabianski ölébe. Kár érte.

58. perc: Gyors lengyel kontra végén Brozek előlVanczák lövi el a labdát az utolsó pillanatban.

55. perc: Gera második életjele: Varga ad középre jobbról, Gera fut be az álldogáló lengyel védők között, az ötösről alig pörget mellé.

54. perc: Mierzejewski lövi fejbe Vanczákot, lengyel bedobás.

Barátságos mérkőzésen Poznanban: Lengyelország-Magyarország Fotó: MTI (galéria)


52. perc: Varga szabálytalankodik a kezdőkörben sárga lapot érően.

51. perc: Gera lép ki a jobb oldalon, bead, Priskint lerántják, de - és akkor jöhet végre a demagógia: AZ ÉSZT BÍRÓ CSAK AZÉRT SEM ADOTT BÜNTETŐT!

49. perc: Hajnal bal oldali szabadrúgását könnyedén húzta le Fabianski. Az indításból újabb lengyel gólhelyzet: megint Mierzejewski kísérletezik, de ő is csak mezőnygólig jut.

48. perc: Varga lőtt jobbról 25 méterről mezőnygólt.

47. perc: Bogdán óriásit védett: 8 méterről középről lőtt Mierzejewski, de a Bolton kapusa lábbal zseniálisan hárított.

46. perc: Magyarország kezdi a második félidőt. Kettőt cserélt Egervári Sándor, Hajnal és Elek állt be Sándor és Tőzsér helyére.

Kaasik bíró nem sokat vacakolt, gyakorlatilag azonnal lefújta az első félidőt, ahogy lehetett. A lengyelek észrevétlenül kerekedtek fölénk, sokat kéne javulnunk az első veszélyes kapura lövéshez is...

45. perc: Mierzejewski lép ki a bal oldalon, középre teszi a labdát, de Bogdán szépen vetődik ki az ötösre és megszerzi Brozek elől.

Közben, máshol: eddig egy pótselejtezőn van gól, az írek szerezték meg a vezetést az észtek ellen. A gól Ward érdeme.

43. perc: Priskint állítják meg lesen az észtek. Igazuk volt. Mint Kassainak annyiszor Tallinnban pénteken...

40. perc: Mi is eljutunk a lengyel tizenhatosra, de Priskin elől üggyel-bajjal mentenek a lengyel védők: a labda Koman páncélmellényén landolt, de onnan is úgy pattant el, hogy nem okozott gondot tisztázni.

Barátságos mérkőzésen Poznanban: Lengyelország-Magyarország. Fotó: MTI (galéria)


37. perc: Brozek találatával vezet Lengyelország: Kuba lódul meg a jobb oldalon, betör a tizenhatosunkra, visszateszi annak sarkára, ahol Mierzejewski lő, Bogdán reflexből hatalmasat véd, de a labda kipattan róla, Brozek elé, aki hat méterről könnyedén teszi be a kipattanót, 1-0. Hamarabb kellett volna írni az előbbi zsörtölődést?

36. perc: Tartunk tőle, az előzetesen tippelt 2-2 nem lesz meg, ahhoz valóban focizni is kellene.

35. perc: Fabianski fejjel is jó: Priskint ugratjuk ki, de az Arsenal kapusa elfejeli a labdát a csatárunk elől.

30. perc: Tőzser harcolt ki sárgát a magyar térfél közepén - magának. A lengyel szabadrúgást Bogdán húzza le, a kidobása több mint pompás, de nem tudunk élni a gyors kontra adta lehetőséggel.

28. perc: Újra Brozek: Varga csúszott be elé 23 méterről a jeges füvön. Szerencsére nem ütötte el, a szöglet pedig teljesen veszélytelen volt.

27. perc: Brozeket ugratja ki Rybus, a lengyel valódi csatárként viselkedett: megetette Vanczákot a tizenhatosnál, betört, majd fölé tüzelt.

26. perc: Priskin harcolt ki újabb szögletet, Dzsudzsák hátra passzolt Tőzsérhez, aki középre lőtte, de nem okozott nagy galibát a lengyel duplavés védelemnek.

25. perc: Most egy picit beszorítottak minket a lengyelek, de igazán nem tudtak mit kezdeni a fölényükkel:

24. perc: 19 méterre picit jobbról rúg szabadot Lengyelország. Bogdán a középre tartó lövést könnyedén üti ki.

22. perc: Varga (eddig) tényleg jó jobbhátvédben: Brozek pattan le róla, ő meg indít, Gera ugratja ki Priksint, aki lesen volt, nem hallja a sípot és mellégurít.

Barátságos mérkőzésen Poznanban: Lengyelország-Magyarország. Fotó: MTI (galéria)


20. perc: Dzsudzsák is lő, 22 méterről, balról öt méterrel mellé. Balázs mindenkitől elnézést kért, megbocsátunk.

19. perc:
Noha ez egy barátságos meccs, eddig mindkét csapat szétvédekezi a találkozót.

18. perc: Mi is kapura lőttünk: Varga lép ki a jobb oldalon, a tizenhatos sarkánál visszateszi Komannak, aki a legurított labdát 20 méterről szépen lövi rá, azonban középre megy a löket, így Fabianskinak csak le kell guggolni érte.

16. perc: Kuba lép ki, az alapvonalig sprintel, mert csak ott tudja utolérni a labdát, Bogdánra pöccinti az utolsó pillanatban, mégis kirúgással jöttünk.

14. perc: Most a lengyelek rúgtak szögletet, Bogdán könnyedén oldotta meg. Bogdán egyébként jó kabala is lehetne, hiszen a válogatottban még nem kapott gólt.

13. perc: Tudták, hogy a Wisla Krakkó a lengyel Debrecen? Ezt nem merjük bővebben kifejteni, idő sincs rá: magyar szöglet, de kierőszakolják a lengyelek a tizenhatosukról, aminek az lett a vége, hogy a bíró a mérkőzés első szabálytalanságát fújta be: Koman rántotta le ellenfelét.

11. perc: Brozek próbál kilépni, hogy meg ne fázzon, ám Bogdán is így tesz, és a tizenhatos vonalán összeszedi a labdát.

10. perc: Kedélyes lengyel labdázgatás a két tizenhatos között, néha elvesszük egy-két passz erejéig, majd gyorsan visszaadjuk az Eb társrendezőjnek.

8. perc: Dzsudzsák sérült vállával vette le a lasztit. Picit messzire is pattant róla, de nálunk maradt, átmenetileg. De szerencsére a lengyelek sem kapkodnak túlzottan.

5. perc: Persze, hogy a "könnyű nevű" Polanski maradt ki utólag: az ő helyén játszik Mierzejewski, aki az előbb lőtt.

4. perc: Egy előzetesen nem a kezdőbe nevezett lengyel középpályás lőtt 12 méterről, jobbról az oldalhálónkba. A nevét mindjárt leírom.

3. perc: A dortmundi mássalhangzótorlódás, [namelink name="Kuba Blaszczykowski"] törte el a labdát a tizenhatosunk vonalán, Bogdán szépen kísérte ki a pettyest.

1. perc: Körülbelül hat másodpercig már nálunk is volt a labda, amely eddig a kezdőkör közepe körül pattog, inkább a lengyel térfélen.

1. perc: Lengyelország kezdte a mérkőzést.

Közben, máshol: azért komoly tétmeccseket is rendeznek itt Európában is, noha a többségük az odavágón már eldőlt. Ma vannak ugyanis a jövő évi focikutya, lásd még Eb pótselejtezőinek a visszavágói is. A már megkezdődött találkozókon: Horvátország-Törökország 0-0 (az első meccset a horvátok 3-0-ra nyerték), Montenegró-Csehország 0-0 (a csehek az odavágón 2-0-ra győztek.)

20:20 Pénteken a polákok (elnézést) az olaszokkal meccseltek, mi meg lichtensteinnel.

2011. november 11., barátságos mérkőzés: Lengyelország-Olaszország 0-2


2011. november 11., barátságos mérkőzés: Magyarország-Lichtenstein 5-0



20:15 Köszöntünk mindenkit, aki velünk tart a magyar labdarúgó válogatott utolsó idei mérkőzésén! Milyen lehet, legyen egy év végi, tét nélküli válogatott focimeccs? Gólgazdag! 2-2-es döntetlen várunk, a góljainkat Koman és Dzsudzsák rúgja, a lengyelekét meg Dudka és Brozek - de csak azért, mert az ő nevüket a legkönnyebb leírni...

Bosszút áll rajtunk a bíró?

Az észt Hannes Kaasik vezeti az esti sörmeccset. Ő most egy picit akár haragudhat is ránk, hiszen pénteken az Észtország–Írország pótselejtező mérkőzést [namelink name="Kassai Viktor"] vezette, a hazaiak szerint pocsékul. Az írek 4–0-ra győztek, a legjobb aktív magyar játékvezető pedig közellenség lett a lefújás után, olyannyira, hogy a Facebookon külön oldalt hoztak létre elvakult észt drukkerek a magyar bíró szidására.

Észtország–Írország 0–4 (0–1)


Nem dől meg a nézőcsúcs ma este

Csupán hétezer jegyet sikerült eladni 12 óráig a kedd esti, poznani Lengyelország–Magyarország barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzésre – közölte [namelink name="Agnieszka Olejkowska"], a lengyel szövetség (PZPN) szóvivője.

Egy évvel ezelőtt az Elefántcsontparttal szembeni barátságos találkozón 42 ezer szurkoló foglalt helyet a poznani városi stadion zsúfolásig megtelt lelátóin. Minden jel szerint azonban a hazai válogatottnak az utolsó idei összecsapásán a nézők félig sem töltik meg az arénát.

Ennek valószínűleg fő oka a jegyek drágasága: míg egy évvel ezelőtt – a hivatalosan két hónappal korábban átadott stadionban – 20–60 zlotyba (1400–4200 forint) kerültek a belépőjegyek, most 40–120 zlotyt (2800–8400 forint) kérnek értük. A kevés érdeklődő is a legolcsóbb, kapuk mögötti helyekre váltott jegyet.

A szurkolók csalódottak amiatt is, hogy a PZPN döntése értelmében lekerült a válogatott játékosok mezéről a lengyel címerben látható koronás sas. A wroclawi stadionban a nemzeti együttes edzése alatt kifeszítettek egy transzparenst a következő szöveggel: „A hagyomány kötelez – az új meznek senki se drukkol". Múlt pénteken az olaszok elleni barátságos mérkőzésen, melyen már a sas nélküli mezben játszott a lengyel csapat, pedig kórusban skandálták: „Hol a sas?"

Bemelegítés helyett:

Amíg testben és lélekben (sörben és rágcsálnivalóban) felkészül az esti mérkőzésre, addig következzen néhány szép magyar gól, amelyet a lengyeleknek lőttünk.

2007. október 17., barátságos mérkőzés Lengyelország–Magyarország 0–1 (0–0); Lodz, Widzew-stadion, 10 ezer néző

2003. október 11., Európa-bajnoki selejtező: Magyarország–Lengyelország 1–2 (0–1); Puskás Ferenc-stadion, 15 ezer néző

1987. május 17., Európa-bajnoki selejtező: Magyarország–Lengyelország 5–3 (1–1); Népstadion, 15 ezer néző

1977. április 13., barátságos mérkőzés: Magyarország–Lengyelország 2–1 (1–0); Népstadion, 30 ezer néző

1960. november 13., barátságos mérkőzés: Magyarország–Lengyelország 4–1 (2–0); Népstadion, 35 ezer néző


Korábban írtuk:
A múlt pénteki barátságos mérkőzéshez hasonlóan [namelink name="Tőzsér Dániel"] ismét helyet kapott a ma esti Lengyelország ellen pályára lépő magyar válogatott kezdőcsapatában, amelyben öt változás történt.

[namelink name="Egervári Sándor"] szövetségi kapitány a délelőtti taktikai megbeszélés után hirdette ki a kezdő tizenegyet, amelybe bekerült [namelink name="Varga József"], [namelink name="Vanczák Vilmos"], [namelink name="Laczkó Zsolt"], [namelink name="Koman Vladimir"] és [namelink name="Sándor György"] is.

Lengyelországban edzett a magyar válogatott. Fotó: MTI (galéria)


Az mlsz.hu beszámolója alapján [namelink name="Gera Zoltán"] és [namelink name="Priskin Tamás"] lesz a két csatár, a kaput a múlt pénteken Liechtenstein ellen 5–0-ra megnyert találkozóhoz hasonlóan ismét [namelink name="Bogdán Ádám"] őrzi majd.

A magyar válogatott kezdőcsapata: Bogdán Ádám – Varga József, Vanczák Vilmos, [namelink name="Juhász Roland"], Laczkó Zsolt – Koman Vladimir, Sándor György, Tőzsér Dániel, [namelink name="Dzsudzsák Balázs"] – Gera Zoltán, Priskin Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!